szerző:
hvg.hu

A University of Missouri egyik klímakutatója megvizsgálta az elmúlt 70 millió év hőmérsékletváltozási mintáit, és arra a következtetésre jutott, hogy a fosszilis tüzelőanyagok használata és a megnövekedett széndioxid kibocsátás nem egyenletesen jelentkezik a Földön. A változások egyes területeket fokozottabban érintenek, mint másokat.

Milyen lesz a Föld ötven év múlva?
© sxc.hu
„Az általános felfogás szerint a globális felmelegedés azt eredményezi, hogy melegebb időjárással kell szembenéznünk” – nyilatkozta a PhysOrg portálnak adott interjújában Ken MacLeod geológus professzor. „A kutatásunk során olyan lokális mintákat találtunk, amelyek az elmúlt évmilliók során kiszámíthatóan működtek. Az idei július például nem azért különösen forró az Egyesült Államok északi területein, mert a globális felmelegedésnek köszönhetően emelkedett az átlagos középhőmérséklet. Ez a folyamat hárommillió éve hasonlóan zajlik.

MacLeod kutatásai szerint a 70 millió évvel ezelőtt történt globális lehűlés következtében a Földön átlagosan 12 Celsius fokkal csökkent a hőmérséklet. A professzor kutatócsoportja az Atlanti-óceán északi részéről származó kőzetmintákat vizsgálták és azt találták, hogy miközben a bolygón mindenhol csökkent a hőmérséklet, az óceán északi része felmelegedett. A vizsgálat egyik konklúziója szerint ez a klímaváltozás hasonló az előttünk álló 50 esztendőre jósolt történésekkel, azzal a különbséggel, hogy az elkövetkezendő évtizedekben fokozatos melegedésre számíthatunk lehűlés helyett. A magasabb hőmérséklet mellett a tengerszint fokozatos emelkedése és gyakrabban előforduló, erősebb viharok állnak az emberiség előtt.

„Az elmúlt 150 év emberi aktivitásának hatása megegyezik az elmúlt 35 millió év természetes folyamatainak következményeivel” – magyarázta a professzor. „Ennyi idővel ezelőtt volt olyan magas a légkörben lévő széndioxid szintje, mint amekkorára 50 év múlve számítunk.”

A kutatás eredményeit értékelve kiderül, hogy a globális felmelegedés átlagos mértéke összegződik a régiónként különböző változások értékeiből. Ez annyit jelent, hogy helyenként hűvösebb, helyenként melegebb időjárásra lehet számítani, mint amivel korábban kalkuláltak. A nagymértékben felmelegedő területeken olyan változások várhatóak, amelyek sokkal súlyosabb következményekkel járnak, mint amire számítottak. MacLeod szerint a 70 millió évvel ezelőtt bekövetkezett lehűlés előtt a Föld hőmérséklete 25 millió évig kifejezetten magas volt.

„Nem voltak gleccserek, krokodilfélék éltek a sarkkörökön túl és pálmafák nőttek Kanada területén” – fejtette ki a professzor. „Ez igen meleg klímát feltételez.”

A tanulmány az Amerikai Földtani Társaság havilapjában, a Geology júliusi számában jelenik meg. 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Tech

Új cáfolhatatlan bizonyítékok a globális felmelegedésre

A Föld légkörének felmelegedését bizonyító újabb jelentés látott napvilágot, amelyben az American Association for the Advancement of Science (A Tudományos Haladás Amerikai Társasága) sorolja fel a bizonyítékokat, s számol be az emberi tevékenység nyomán járó rettenetes pusztulásról.

hvg.hu Tech

Rémisztő adatok a globális felmelegedésről

Az Európai Környezeti Ügynökség (European Environment Agency – EEA) eddig nem ismert adatokat tett közzé a széndioxid és más üvegházhatást keltő gázok uniós kibocsátásáról. Az adatok meglehetősen riasztónak tűnnek, amit az EU hivatalnokai is elismertek. Közben az amerikai National Science Fundation tanulmánya arról számolt be, hogy 125 nagy északi tó egyszerűen eltűnt a globális felmelegedés miatt.

MTI Tech

Már mérhetők a globális felmelegedés hazai hatásai

A globális felmelegedés növény- és állatvilágra gyakorolt hatását EU-s források bevonásával vizsgálják tudósok Magyarországon, az eredményeket összehangolt nemzetközi kutatásoknál hasznosíthatják majd – közölte Fekete Gábor akadémikus.

MTI Világ

Globális felmelegedés – tragikus olvadás

A sarkvidéki jég olvadása, amely a globális felmelegedésre vezethető vissza, nem új jelenség, a jégperem visszahúzódásában mindössze az az újdonság, hogy a folyamatot az ember idézte elő.

Rettegésben tartotta a gyermekotthon lakóit egy testvérpár

Rettegésben tartotta a gyermekotthon lakóit egy testvérpár

400 embert küld el és fizetést emel a Magyar Telekom

400 embert küld el és fizetést emel a Magyar Telekom

Hivatalosan is közölte a bíróság, miért engedték ki Czeglédyt

Hivatalosan is közölte a bíróság, miért engedték ki Czeglédyt

Beperli egy nő az Apple-t, mert notch van a telefon kijelzőjén

Beperli egy nő az Apple-t, mert notch van a telefon kijelzőjén

Ismét hatalomra kerülhet a korrupció miatt leváltott Srí Lanka-i kormányfő

Ismét hatalomra kerülhet a korrupció miatt leváltott Srí Lanka-i kormányfő

Adventi irodalmi naptár - december 14.

Adventi irodalmi naptár - december 14.