szerző:
hvg.hu

A jövő év elején a személyi számítógépek egy új típusa debütál majd, amikor a kereskedelemben is megjelenik a digitális szórakozás számára kifejlesztett Intel technológia, a Viiv.

Az Intel állítja, hogy a Viiv (ejtsd: vájv) a szórakozás új korszakát nyitja meg a felhasználók számára. Az új technológián alapuló otthoni számítógépek egy távirányító segítségével könnyen kezelhető lesznek, s zavartalan működésükért új Intel fejlesztések (például kétmagos processzor) szavatolnak majd. “Az Intel Viiv technológia az első platform, amelyet az alapoktól fogva olyan digitális otthonok számára terveztünk meg, ahol a felhasználók igénylik, hogy bármikor, bárhol, eszközök széles skáláján hozzáférhessenek digitális tartalmaikhoz” – mondta Don MacDonald, az Intel elnökhelyettese és a Digitális Otthon Csoport ügyvezető igazgatója a San Francisco-i Intel Developer Fórumon.

A vásárlók a technológián alapuló rendszerekhez számos különböző formában juthatnak hozzá a sztereó eszközöktől a DVD-lejátszókhoz hasonló kicsi, formatervezett fogyasztói elektronikus eszközökön át a hagyományosabb desktop vagy torony kialakítású számítógépekig.

A könnyebb használhatóság, valamint az általános szórakozási élmény emelése érdekében fogyasztói elektronikai tulajdonságokat is beleintegráltak a Viiv technológia platformba. Az e technológián alapuló valamennyi PC-nek van távirányítója, valamint Microsoft Windows Media Center Edition operációs rendszere, amely lehetővé teszi, hogy PC-t ugyanúgy kezeljék, mint egy tévékészüléküket. A felhasználók filmet nézhetnek vagy játszhatnak, miközben a legújabb zenéket töltik le, mindezt egyetlen integrált rendszer és egy távirányító segítségével.

Köszönhetően a platformba integrált új, Intel Quick Resume Technology-nek , a felhasználók a tévékészülékhez hasonlóan gyorsan ki- és bekapcsolhatják PC-jüket (a boot-up-ot követően) egyetlen gomb megnyomásával. A színház-jellegű hanghatás otthoni elérése érdekében a Viiv-en alapuló PC-ket 5.1.-es térhatású hangrendszerrel árusítják majd (opcionális támogatással a 7.1.-es térhatású hangzás is vásárolható lesz).

Az opcionális tv tuner kártyával ugyanez a személyi számítógép képes felvenni, megállítani és visszacsévélni élő tévé-programokat és a merevlemezen eltárolni azokat. A Viiv PC-k lehetővé teszik filmek és zenék letöltését, valamint hozzáférésnek a legfrissebb játékokhoz is.

A digitális tartalmak gyakoribbá válásával párhuzamosan felmerül az igény a fogyasztókban arra, hogy otthoni hálózatukon belül szabadon „hozhassák-vihessék” a tartalmakat a különböző eszközök között. Az otthoni hálózatok könnyebb kiépítése érdekében az Intel Viiv technológia egy speciálisan kialakított szoftvert is magában foglal majd. A szoftver tartalmaz egy hálózati konfigurációs varázslót, amely a rendszer távirányítójával irányítható, így megkönnyíti a felhasználók számára, hogy különböző eszközöket kössenek össze, mint például hordozható média lejátszókat, DVD lejátszókat, televíziókat, és sztereó berendezéseket.

A Viiv technológia tartalmaz továbbá integrált egy média szerver „motort”, amely segít a digitális tartalmak más formátumúvá alakításában, hogy az Intel által bevizsgált eszközökön lejátszhatóak legyenek. Emellett az Intel, együttműködésben a PC, a fogyasztói elektronikai és a tartalom-iparral, olyan specifikációkat dolgozott ki, amelyek segítségével a felhasználók képesek lesznek arra, hogy az Internetről letöltött anyagokat könnyedén hordozzák a különböző eszközök között házon belül az otthoni hálózaton.

Az Intel által végzett, a fogyasztók otthoni technológiához való viszonyulását, az erre irányuló növekvő elvárásokat vizsgáló több éves kutatás eredményeit figyelembe véve, a Viiv technológián alapuló rendszereken számos számítógép-intenzív feladatot képesek elvégezni egy időben. Az Intel kétmagos processzorai lehetővé teszik, hogy ugyanabban az időben, a ház különböző helyiségekben több személy használja ugyanazt a számítógépet. Például a gyerekek a nappaliban letölthetnek és megnézhetnek egy filmet az Intel Viiv technológián alapuló személyi számítógépen, míg a szülők egy másik szobában az ugyanarról a PC-ról származó zenét hallgathatják a sztereó berendezéshez kapcsolódó digitális média adapteren keresztül.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Tech

Az AMD meg kívánja törni az Intel egyeduralmát

Az Intel után a világ harmadik legnagyobb mikroprocesszor gyártója, az Advanced Micro Devices (AMD) célba vette nagy konkurense vezető pozícióját a szerver számítógépek számára gyártott mikroprocesszorok piacán.

MTI Gazdaság

Gyurcsány fogadta az Intel vezérét

Az informatikai és kommunikációs infrastruktúra fejlesztése kulcs a modernizációhoz, javítja a gazdaság versenyképességét és munkahelyeket teremt - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök Craig Barrett-tel, az Intel Corporation elnök-vezérigazgatójával folytatott megbeszélésen.

hvg.hu Tech

Az Apple 2006-tól Intel processzorokat épít a Mac számítógépekbe

Az évente megrendezett Worldwide Developer Conference (WWDC) szakkiállítás és konferencia megnyitóján az Apple bejelentette, hogy 2006 első felében megkezdi egyes Mac modellek forgalmazását Intel processzorral is és 2007 végére minden újonnan bemutatott Mac számítógép Intel processzort tartalmaz majd.

Magyar leleményesség: íme a 635 lóerős új Bentley kombi változata

Magyar leleményesség: íme a 635 lóerős új Bentley kombi változata

A halál után még 30 évig őrizné az állam az egészségbiztosítási adatokat

A halál után még 30 évig őrizné az állam az egészségbiztosítási adatokat

Ha van fölös 4 milliója, most vehet magának egy tuktukot Vajna Tímeától

Ha van fölös 4 milliója, most vehet magának egy tuktukot Vajna Tímeától

Ez 2020-tól minden autóba be fog kerülni: terjedőben az automata vészfék

Ez 2020-tól minden autóba be fog kerülni: terjedőben az automata vészfék

Olyan funkciót kaphat a Google telefonja, amellyel végre kitűnhet a vetélytársak közül

Olyan funkciót kaphat a Google telefonja, amellyel végre kitűnhet a vetélytársak közül

Magyar előzetes érkezett Brad Pitt és Tommy Lee Jones sci-fijéhez

Magyar előzetes érkezett Brad Pitt és Tommy Lee Jones sci-fijéhez