Tetszett a cikk?

Eddigi ismereteink szerint az egyiptomi piramisokat mészkőtömbökből készítették, ám egy feltételezés szerint az egyiptomiak antik betonból öntötték ki a piramisokat.

Az eddigi ismeretek szerint a tömböket mészkőbányákból szállították hajókkal, majd fagörgőkön az építkezések helyszínére, ahol primitív szerszámokkal alakították őket a kívánt alakra - írja a Népszabadság. 

Joseph Davidovits francia kémikus viszont azt állítja kutatásai alapján, hogy a tömböket mindig a helyszínen öntötték speciális antik betonból. Ehhez a homokalapú mészkövet zsákokban vitték a leendő piramishoz, ott vízzel, nátronnal és agyaggal keverték össze, és fazsaluzat között alakították ki a szükséges méretű és alakú tömböt.

A lap szerint a kémikus saját kísérletei azt a meglepő eredményt adták, hogy ez a "mészkőbeton" már négy óra alatt kikeményedik és terhelhető. Az ősbeton lényegesen stabilabb, mint mai, portlandcementtel előállított utóda.

Ráadásul az utóbbi időszakban számos olyan eredeti mészkőtömböt találtak a piramisoknál, amelyekben teljesen rendezetlenül hajszálakat, légzárványokat és kagylóhéjakat fedeztek fel. A természetes mészkőben ezek nem fordulnak elő.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Világ

Kétezer éves lefejezett holttestek a Hold-piramisban

Külföldi harcosok áldozati szertatás során, közel kétezer éve lefejezett holttestére bukkantak régészek a mexikói Teotihuacan-vidék egyik piramisának belsejében – jelentette be a helyszínen hat éve kutató nemzetközi archeológuscsoport.

Megvan, milyen néven és mikor nyit a volt Tilos az Á

Megvan, milyen néven és mikor nyit a volt Tilos az Á

Ember, nem adat: emlékoldal mutatja be a koronavírus-járvány áldozatait

Ember, nem adat: emlékoldal mutatja be a koronavírus-járvány áldozatait

Ilyen lehet a talán utolsó kicsi-olcsó iPhone

Ilyen lehet a talán utolsó kicsi-olcsó iPhone