szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Apple népszerű zenelejátszója és a hozzá hasonló digitális médialejátszók hatalmas tárolókapacitása miatt jelenthetnek biztonsági kockázatot.

Steve Jobs az Apple mindenható
ura az iPodról tart előadást
© AP
„A személyi számítógépek a 80-as, 90-es években váltak mindennapi használati eszközzé, s most az iPod és az ahhoz hasonló zenelejátszók lesznek egyre népszerűbbek” – nyilatkozta a PhysOrg.com tudományos portálnak Dr. Marcus Rogers a Purdue egyetem cyber-bűnözési szakértője. „Ez a növekvő népszerűség lehetővé tette a bűnözők számára, hogy „alternatív felhasználási módokat” találjanak ki ennek a látszólag ártalmatlan eszköznek.”

Bár az adatlopás az első hajlékonylemezek megjelenése óta létező jelenség, az iPod kitágíthatja a digitális bűnözők horizontjait.

„Nincs ebben semmi meglepő” – mondta Winn Schwrtau, az informatikai biztonsággal foglalkozó Interpact Inc. alapítója. „Tizenöt évvel ezelőtt a hajlékonylemezek jelentettek hasonló fenyegetést, majd a CD-k, s napjainkban az USB-drive-ok, illetve az iPodhoz hasonló médialejátszók. A körülmények és a bűncselekmények hasonlóak, csak a lehetőségek tárháza szélesedett ki.”

Az iPod elsősorban óriási tárolókapacitása – 512 megabyte-tól 60 gigabyte-ig terjed a hazánkban kapható eszközök tármérete - gyors adatátviteli képesség és egyszerűen csatlakoztatható mivolta miatt jelenthet előnyt az információtolvajoknak.

„Az iPodot sok helyen ismerik, s nem tulajdonítanak neki nagy jelentőséget, még a biztonsági vizsgálatokon is egyszerűen átcsúszik” – magyarázta Abe Usher a Centreville-i székhelyű Sharp Ideas IT tanácsadó cég alapítója. „A CD-k és a floppyk sem olyan veszélyesek, mert egyrészt a CD-hez megfelelő hardverre, CD-íróra van szükség, másrészt az egyik eszköz tárolókapacitása sem annyira jelentős. Emellett, egy rakás CD-t bevinni valahova egyből gyanút kelt, míg egy iPod nem tűnik fel ilyen szempontból senkinek.

Usher azzal demonstrálta a zenelejátszó adatlopásoknál felhasználható potenciálját, hogy írt egy programot az eszközhöz, amely automatikusan lemásolja az összes, a számítógép merevlemezén található dokumentumot, abban a pillanatban, amikor az iPodot a géphez csatlakoztatják. A szakember szerint mindössze 65 másodpercre volt szüksége, hogy a saját PC-jéről az összes dokumentumot begyűjtse.

A tavalyi évben a Gartner tanácsadó cég „Hogyan kezeljük a hordozható adattárolók jelentette fenyegetést” címmel tanulmányt adott ki, amelyben hangsúlyozzák a hordozható digitális eszközöknek a vállalati biztonságra jelentett veszélyeit és javasolják, hogy a cégek tegyenek lépéseket annak érdekében, hogy sebezhetőségüket csökkentsék ezen a téren. A Gartner ajánlata szerint a vállalatoknak korlátozni, illetve tiltani kellene a hordozható médiaeszközök használatát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gazdaság

Az U2 zenéjével előzne be az Apple

Megjelent az Apple fotók nézegetésére és tárolására alkalmas iPod Photo készüléke, és az iPod U2 Special Edition, amely világító vörös tekerőkkel hívja fel magára a figyelmet, és 5 ezer dal tárolására képes.

hvg.hu Média

Fotók iPodosítva

Az Apple zenelejátszójának nem csupán formája és funkciói, de sikeres marketingkampánya is követőkre talált.

IT-SZALON

Testre szabható rádióadás az Apple-től

Az Apple az iPod üzlet újabb és újabb rétegeit tárja fel a fogyasztók előtt. Steve Jobs, a cég elnök-igazgatója szerint ismét forradalmat csinálnak. Legújabban az úgynevezett Podcast technológiával, amely tulajdonképpen testre szabható rádióadások piacra lépést jelenti.

hvg.hu Tech

Kiszivárgott, milyen zenét hallgat George W. Bush

Az Egyesült Államok első embere is beszerzett egyet a legdivatosabb digitális zenelejátszók közül. A texasi illetőségű elnök kedvenc számai között természetesen számos country előadó szerepel. Az ifjabb Bush elsősorban edzései közben használja a kis készüléket.

Meixner Zoltán (hvg.hu) Tech

Az Apple új termékekkel árasztja el a piacot

Az Apple Computer termékei legendás megbízhatóságukról, jó funkcionalitásukról és a minőségi imázsnak megfelelő magas árukról voltak ismertek a piacon. E termékpolitikát meglehetősen sok bírálat érte az elmúlt évtizedben. Azok a potenciális felhasználók ugyanis, akik megvették az Apple üzenetét, nem mindig voltak képesek megvásárolni az igen drága eszközöket, amelyek zömét az utóbbi években a piac kifejezetten a luxuskategóriába sorolta.

Már a Netflix is a TikTokot másolja

Már a Netflix is a TikTokot másolja

"Nem hiszem el, 20 éves vagyok!" – kisebb sokkot kapott a Rengeteg színésze, mikor kiderült, hogy megnyerte az Ezüst Medvét

"Nem hiszem el, 20 éves vagyok!" – kisebb sokkot kapott a Rengeteg színésze, mikor kiderült, hogy megnyerte az Ezüst Medvét

Rohamosan öregszik a magyarok autóállománya

Rohamosan öregszik a magyarok autóállománya