szerző:
hvg.hu

A Microsoft bejelentette, hogy 2005. július 26-tól az „Eredeti Windows – Valódi Előny” (Windows Genuine Advantage) program 1.0 verziója már élesben működik. Ennek célja, hogy visszaszorítsa az illegális szoftverhasználatot, s ezzel lefaragja a cég tetemes veszteségeit. Cserébe Redmonból különféle előnyöket ígérnek az eredeti Windowst használók számára.

A Microsoft piros lámpát gyújtott.
Illegalitásra nyomulnak
© sxc.hu
A kezdeményezés keretében a Microsoft Letöltő Központ ellenőrzi a felhasználó szoftverének eredetiségét. A tesztelésen túljutott jogtiszta Windows-t használók számára a Microsoft ingyenes hozzáférést ad különböző népszerű programokhoz, és további előnyökhöz juttatja az egyéni és vállalati felhasználókat.

A Business Software Alliance (BSA) adatai szerint a hamisított programok minden évben több milliárd dolláros kárt okoznak a szoftvergyártóknak és a nemzetgazdaságoknak. Magyarországon az üzleti célra használt illegális szoftverek aránya 2003-ban 42 százalékos volt, amely 2004-ben 44 százalékra emelkedett. A magyar IT iparágat érintő veszteségek a 2003-ban mért 96 millió dollárról 2004-ben 126 millió dollárra emelkedtek.

A szoftverhamisítás elleni harc egyik lehetséges útja, ha a felhasználók belátják, hogy előnyösebb számukra eredeti szoftvereket használni. A Microsoft ezért a programban résztvevőknek hozzáférést ad a Microsoft frissítései mellett, speciális letöltésekhez, sőt további előnyöket is ígér. A felhasználókat ebbe az irányba terelni szándékozó kezdeményezést kísérleti jelleggel 2004 szeptemberében vezették be a Windows angol nyelvű változatait használók számára. A Microsoft 2005. február 7-én további 25 országra bővítette ki a programot, melynek, így Magyarország is résztvevője lett. A rendszer egészen mostanáig a Microsoft Letöltő Központjába bejelentkezők 50 százalékának bevonása mellett, véletlenszerű kiválasztással ajánlotta fel a lehetőséget az érvényesítési folyamatban való részvételre. A kezdeményezés tesztrendszerű üzemelése alatt a részvétel önkéntes volt.

A program érvényesítési eljárása a cég ígérete szerint gyors és egyszerű. Amikor a felhasználók első alkalommal keresik fel a Microsoft Letöltő központot, a Windows Update vagy a Microsoft Update webhelyet, felkérést kapnak a programban való részvételre. A Windows szoftver eredetiségét az ActiveX vezérlő ellenőrzi, amely a letöltést és a sikeres érvényesítését követően a számítógépen egy speciális letöltőkulcsot helyez el a későbbi ellenőrzésekhez. A cég állítása szerint az érvényesítési folyamat során a rendszer nem tárol semmilyen adatot, amelyet a Microsoft a felhasználó azonosítására vagy megkeresésére tudna használni.

Az „Eredeti Windows – Valódi Előny” program 1.0 a próbaverziójához képest több szolgáltatást tesz elérhetővé, melynek legfontosabb elemei az alábbiak:

  • A Windows Update, a Microsoft Update Windows-tartalmainak és a Letöltő központ szolgáltatásainak használatához valamennyi felhasználónak át kell esnie az „Eredeti Windows – Valódi Előny” ellenőrzésen. A biztonsági frissítések továbbra is elérhetők lesznek valamennyi Windows felhasználó számára a Letöltő központon vagy az Automatikus frissítésen keresztül – attól függetlenül, hogy megfelelnek-e az „Eredeti Windows – Valódi Előny” ellenőrzésen vagy sem.
  • A program próbaváltozata idején kínált térítésmenetesen használható szoftverek körét a Microsoft további programokkal bővítette ki.
  • A cég továbbfejlesztette és leegyszerűsítette azt az érvényesítési eljárást, amely automatikusan megvizsgálja a programban résztvevők számítógépét és eldönti, hogy eredeti Windows szoftvert használnak-e. Ennek alapján a Windows felhasználóknak a szoftver érvényesítéséhez nem szükséges megadniuk a 25 számjegyből álló termékazonosító kulcsot.
  • Azok a felhasználók, akik tudtukon kívül jutottak hamis Windows XP Professional és Home változatokhoz, és a jóhiszemű vásárlást nem tudják igazolni, de szeretnének jogtiszta szoftvert használni, a megfelelő nyilatkozatot kitöltve a Windows XP Home változatához 94 euróért, a Windows XP Professional változatához pedig 141 euróért juthatnak hozzá. Az ajánlat elektronikusan is elérhető lesz.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Tech

A Microsoft előkészíti a „kötelező” regisztrációt

Magyarországon február óta 11 ezer felhasználó tesztelte Windows szoftverének eredetiségét. A Microsoft ugyanis akkor terjesztette ki 25 országra, köztük Magyarországra is a Windows Genuine Advantage (WGA) – magyar nevén „Eredeti Windows – Valódi Előny” – programot, melynek célja az illegális szoftverhasználat visszaszorítása.

Infinit Tech

Microsoft: Legyen biztonságosabb cybervilág!

A Microsoft 2003 januárjában indította el a kormányzati biztonságtechnikai változásokat célzó programját (Government Security Program), amely a Linux és egyéb nyílt forráskódú rendszerek vitorlájából igyekezett kifogni a szelet. A program lényege, hogy a Microsoft kormányzati és nemzetközi szervezetek részére – a forráskód megváltoztatásának tilalmával – a Windows operációs rendszer forráskódjához való hozzáférésre, így valamennyi állam és intézmény számára saját (nemzet)biztonságához illeszkedő rendszerek kialakítására ad lehetőséget.

hvg.hu Tech

A cég vezérigazgatója felfedte a Microsoft terveit

Steve Ballmer, a Microsoft vezérigazgatója, nemrégiben a kaliforniai Stanford Egyetem több mint ezer diákja előtt vázolta fel a vállalat technológiai fejlesztési stratégiáját, beszélt a Microsoft hosszú távú innovációs terveiről, az innováció fenntartásának nehézségeiről és az innováció eszközeiről. Ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy még számtalan területen van szükség innovatív szakemberek közreműködésére a jövő szoftvereinek megalkotásában.

A németeknél a gumiabroncsok miatt is létezik gyorshajtási bírság

A németeknél a gumiabroncsok miatt is létezik gyorshajtási bírság

Demcsák Zsuzsa férje megtalálta helyét Magyarországon

Demcsák Zsuzsa férje megtalálta helyét Magyarországon

Megállapodott az Auchan a szakszervezettel a béremelésről

Megállapodott az Auchan a szakszervezettel a béremelésről

A hírigazgató megdicsérte a riportert a Karácsony-interjú után

A hírigazgató megdicsérte a riportert a Karácsony-interjú után

Népszava: Habony műve a cigányozós-börtönös offenzíva

Népszava: Habony műve a cigányozós-börtönös offenzíva

Nincs magyar érintettje a koronavírusnak

Nincs magyar érintettje a koronavírusnak