szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Két új félmajom fajt fedeztek föl Madagaszkár szigetén német tudósok, akik számára a hatalmas sziget egyfajta evolúciós Eldorádóvá kezd válni.

Az apró állatkákat nem csak a helybéli lakosság ismeri már régóta, de számos kutató is közeli ismeretséget kötött egyes példányaikkal, ám közülük eddig senki nem vette észre, hogy a tudomány számára teljesen új makimajom fajokról van szó.

A göttingeni főemlős-kutató intézet munkatársaiban már néhány őserdei kirándulás után fölmerült a gyanú, hogy a látott lemurok kilógnak az ismert fajok sorából. Elsőként a Madagaszkár északi részén előforduló makik keltették fel a figyelmüket: ezeket az éjszaka aktív, mintegy 300 gramm testtömegű állatkákat apró fülek, nagy herék és bozontos farok jellemzi. Nagyjából akkorák, mint egy szürkemókus. Ezeket az állatokat korábban "egy kalap alá" vették a Madagaszkár nyugati felében honos és Coquerel törpemaki néven ismert faj egyedeivel.

Genetikai és anatómiai sajátosságok elemzése, valamint viselkedési jegyek összehasonlítása alapján a göttingeni szakértők kimutatták, hogy nem egyetlen faj két elkülönülten élő populációjáról van szó, hanem két különböző, csak egymás között szaporodó fajról.

A göttingeni csapat fölfedezései előtt utoljára 1987-ben sikerült új makit találni Madagaszkáron: akkor is német kutató volt a szerencsés "megtaláló". A termetes arany bambuszlemurt Bernhard Meier bochumi biológus írta le. A göttingeniek által leírt fajokkal pedig 49-re emelkedett a Madagaszkáron élő félmajmok száma.

A félmajmok (Lemurinea) alrendet képeznek a főemlősök rendjén belül. Arckoponyájuk ragadozószerű, fogazatuk a rovarevőkére emlékeztet. Karcsú testüket dús szőrzet borítja. A legtöbb félmajom fajnak hosszú, bozontos farka van. Ujjaikon köröm van, kivéve a második lábujjat, amelyen úgynevezett tisztogatókarom található.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Tech

Új majomfajtára leltek Indiában

Az Arunácsal (Macaca munzala) több mint száz éve az első újonnan leírt makákófajta, és "óriási jelentősége van a főemlősök e csoportjának alapos megismerése szempontjából" - mondta az indiai természetvédelmi alap (NCF) munkatársa, M. D. Madhuszudan, aki tagja volt az új majomfajtát felfedező csoportnak.

MTI Tech

Új majomfajtát fedeztek fel Afrikában

Egy új majomfaj leírása igazi zoológiai szenzációt jelent. A tudományos bravúrt két kutatócsoport vitte véghez, egymástól függetlenül és két különböző helyszínen.