szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Európai egyetemek kutatói a következő három évben gombák és baktériumok segítségével univerzális vérpótlót terveznek előállítani, hogy biztonságosabbá tegyék a vérátömlesztéseket.

Biztonságosabb átömlesztés
A projekt célja biztonságosabbá tenni a vérátömlesztést, mivel a donorvér alkalmazása számos kockázattal jár, nem utolsósorban a HIV-fertőzöttek növekvő száma miatt.
A Euro Blood Substitutes elnevezésű programban egy tucatnyi európai intézmény vesz részt, s a projektet a brit Notthingami Egyetem koordinálja - olvasható a MIGnews című orosz nyelvű hírportálon.
    
A kutatásokat két mikroorganizmussal - az Aspergillus niger elnevezésű gombával és az Escherichia colli baktériummal kezdik, amelyeket már alkalmaznak gyógyszerek előállítására.
   
A két mikroorganizmus segítségével hemoglobinra hasonlító fehérje-molekulákat szintetizálnak, amelyek képesek az oxigént eljuttatni a tüdőtől a szervekhez.
   
A kísérlet nehézsége abban rejlik, hogy az emberi szervezet "kiveti" az idegen biomolekulákat - mutatnak rá a kutatók. Ám ha erőfeszítéseiket siker koronázza, a készítménynek nagy hasznát veszik a gyógyászatban, a vérpótlót ugyanis a természetes vértől eltérően lehet majd sterilizálni, vagyis a készítmény sikeresen alkalmazható azokban az országokban, ahol magas a HIV-fertőzöttség.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Zaklatás miatt vádat emeltek egy volt rendőr főtiszt ellen

Zaklatás miatt vádat emeltek egy volt rendőr főtiszt ellen

Határozatlan időre felfüggesztik a közlekedési vizsgákat

Határozatlan időre felfüggesztik a közlekedési vizsgákat

Három év után ismét corgik rohangálnak a brit királyi palotában

Három év után ismét corgik rohangálnak a brit királyi palotában