szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kína 2007-ben szándékozik felbocsátani első holdrakétáját, s még az idén újabb űrhajót indít a világűrbe emberekkel a fedélzetén - jelentette a kínai sajtó, Je Pej-csienre (Ye Peijian), a kínai űrprogram egyik vezetőjére hivatkozva.

A Holdra küldendő rakéta nem visz majd embert a fedélzetén, de képes lesz puha leszállást végrehajtani az égitest felszínén, s ott műszereivel kutatásokat végezni.
  
A holdprogramtól függetlenül újabb két kínai űrhajós jut fel még az idén a világűrbe, s a tervek szerint öt-hat napot tölt majd ott egy kínai űrhajó fedélzetén. Az ázsiai ország 2003 októberében küldött először embert a világűrbe.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Amerika a Holdra és a Marsra készül, az új űrsikló pedig késik

A NASA felgyorsítja egy új, ember szállítására is alkalmas űrhajó fejlesztési munkálatait, amely a fő űrszállítóeszköz lesz azután, hogy nyugdíjba küldik a jelenleg szolgálatban lévő űrsikló flottát. A politikusok közben az amerikai űrdominancia elvesztése miatt aggódnak.

Szellem

Vissza a Holdra

Az űrkutatók egy része politikai lufit emleget a Hold újrafelfedezését nemrégiben meghirdető nagyszabású amerikai terv hallatán. Bár az sem teljesen lehetetlen - vélik mások -, hogy egy holdbéli támaszpont gyakorlóterep lehet távolabbi hódításokhoz.

Farkas Zoltán: A jog veszélyes fegyver

Farkas Zoltán: A jog veszélyes fegyver

Látványos újdonságokkal bővült a Microsoft Teams

Látványos újdonságokkal bővült a Microsoft Teams

Sok Bayern-drukker mondta le a budapesti focitúrát

Sok Bayern-drukker mondta le a budapesti focitúrát