szerző:
hvg.hu

Amerikai és brit tudósok azt állítják, sikerült egy különleges szkenner segítségével gondolatokat kiolvasni emberek agyából.

Az agy belsejében lezajló
folyamatokat vizsgálták az MRI-vel.
© AP
A BBC tudósítása szerint a University College London és a Los Angeles-i University of California kutatói a kapott eredmények alapján meg tudták mondani, hogy a kísérleti alanyok milyen képet néznek, illetve milyen hangokat hallanak.

Az amerikai csapat szerint a tanulmány bizonyítja, hogy az agyszkennerek eredménye kapcsolatban állhat az agysejtek elektromos tevékenységével. A britek szerint a kísérletek eredményei alapján a jövőben lehetővé válik egy „gondolatolvasó” számítógép kifejlesztése, amelynek segítségével a lebénult emberek képesek lehetnek kommunikálni.

A Wellcome Trust által finanszírozott kísérlet során az alanyoknak két különböző képet mutattak egyszerre. A jobb szemük elé egy piros, a bal szemük elé egy kék csíkos mintát helyeztek. Egy speciális szemüveggel megoldották, hogy a két szem egymástól függetlenül csak a hozzárendelt mintát láthassa.

Ebben a helyzetben az agy ide-oda „kapcsol” a két kép között, úgy, hogy mindig csak az egyiket érzékeli. Egy kutatók eközben egy MRI készülék segítségével közben a látókéreg aktivitását figyelték. Megállapították, hogy akár a piros, akár a kék mintát nézték az alanyok, egymástól jelentősen eltérő agyhullám-mintákat lehet megfigyelni. A kutatók összegzése szerint az agyszkenner segítségével megbízhatóan meg lehetett állapítani, hogy a két kép közül éppen melyikre fókuszál a kísérletben résztvevő önkéntes.

A Science magazinban leközölt tanulmány ezt a teóriát vette alapul, melyet egy jóval hétköznapibb példával próbálták igazolni. A kísérlet során sebészeti úton elektródákat helyeztek két önkéntes hallókérgére, miközben egy klipet mutattak nekik a Clint Eastwood főszereplésével leforgatott „A jó, a rossz és a csúf” című westernből.

Az így kapott adatok segítségével pontosan meg tudták jósolni, hogy milyen jeleket látnak majd az MRI készüléken, amellyel 11 további jelentkezőt vizsgáltak, akiknek ugyanazt a klipet mutatták meg.

„Meg tudtuk különböztetni az egyes jeleneteket a többitől, s meg tudtuk különböztetni az egyes hangokat másoktól” – magyarázta a kutatást vezető Itzhak Fried, idegsebész professzor.

„A következő feladat egy a beszédfelismerő szoftverekhez hasonló számítógépes program kifejlesztése, amellyel azt vizsgálhatjuk, hogy mely agyterületek a legaktívabbak az egyes embereknél” – nyilatkozta a BBC-nek Dr. John-Dylan Haynes, a UCL Neurológiai Intézetének munkatársa.

Dr. Haynes szerint a kísérletek eredményei bebizonyították, hogy az MRI vizsgálatokkal valóban felderíthetőek bizonyos agyi működések, amelyeknek köze lehet az érzékeléshez, sőt akár a gondolkodáshoz is, azonban sok energiát fog igényelni egy „gondolatolvasó” gép kifejlesztése.

„Egyelőre csupán egy nagyon korlátozott készletből tudtuk megmondani, hogy nagy valószínűséggel mit látnak a kísérleti alanyok” – figyelmeztetett a szakember. „A technikai fejlődés azonban lehetővé teszi majd, hogy egy idő után akár egy baseball sapkába is bele lehessen zsúfolni a szükséges eszközöket. Ez igen hasznos lenne a később a mindennapi alkalmazás során.”

„A kutatásunk egy apró, ám annál fontosabb lépés egy olyan gép kifejlesztése felé, amely másodpercről-másodpercre tudja követni egy ember tudatának a változásait” – tette hozzá. „Ez a felfedezés olyan eszközök megjelenéséhez vezethet, amelyek segítségével a mozgásképtelen emberek csupán az agyi aktivitásuk segítségével kommunikálhatnának. Ettől azonban egyelőre még igen messze vagyunk.”

„Annyit már tudunk, hogy egyes agyterületek arcok, illetve épületek látványától aktivizálódnak” –tette hozzá Dr. Fried.  „A felfedezésünk szerint nincs szükségesünk hangsúlyozottan eltérő ingerekre, ahhoz, hogy megmondjuk, mitől aktivizálódnak az agy egyes területei.”

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Tech

Az agy virtuális modelljén dolgozik az IBM

Az első lépés az emberi agykéreg legkülső részének, a gondolkodásért, tanulásért, problémamegoldásért, nyelvi funkciókért felelős, az agytömeg 85 százalékát kitevő neocortex szimulációja. A teljes virtuális modell elkészítéséhez legalább tíz évre lesz szükség.

hvg.hu Tech

Virtuális ember, holografikus tárgyalás, gondolatvezérlés - már jönnek

A Roland Berger tanácsadócég és a Siemens közös tanulmánya az információs és kommunikációs technológia területén térképezte fel a globális trendeket. Eszerint már a közeljövőben megjelennek a virtuális emberek, elterjed a holografikus megbeszélés, a tekintettel vagy gondolattal vezérelhető számítógép, a digitális titkárság és a grid-technológia.

MTI Tech

Nagy lépés az Alzheimer-kór gyógyszere felé?

Ausztráliai tudósok bejelentették: felfedeztek egy olyan mérgező vegyületet, amelynek kulcsszerepe van az Alzheimer-kór előrehaladásában. Így ha megtalálják a toxin elleni gyógyszert, lassítani lehet a betegség haladását.

hvg.hu Tech

Virtuális barátnő lesz Bódi Sylvi

A bájos modell lesz az arca annak a hamarosan induló szolgáltatásnak, amely hazánkon kívül egyelőre csak Hong Kongban elérhető.

"Némi kreativitással bármeddig fenntartható ez a politika"

"Némi kreativitással bármeddig fenntartható ez a politika"

Hiába ígérték az oroszok, mégsem engedték még szabadon a "cetbörtönben" tartott delfineket

Hiába ígérték az oroszok, mégsem engedték még szabadon a "cetbörtönben" tartott delfineket

Ezreket bocsátana el Macron, nő az elégedetlenség

Ezreket bocsátana el Macron, nő az elégedetlenség

Elszálltak a balatoni ingatlanárak, Füred a legdrágább

Elszálltak a balatoni ingatlanárak, Füred a legdrágább

Minden kaposvári kosaras szerződését felbontották

Minden kaposvári kosaras szerződését felbontották

Magyarország sziget az oltásellenesség tengerében

Magyarország sziget az oltásellenesség tengerében