szerző:
BBC

A nyugdíjas korosztály a virtuális áruházak ajtaján dörömböl, a kereskedőknek tehát nyitniuk kell az idősödő korosztály felé – állítja egy brit felmérés.

Míg az  interneten keresztül bonyolított kereskedelem összértéke 2010-re 60 milliárd fontra rúghat, Nagy-Britanniában azok a kereskedők, akik nem reagálnak az idősek online kereskedelmi igényeire, több milliárd font bevételtől eshetnek el – figyelmeztet a Future Foundation társadalomkutató új felmérése.

Nagy-Britanniában az utóbbi fél évben minden negyedik lakos vásárolt az interneten keresztül, ez kétszer annyi, mint három évvel ezelőtt. Három nyugdíj felé ballagó britből kettő használja az internetet, kétszer annyi, mint 2001-ben, számuk gyors gyarapodása pedig nyugdíjasok világhálós vásárlási lázát vetíti előre.

A The Air Miles Travel Company megbízásából készült felmérés számításai szerint 2010-re várhatóan a kiskereskedelem 20 százaléka zajlik majd a világhálón. A következő évben tehát a most 55 és 64 közötti korosztály mind szélesebb rétege veti magát mohón az e-kereskedelembe.

A Future Foundation felmérései alapján az átlag felhasználói magatartásban jelentős késéssel jelenik meg a netes vásárlás, vagyis az első internetezéstől kettő-öt év telik el míg az e-kereskedelem természetessé és rendszeressé válik életükben.

„A vásárlók billentyűzeteik révén mind többen az online kereskedelemre szavaznak, ennek ellenére a kiskereskedők nem, vagy csak nagyon nehezen értik meg a vásárlók változó szokásait, s lelik meg a változások felé vezető megfelelő kereskedői magatartást” – állítja James Roper, az Interaktív Média a Kiskereskedelemben nevű szervezet globális elektronikus kereskedelemért felelős vezetője.

Roper szerint a legtöbb cég ma is úgy véli, az online kereskedelem csak a harminc alatti korosztály privilégiuma, de ha nem változtatnak ezen a szemléleten, hatalmas profittól eshetnek el.

A tanulmány szerint az internet révén forradalmi változáson megy keresztül vásárlói magatartásunk, ezért nagy jelentőssége van annak, hogyan reagál a kereskedelem a változó szokásokra.

A kis betűkkel, nehezen olvasható karakterekkel készült, zavaros navigációval operáló, kizárólag fiatalokat célzó hirdetéseket tartalmazó oldalak könnyen hátrányba kerülhetnek a nyugdíjasok kegyeiért folytatott küzdelemben.

„Manapság az online vásárlás mértéke  robbanásszerűen nő, s öt éven belül drámai méreteket ölthet” - fogalmaz Michael Wilmott, a tanulmányt készítő intézet fő futurológusa. „Amennyiben a jelenlegi trendek folytatódnak, 2050-re várhatóan a teljes lakosság 85 százaléka válik internet használóvá, és mintegy 80 százalék reménybeli világhálós vásárlóvá.

Virtuális 'Váci utca' (Oldaltörés)

Kínában is kiaknázatlan az idősek piaca

A 60 évnél idősebb kínaiak - akik egy 140 milliós "vásárlói csoportot" alkotnak - messze több fogyasztási cikket tudnának megvenni, mint amennyit ez idő szerint az országban kínálnak nekik. Részben azért, mert még sokan közülük, körülbelül 45 százalék, munkaviszonyban van, és csaknem 43 százalékuk bankbetéttel is rendelkezik.

Egy kínai gerontológiai szakértő szerint a kimondottan időseknek szánt fogyasztási cikkek kínálata Kínában évi 100 millió jüan értékű, de ennek hatszorosa is eladható lenne. Kínában a lakosság 11 százaléka 60 éven felüli. Az ő fogyasztási piacuk beláthatatlanul nagy és az utóbbi években keresletük jelentősen nő. 2010-re a folyósítandó kínai nyugdíjak összege 838 milliárd jüan lesz, 2020-ra pedig 2814 és fél milliárd körül - írja a kínai sajtó.

