szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Ausztráliai tudósok bejelentették: felfedeztek egy olyan mérgező vegyületet, amelynek kulcsszerepe van az Alzheimer-kór előrehaladásában. Így ha megtalálják a toxin elleni gyógyszert, lassítani lehet a betegség haladását.

Idegsejtek pusztulása
Az Alzheimer-kór kezdeti tünete a feledékenység, amely idővel
teljes demenciává fajul, amint az idegsejtek pusztulnak. A betegség milliókat sújt a világon, és szakértők szerint a populáció öregedésével 2015-ben csak az Egyesült Államokban 16 millió alzheimeres betegre kell számítani. Ausztráliában jelenleg mintegy 200 ezer ember szenved a kórban, és számuk becslések szerint 2050-re eléri a 730 ezret.
Dr. Karen Cullen, a sydney-i egyetem kutatója elmondta: a toxin - a quinolin sav - az idegsejteket öli meg, és bár nem tudni, hogy okozója-e a kórnak, bizonyosan fontos szerepet játszik a betegség előrehaladásában.

Vagyis ha nem is lehet megakadályozni, hogy emberek betegedjenek meg a kórban, a toxin elleni gyógyszer kidolgozásával lassítani lehet azt. 
    
Az anyag egy olyan komplexum része, amelynek köze van a szintén demenciával járó Huntington-kórhoz és a skizofréniához, s amely komplexum ellen már gyógyszereket dolgoztak ki, de ezek még kipróbálásra várnak.    
   

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tech

A kis zebrahal ad megoldást az Alzheimer-kórra

A kis zebrahal (Danio rerio) meglehetősen feledékenynek számít, s ezért német tudósok azt remélik, hogy segítségével fontos ismeretekhez juthatnak az Alzheimer- és a Parkinson-kórról és az agy ezekhez hasonlatos más megbetegedéseiről.

MTI Tech

Késleltethető az Alzheimer-kór

A memóriazavarokat okozó, rettegett Alzheimer-kór kitörése egy új gyógyszer segítségével valószínűleg több hónappal késleltethető egyes érintett embereknél - jelentette a New England Journal of Medicine című amerikai szaklap online kiadása, hangsúlyozva, hogy az új szerrel sem gyógyítható, vagy állítható meg a kór.

Állj félre, Boston Dynamics: elkészült a robot, ami önmagát tanította meg járni – videó

Állj félre, Boston Dynamics: elkészült a robot, ami önmagát tanította meg járni – videó

15 millió forintot kínált menyének, ha lemond a gyerekeiről

15 millió forintot kínált menyének, ha lemond a gyerekeiről

Szeretettel Erdélyből: Egyre súlyosabb probléma a boomerek gyógyszerfüggősége

Szeretettel Erdélyből: Egyre súlyosabb probléma a boomerek gyógyszerfüggősége