szerző:
hvg.hu

Óriási volt a NASA legutóbbi missziójának a tétje, nem kevesebb múlott rajta, mint az űrsiklók további sorsa. A kezdeti problémák és fennakadások után a Discovery végül sikerrel teljesítette a küldetést. Összeállításunkban végigkövetjük az űrsikló és a hét fős legénység útját.

A Discovery a leszállást követően
© AP
A Columbia tragédiája után a NASA biztosra ment. Az utolsó csavarig átvizsgálták az űrsiklókat, s a Discoveryt – 286 biztonsági módosítás elvégzése után -  április 6-án az óriási lánctalpas platformra állítva elindították a 39B jelzésű kilövőállás felé. Az eredeti tervek szerint május 15-én indult volna Eileen Collins parancsnok s legénysége a nemzetközi űrállomás felé. 

A kilövést végül elhalasztották, ugyanis az üzemanyagtartály oldala jegesedni kezdett, s félő volt, hogy ez az indításnál baleset okoz. A május közepéről július 13-ra áthelyezett indítás végül újabb két hetet csúszott, ugyanis a szakértők nem találták a műszaki hiba okát. A mérnökök végül úgy döntöttek, hogy a fennakadás ellenére – amely vélhetőleg nem jelent biztonsági kockázatot – elindítják a Discoveryt. Ez így is történt, s július 26-án a 114. alkalommal emelkedett a levegőbe a NASA egyik űrsiklója. Az amerikai űrügynökség szakértői lélegzetvisszafojtva figyelték, ahogyan a hatalmas szerkezet lassan távolodó fényponttá zsugorodik az égbolton. A kilövést több mint száz kamerával rögzítették, s elemezték, a biztonságos visszatérés érdekében.

Ezeknek a felvételeknek köszönhetően derült ki, hogy a kilövést követően kisebb anyagdarabok váltak le a Discoveryről, köztül egy 3,8 centiméteres cserépdarabka is, amely az űrsikló hővédő pajzsának a része. Ez igencsak felkavarta a kedélyeket, ugyanis a Columbia katasztrófája éppen a hővédő rendszer sérülése miatt következett be. Ennek ellenére a Discovery folytatta a küldetést, s július 28-án, közép-európai idő szerint 13 óra 18 perckor egy látványos manőver végrehajtása után sikeresen összekapcsolódott a Nemzetközi Űrállomással. A bukfenc során az űrállomás két lakója az orosz Szergej Krikaljov és az amerikai John Philips fényképeket készített a Discoveryről, hogy azok alapján bemérhessék, hol szenvedett pontosan sérülést a hővédő burkolat. Végül a két űreszköz a Föld felett 357 kilométeres magasságban összakapcsolódott, s kezdetét vette a tudományos munka.

Július 30-án közép-európai idő szerint dél körül az amerikai Stephen Robinson, s a japán Noguicsi Szoicsi megkezdte első űrsétáját, hogy közvetlen közelről mérjék fel a sérülést, s kipróbálják, lehetséges-e megjavítani a Discoveryt a világűrben. Augusztus 3-án – a NASA döntése után – a két űrhajós ismét kilépett a kozmoszba, hogy megfoltozzák a hővédő csempéket.

A küldetés elsődleges célja az volt, hogy felmérje, vajon biztonságos-e az űrsiklók visszatérése az aktív szolgálatba. A Discovery problémáinak elhárítása után elindulhatott hazafelé, azonban az időjárás beleszólt a tervbe, s az eredetileg augusztus 8-ra tervezett landolást egy nappal el kellett halasztani. Ekkor sem ment minden zökkenőmentesen, az űrjármű ugyanis a floridai Kennedy űrközpontban szállt volna le, azonban az ott tomboló viharok miatt a kaliforniai Edwards légibázisra irányították Eileen Collins parancsnokot és legénységét.