A kutatók elképzelései szerint a 2050-re az internetes vásárlás annyira elterjedhet, hogy a vásárlók saját virtuális „Váci utcái” lehetnek, melyeken gyakorlatilag mindent elintézhetnek. A jövőben vásárlásunkat segíthetik azok a hangvezérlésű, órába, ékszerekbe vagy akár bőr alá épített szuperszámítógépek, melyek helytől függetlenné teszik a kereskedelmet.

Ezek a szupergépek képesek a válogatástól a rendelésig minden folyamat levezérlésére, legyen szó kedvenc előadónk lemezének beszerzéséről vagy a legújabb divat szerinti ruhák kiválasztásáról.

Ugyanezek a gépek segítenek majd, hogy ne verjük magunkat visszaadhatatlan kölcsönökbe. Amennyiben például kiürül a folyószámlánk, segítenek a számunkra legkedvezőbb hitelkonstrukció meglelésében.

2050-re a ruhavásárlás is virtuális énünkre szabottá válik, hiszen gépünk tartalmazza majd testünk pontos méreteitől, hajunk színén át, bőrünk árnyalatáig minden jelentős információt.

Nyaralásunk megszervezése sem lesz többé zsákbamacska, webkamerán keresztül élőben nézhetjük ki a kiszemelt célállomást. Lehetőség lesz a szálloda, a helyi strandok és egyéb körülmények alaposabb megismerésére is, mielőtt befizetnénk utunkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Infinit Tech

Online kiskereskedők játékai az árakkal

Bár eleinte sokan arra számítottak, hogy az online árösszehasonlító rendszerek használatával alacsonyabbak lesznek és kiegyenlítődnek az egyes termékek árai, a valóságban ez nem történt meg. Az interneten fellelhető árak jelenleg is rendkívül szétszórtak, ráadásul nemcsak kereskedőnként változnak, de ugyanazon a szájton is akár naponta hullámozhatnak.

hvg.hu Gazdaság

Milliárdosok a hazai online piacon

Az Index és a Portfolio felvásárlása után a többi hazai online tartalomszolgáltató is kapóssá válhat a befektetők körében, nagyrészt az online reklámpiac várható növekedése miatt. A két portált nemrégiben megvásárló, az egyik legvagyonosabb hazai üzletemberként ismert Nobilis Kristóf is haszonnal szállhat ki majd a cégekből: kérdés, mikor és hogyan.

Gazdaság

Online kiskereskedők - regisztráció nélkül

Enyhítene a webáruházak működési feltételein a gazdasági tárca, miután a szigorú szabályok miatt a mintegy ezer hazai online boltnak csupán a töredéke szerezte be a csomagküldői regisztrációs számot.

1989: amikor egy mosógépért három hónapig kellett dolgozni

1989: amikor egy mosógépért három hónapig kellett dolgozni

54,4 milliárd forintot adományozott egy kőgazdag üzletember az Oxfordi Egyetemnek

54,4 milliárd forintot adományozott egy kőgazdag üzletember az Oxfordi Egyetemnek

Lehet, hogy ez kerül majd a telefonjára? A Huawei titokban egy másik rendszerrel is kísérletezik

Lehet, hogy ez kerül majd a telefonjára? A Huawei titokban egy másik rendszerrel is kísérletezik

Tömegkarambol miatt állt be az M1-es

Tömegkarambol miatt állt be az M1-es

A Megadeth frontembere bejelentette, hogy torokrákja van

A Megadeth frontembere bejelentette, hogy torokrákja van

Túl sokat akart a kormány lakáspiacon - 300 milliárdot bukhatott

Túl sokat akart a kormány lakáspiacon - 300 milliárdot bukhatott