szerző:
Panoráma
Tetszett a cikk?

Francia és német vegyészek hipotézise szerint az élet kialakulásához szükséges aszimmetrikus szerves anyagok készen érkeztek a Földre a világűrből, tehát az élet nem a Földön keletkezett. A feltevés lehetőségét igazoló kísérletsorozat első lépésének eredménye pozitív, de az egyértelmű bizonyításra 2014-ig még várni kell.

DNS-spirál. Csak balos
Az Angewandte Chemie című folyóiratban publikált, és számos honlapon idézett cikk szerint Uwe Meierhenrich francia vegyész a nizzai egyetemen a csillagközi térben található galaktikus porhoz tapadt, és erős ultraviola sugárzásnak kitett szerves molekulák sorsát próbálta laboratóriumi körülmények között utánozni.

Azt tapasztalta, hogy az egységesen balos, spirálszerűen körkörösen polarizált fény jobban bomlasztja az ellentétes irányban csavarodó szerves molekulákat. Hogy mennyivel növekszik meg a balos molekulák aránya, az a fény hullámhosszától függ. A meteoritok becsapódása után a földi környezetben az aszimmetria bizonyos mértéke már elegendő a balos molekulák közötti kémiai folyamatok önerősítő felgyorsulásához, az anyagcsere, és végső soron az élet kialakulásához. A kísérlet folytatása 2006-ban várható, amikor az elkészült új párizsi szinkrotronnal rövidebb hullámhosszú fényt lehet előállítani.

Az asztrobiológusok az élet keletkezésének rejtélyét abban látják, hogy hol, mikor, és miért borult fel a jobbos és a balos szerves molekulák előfordulása közötti egyensúly, jelenleg ugyanis a Földön élő szervezetekben a DNS spirál és minden egyéb szerves molekula csak balos változatban létezik, holott a kémiai szempontból azonos felépítés jobbos elrendeződésben is létrejöhetne.

A kémiában a jobbos és balos alakban előforduló, 3 dimenziós molekulákat királis molekuláknak is nevezik, s a szerves vegyületek általában ilyenek. A királis molekulák a szintetikus gyógyszereknél okoztak először meglepetéseket, ugyanis két változatuk nem egyformán hat.

Ha igaz az elmélet, hogy az élet kialakulásához szükséges irányultsági aszimmetria az űrből érkező meteoritokkal került a Földre, az üstökösökben minden bizonnyal jelenleg is több a balos irányultságú szerves anyag. Az Európai Űrkutatási Ügynökség 2014-ben küldi a Rosetta automatikus űrszondát a 67P/Csurjumova-Geraszimenko üstökösre, s Meierhenrich és csapata már megtervezte a szerves molekulák irányultságát mérő műszert a Rosetta űrszonda számára.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

DNS-teszt döntött a kilenc anyajelölt között

Visszakapták szerdán szülei "Baby 81"-et, azt a négyhónapos Srí Lanka-i csecsemőt, aki csodával határos módon élte túl a december 26-i cunamit. A DNS-teszt révén derült ki, hogy ők az igazi szülők.

Meixner Zoltán (hvg.hu) Tech

A mobiltelefonok lerombolják a testi sejteket és károsítják a DNS-t

A mobiltelefonok rádióhullámai lerombolják a testi sejteket és károsítják a DNS-t – áll a Verum nevű német kutatóintézet által vezetett vizsgálatot összefoglaló tanulmányban. A eredményeket elsősorban az Európai Unió országaiban készült kutatások szolgáltatták.

ATV Tech

DNS-vadászattal kutatják az emberiség eredetét

Egy izgalmas kutatás segítségével hamarosan pontos információink lehetnek arról, hogyan mozogtak a különböző népcsoportok a Földön. Valóban létezett-e Ádám és Éva? Hogyan lehetséges, hogy minden emberben kimutathatóak ugyanazok a génsorozatok? Ezekre és még egy sor további kérdésre keresi a választ a világ eddigi legátfogóbb tudományos kísérlete.

Világ

Szankciók az elrabolt japánok csontjainak DNS-vizsgálata után?

Japán kormányilletékesek bejelentették: a szigetország nem zárja ki, hogy gazdasági szankciókat léptessen életbe Észak-Koreával szemben, amennyiben nem tudnak dűlőre jutni az elmúlt évtizedekben elrabolt japán állampolgárok ügyével kapcsolatban. Elemzők szerint azonban Tokió aligha vetne gátat a phenjani nukleáris programról szóló hatoldalú tárgyalássorozatnak.

MTI Világ

DNS-vizsgálattal a cunami-túlélő kisgyermekért

DNS-vizsgálatot rendelt el a bíróság abban az anyasági perben, amely szerdán indult Srí Lankán egy cunami-túlélő kisgyermek ügyében, miután csodás életben maradását követően kilenc nő jelentkezett a hatóságoknál a "81-es gyermek" anyjaként.

Durva fellépéssel oszlatták fel az eddigi legnagyobb Navalnij-féle tüntetést Oroszországban

Durva fellépéssel oszlatták fel az eddigi legnagyobb Navalnij-féle tüntetést Oroszországban

Különleges mozgású, rejtélyes hatbolygós rendszert fedeztek fel a csillagászok

Különleges mozgású, rejtélyes hatbolygós rendszert fedeztek fel a csillagászok

Új bringaútszakasz épül Budapest és a Balaton között

Új bringaútszakasz épül Budapest és a Balaton között