szerző:
Panoráma
Tetszett a cikk?

Az elhízott emberek nemcsak hajlamosabbak egy sor betegségre, mint átlagos testsúlyú társaik, hanem gyakrabban szenvednek különböző sérüléseket is – állítják amerikai kutatók két és félezer kórtörténet adatai alapján.

A kövérség sérüléssel jár. Test
elleni küzdelem
© AP
A tudósok szerint a túlsúlyos férfiak 26 százaléka és a kövér nők 22 százaléka évente legalább egy komoly sérülést szenved, míg az átlagos súlyú férfiak esetében ez az arány 17 százalékos, a nőknél pedig alig éri el a 12 százalékot.

Egy korábbi amerikai vizsgálat adatai szerint a túlsúly rontja a sérültek életkilátásait is: ugyanazon súlyosságú trauma az elhízott betegek 32 százalékában végződik halállal, míg az átlagos testsúlyú emberek esetében 16 százalékos a mortalitás. Mindennek tetejében az elhízott emberek esetében egy súlyos sérülés után négyszer gyakrabban mondják fel a belső szervek a szolgálatot, mint átlagos testalkatú sérülteknél.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Kevésbé hajlamosak félrelépni a kövér férfiak

Egy ezres mintában végzett vizsgálat alapján német kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a korpulensebbek hűségesebbek a házasságban, mint a normális testsúlyú vagy sovány férfiak.

Karrier

Kevesebb fizetést kapnak a kövér diplomás nők

Az elhízottság a jövedelemre is kihat - legalábbis a magas képzettségű nők esetében: finn kutatók megállapítása szerint ugyanis a testsúly, azaz a testsúlyfelesleg az anyagi helyzetet befolyásoló tényező lehet a diplomás nők esetében.

Van egy nagy csapda abban, ha hideg szendvicset eszik

Van egy nagy csapda abban, ha hideg szendvicset eszik

Lassan, de csökken a koronavírus koncentrációja a szennyvízben

Lassan, de csökken a koronavírus koncentrációja a szennyvízben

A válság elsöpörte Budapest legrosszabb éttermét

A válság elsöpörte Budapest legrosszabb éttermét