szerző:
Panoráma
Tetszett a cikk?

Egyetlen perc alatt kimutatható a bakteriális fertőzés, és a kórokozó is azonosítható két perc, de legfeljebb hat óra alatt a szentpétervári Lumtek vállalat most bemutatott készülék és reagens együttesével.

A fertőzöttséget eddig rendszerint a kórokozók kitenyésztésével állapították meg, ami több napot vett igénybe, s még az amerikai Cornell egyetem kutatói által minap bejelentett új eljárás is fél órát vesz igénybe.

Az új diagnosztikai eljárást a moszkvai Lomonoszov egyetem vegyészei fejlesztették ki, és a műszerek most elkészült kísérleti szériáját a szentpétervári szervátültető kutatóközpontban (MZRF) üzemi körülmények között tesztelik.

Az eljárás lényege, hogy a vizsgált mintához a szentjánosbogárban is jelen lévő luciferase enzimet adnak, az enzim reakcióba lép az élő szervezetek – jelen esetben baktériumok – energiatároló komponensével és világítani kezd. A tejben, fagylaltban vagy a kórházi szobák falán világítóvá tett mikrobákat szinte meg lehet számolni.

Az élő szervezetek energiatároló molekuláit (ATP) először a mikrobák sejtfalának roncsolásával oldatba kell vinni. Ezután az oldathoz luciferase enzimet adva a folyadék annál jobban világít, minél több élő sejt, mikroorganizmus van benne. A reagensként használt luciferase enzimet nem szentjánosbogárból, hanem genetikailag módosított kóli-baktériumból, Luciola mingrelica-ból állítják elő.

Az eljárás legnagyobb előnye a gyorsaság. Egy ATP-mérés 1 perc alatt elvégezhető, de ha pontosan azonosítani akarják a kórokozót, a minta előkészítéséhez szükséges idő miatt az eljárás tovább tart: legalább 2 perc, maximum 6 óra kell hozzá.

Az új módszernél csak akkor kell kitenyésztéshez folyamodni, ha a helyiségben nagyon kevés a mikroba, de 6 óra ilyenkor is elegendő. A biolumineszcenciás vizsgálat nem csak tizedére csökkenti a vizsgálati időt, hanem sokkal kevesebb munkával jár, és olcsóbb is.

A kísérleti sorozatban már kapható baktérium gyorsteszttel a szentpétervári szervátültető kutatóközpontban (MZRF) a kórtermeket, a személyzetet, a műtőket és az orvosi berendezések sterilitását ellenőrzik, de élelmiszerek fertőzöttségét is ki lehet vele mutatni.

A reagenseket külön is árusító Lumtek vállalat számos innovációs díjat nyert Oroszországban. Következő céljuk az, hogy szabványos (GOSzT) vizsgálatként is elfogadtassák eljárásukat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Panoráma Tech

Gyógyítani fognak a baktériumokkal épített biocomputerek

Amerikai kutatók megalkották a biocomputert. A baktériumalapú „számítógép" ugyan aligha lesz képes bonyolult számítások elvégzésére, de sikerrel alkalmazhatják sérült szövetek célzott helyreállítására.

MTI Itthon

Baktériumokat keresnek a medencékben

Kéthetente kötelező bakteriológiai vizsgálatot kell végezni a vízforgató nélküli fürdőmedencékben; tavaly az ilyen medencékben végzett vizsgálatok 40 százaléka mutatott ki a szabványt meghaladó szennyezettséget, további 30 százalék a tűréshatáron volt - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Pest megyei intézete.

Városokat fenyeget a Pacaya vulkánból kiáramló láva – videó

Városokat fenyeget a Pacaya vulkánból kiáramló láva – videó

Kezdődik a legdurvább elektromos Ford Mustang Mach-E GT árusítása

Kezdődik a legdurvább elektromos Ford Mustang Mach-E GT árusítása

A megbukott civiltörvényt felváltó törvénytervezet is problémás a civilek szerint

A megbukott civiltörvényt felváltó törvénytervezet is problémás a civilek szerint