szerző:
Panoráma

A világon elsőként egy ausztrál férfi, Peter Eberle kapott olyan újfajta bioelektromos műkart, amely hatszor erősebb a korábbi protéziseknél.

A Németországban kifejlesztett, Dynamic Armnak elnevezett kar motorja a mesterséges kézfejben van, mert így sokkal ügyesebb mozdulatokat, fogásokat lehet végezni - mondta kedden David Wilson-Brown, a melbourne-i Caulfield klinika szakorvosa.

Az új műkar 25 százalékkal könnyebb és háromszor gyorsabban mozog elődeinél, ezenkívül hatszor akkora súlyt képes felemelni, mint a korábbiak. „Ez már lényegesen közelebb van az igazi, hús-vér karhoz" – jelentette ki Wilson-Brown.

Eberle vonatvezető tíz évvel ezelőtt egy vasúti szerencsétlenségben vesztette el a karját. Első műkarja túl nehéz volt, és vállfájdalmakat okozott. Mint mondta, nagy megtiszteltetésnek tartja, hogy elsőként kapott ilyen újfajta kart, amely 26 ezer euróba - mintegy hat és fél millió forintnak megfelelő összegbe - kerül.

Orvosa szerint egy hét alatt megszokja majd új, mesterséges testrészét, utána pedig új erővel és az eddiginél jóval ügyesebben űzheti hobbijait: a kertészkedést és a sportkocsi-vezetést.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Panoráma Tech

Túl emberszabásúak a japán robotok

Az újságírók hostesse Japánban, az Aicsiban rendezett világkiállításon mosolyog, oldott stílusban magyaráz, olyan, mint egy igazi nő. Csakhogy ez a rózsás bőrű, fekete hajú, elegáns fésült nő valójában csak egy humanoid, magyarul robot.

Panoráma Tech

Élő szövetes robotok

Élő izomszövetekkel működő robotokat fejlesztettek ki amerikai kutatók, de csak egészen parányiakat, így aztán Terminátoroktól nem kell tartani egyelőre.

Meixner Zoltán (hvg.hu) Tech

Robotharcosok bevetését tervezik Irakban

Az Egyesült Államok hadserege tizennyolc távirányítású robotharcost kíván az iraki hadszíntérre küldeni idén márciusban vagy legkésőbb áprilisban. A SWORDS (kardok) névre keresztelt robotok az elsők lesznek, amelyeket éles harchelyzetben bevetnek.

Elkészült a Cápasuli az Állatkertben

Elkészült a Cápasuli az Állatkertben

Latorcai: A tüntetők nem tisztelik a karácsonyt és a kis Jézust sem

Latorcai: A tüntetők nem tisztelik a karácsonyt és a kis Jézust sem

BKV-s szakszervezet is a „rabszolgatörvény” ellen mozgósít

BKV-s szakszervezet is a „rabszolgatörvény” ellen mozgósít

Felér egy beismeréssel? Bezárja egyik kínai gyárát a Samsung

Felér egy beismeréssel? Bezárja egyik kínai gyárát a Samsung

Ez az úszó-vb legbénább csobbanása

Ez az úszó-vb legbénább csobbanása

Hétéves kislánya előtt akart leugrani a hídról egy részeg nő Esztergomban

Hétéves kislánya előtt akart leugrani a hídról egy részeg nő Esztergomban