Augusztus 9-én közép-európai idő szerint 14 óra 12 perckor a Discovery sikeresen földet ért, s az irányítóközpont munkatársai is fellélegezhettek. A NASA tervei szerint még az idén újabb űrsiklót küldenek fel, főleg, mivel a landolást követő vizsgálatok kimutatták, a hajótesten – a kijavítottakon kívül – csak olyan apróbb karcolások keletkeztek, amelyek normálisak az űrsiklót érő erőhatásokat tekintve.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Tech

Sikeresen befejezték a Discovery szerelését

Minden nehézség nélkül befejezte történelmi jelentőségű külső űrszerelési munkáját szerdán a Discovery amerikai űrsikló legénységének két tagja, eddig ugyanis még nem fordult elő az űrhajózás történetében, hogy űrrepülőgép külső burkán javítást végezzenek, amikor az a Föld körül kering.

MTI Világ

Sikeresen landolt a Discovery

A kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt az előzetes repülési tervekhez képest egy nappal később, többszöri halasztás után közép-európai idő szerint kedd délután 14 óra 12 perckor a kaliforniai Edwards légitámaszponton szerencsésen leszállt a Discovery űrrepülőgép, hétfős legénységgel a fedélzetén.

MTI Tech

A Discovery űrbeli javításáról döntött a NASA

Az amerikai űrügynökség, a NASA úgy döntött helyi idő szerint hétfőn, hogy a világűrben javítják meg a Discovery űrrepülőgép hővédő burkolatát - közölte egy amerikai űrrepülési illetékes. Az űrrepülőgépek történetében - 1981 óta - erre még nem volt példa.

MTI Világ

Keddre halasztották a Discovery leszállását

A kedvezőtlen floridai időjárási viszonyok miatt az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) keddre halasztotta a Discovery űrrepülőgép leszállását. Eredetileg közép-európai idő szerint 10 óra 47 perckor kellett volna földet érnie az amerikai űrjárműnek, később 90 perces halasztást terveztek.

MTI Világ

Bush felhívta a Discovery legénységét

George Bush amerikai elnök telefonon köszönte meg a Discovery űrrepülőgép legénységének hétfőn, hogy kockázatot vállalnak a világűr felfedezése érdekében.

Hét nap

Leszállt a Discovery

Egynapos késéssel, de sértetlenül ért földet magyar idő szerint kedden délután két órakor az amerikai Discovery...

MTI Világ

Fűrésszel javítják meg a Discoveryt

A NASA amerikai űrügynökség helyi idő szerint kedd este közölte: bízik benne, hogy sikeres lesz a Discovery űrrepülőgép példa nélkül álló megjavítása. A Discovery egyik űrhajósa szerdán kora reggel távolítja el az űrrepülőgép hasán a hőszigetelő csempék közötti tömítés két kidudorodását.

Nős férfiakat is felszentelhetnek, olyan kevés a pap az Amazonas vidékén

Nős férfiakat is felszentelhetnek, olyan kevés a pap az Amazonas vidékén

Elolvadtak a korábbi rekordok, akkora a hőség

Elolvadtak a korábbi rekordok, akkora a hőség

Ez váltja az Androidot: 60%-kal gyorsabb, más gyártók is átállhatnak a Huawei új rendszerére

Ez váltja az Androidot: 60%-kal gyorsabb, más gyártók is átállhatnak a Huawei új rendszerére

Népszava: trükközni kell az óvodákban, hogy törvényes legyen a működés

Népszava: trükközni kell az óvodákban, hogy törvényes legyen a működés

Véletlenül 30 centis kígyót csempészett a hátizsákjában egy férfi Floridából Hawaiira

Véletlenül 30 centis kígyót csempészett a hátizsákjában egy férfi Floridából Hawaiira

Ma is viharos idő lesz, a hőségriadó egy megyében maradt

Ma is viharos idő lesz, a hőségriadó egy megyében maradt