szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

21 hónapi börtönbüntetésre ítélte pénteken egy német bíróság a számítógépes Sasser-vírus alkotóját, ám a büntetés végrehajtását próbaidőre felfüggesztette.

A vírus 2004 májusában fertőzött meg több százezer számítógépet. A 19 éves Svan Jaschan által Bréma közelében lévő falujából útjára indított W32.Sasser számítógépes vírus a Microsoft Windows 2000 és XP operációs rendszert alkalmazó személyi számítógépeket támadta meg.

143 felhasználó - főleg magánszemély, közigazgatási szerv és kisvállalat - tett feljelentést, de egyetlen nagyvállalat sem. Az okozott kárt 130 ezer euróra (mintegy 32 millió forint) becsülte az ügyben eljáró verdeni bíróság. Szakértőknek a német tévéműsorokban elhangzott vélekedése szerint azonban az okozott kár sokmillió euró volt, s a java éppen a nagy cégeknél keletkezett, amelyek azonban óvakodtak feljelentést tenni, s ezzel elismerni, hogy  nem tudják biztonságosan kezelni informatikai rendszereiket.
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Magyar Posta nyártól nem viszi ki a napilapokat

A Magyar Posta nyártól nem viszi ki a napilapokat

Gordon Ramsay: Teljes pusztulást hoztak a lezárások

Gordon Ramsay: Teljes pusztulást hoztak a lezárások

Lélegzetelálló fotót küldött haza a Perseverance a Marsról

Lélegzetelálló fotót küldött haza a Perseverance a Marsról