szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Microsoft bejelentette, hogy 2005. július 26-tól az „Eredeti Windows – Valódi Előny” (Windows Genuine Advantage) program 1.0 verziója már élesben működik. Ennek célja, hogy visszaszorítsa az illegális szoftverhasználatot, s ezzel lefaragja a cég tetemes veszteségeit. Cserébe Redmonból különféle előnyöket ígérnek az eredeti Windowst használók számára.

A Microsoft piros lámpát gyújtott.
Illegalitásra nyomulnak
© sxc.hu
A kezdeményezés keretében a Microsoft Letöltő Központ ellenőrzi a felhasználó szoftverének eredetiségét. A tesztelésen túljutott jogtiszta Windows-t használók számára a Microsoft ingyenes hozzáférést ad különböző népszerű programokhoz, és további előnyökhöz juttatja az egyéni és vállalati felhasználókat.

A Business Software Alliance (BSA) adatai szerint a hamisított programok minden évben több milliárd dolláros kárt okoznak a szoftvergyártóknak és a nemzetgazdaságoknak. Magyarországon az üzleti célra használt illegális szoftverek aránya 2003-ban 42 százalékos volt, amely 2004-ben 44 százalékra emelkedett. A magyar IT iparágat érintő veszteségek a 2003-ban mért 96 millió dollárról 2004-ben 126 millió dollárra emelkedtek.

A szoftverhamisítás elleni harc egyik lehetséges útja, ha a felhasználók belátják, hogy előnyösebb számukra eredeti szoftvereket használni. A Microsoft ezért a programban résztvevőknek hozzáférést ad a Microsoft frissítései mellett, speciális letöltésekhez, sőt további előnyöket is ígér. A felhasználókat ebbe az irányba terelni szándékozó kezdeményezést kísérleti jelleggel 2004 szeptemberében vezették be a Windows angol nyelvű változatait használók számára. A Microsoft 2005. február 7-én további 25 országra bővítette ki a programot, melynek, így Magyarország is résztvevője lett. A rendszer egészen mostanáig a Microsoft Letöltő Központjába bejelentkezők 50 százalékának bevonása mellett, véletlenszerű kiválasztással ajánlotta fel a lehetőséget az érvényesítési folyamatban való részvételre. A kezdeményezés tesztrendszerű üzemelése alatt a részvétel önkéntes volt.

A program érvényesítési eljárása a cég ígérete szerint gyors és egyszerű. Amikor a felhasználók első alkalommal keresik fel a Microsoft Letöltő központot, a Windows Update vagy a Microsoft Update webhelyet, felkérést kapnak a programban való részvételre. A Windows szoftver eredetiségét az ActiveX vezérlő ellenőrzi, amely a letöltést és a sikeres érvényesítését követően a számítógépen egy speciális letöltőkulcsot helyez el a későbbi ellenőrzésekhez. A cég állítása szerint az érvényesítési folyamat során a rendszer nem tárol semmilyen adatot, amelyet a Microsoft a felhasználó azonosítására vagy megkeresésére tudna használni.

Az „Eredeti Windows – Valódi Előny” program 1.0 a próbaverziójához képest több szolgáltatást tesz elérhetővé, melynek legfontosabb elemei az alábbiak:

  • A Windows Update, a Microsoft Update Windows-tartalmainak és a Letöltő központ szolgáltatásainak használatához valamennyi felhasználónak át kell esnie az „Eredeti Windows – Valódi Előny” ellenőrzésen. A biztonsági frissítések továbbra is elérhetők lesznek valamennyi Windows felhasználó számára a Letöltő központon vagy az Automatikus frissítésen keresztül – attól függetlenül, hogy megfelelnek-e az „Eredeti Windows – Valódi Előny” ellenőrzésen vagy sem.
  • A program próbaváltozata idején kínált térítésmenetesen használható szoftverek körét a Microsoft további programokkal bővítette ki.
  • A cég továbbfejlesztette és leegyszerűsítette azt az érvényesítési eljárást, amely automatikusan megvizsgálja a programban résztvevők számítógépét és eldönti, hogy eredeti Windows szoftvert használnak-e. Ennek alapján a Windows felhasználóknak a szoftver érvényesítéséhez nem szükséges megadniuk a 25 számjegyből álló termékazonosító kulcsot.
  • Azok a felhasználók, akik tudtukon kívül jutottak hamis Windows XP Professional és Home változatokhoz, és a jóhiszemű vásárlást nem tudják igazolni, de szeretnének jogtiszta szoftvert használni, a megfelelő nyilatkozatot kitöltve a Windows XP Home változatához 94 euróért, a Windows XP Professional változatához pedig 141 euróért juthatnak hozzá. Az ajánlat elektronikusan is elérhető lesz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

A Microsoft előkészíti a „kötelező” regisztrációt

Magyarországon február óta 11 ezer felhasználó tesztelte Windows szoftverének eredetiségét. A Microsoft ugyanis akkor terjesztette ki 25 országra, köztük Magyarországra is a Windows Genuine Advantage (WGA) – magyar nevén „Eredeti Windows – Valódi Előny” – programot, melynek célja az illegális szoftverhasználat visszaszorítása.

Infinit Tech

Microsoft: Legyen biztonságosabb cybervilág!

A Microsoft 2003 januárjában indította el a kormányzati biztonságtechnikai változásokat célzó programját (Government Security Program), amely a Linux és egyéb nyílt forráskódú rendszerek vitorlájából igyekezett kifogni a szelet. A program lényege, hogy a Microsoft kormányzati és nemzetközi szervezetek részére – a forráskód megváltoztatásának tilalmával – a Windows operációs rendszer forráskódjához való hozzáférésre, így valamennyi állam és intézmény számára saját (nemzet)biztonságához illeszkedő rendszerek kialakítására ad lehetőséget.

hvg.hu Tech

A cég vezérigazgatója felfedte a Microsoft terveit

Steve Ballmer, a Microsoft vezérigazgatója, nemrégiben a kaliforniai Stanford Egyetem több mint ezer diákja előtt vázolta fel a vállalat technológiai fejlesztési stratégiáját, beszélt a Microsoft hosszú távú innovációs terveiről, az innováció fenntartásának nehézségeiről és az innováció eszközeiről. Ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy még számtalan területen van szükség innovatív szakemberek közreműködésére a jövő szoftvereinek megalkotásában.