szerző:
Infinit
Tetszett a cikk?

Kőkori törvények akadályozzák meg az internet politikai célú használatát a világ egyik leginkább technológiaorientált országában.

Koizumi japán miniszterelnök a parlamantben.
Nincs kampány az interneten
© AP
Japán 1950 óta hatályos választási törvénye egy képviselőjelölt számára 35 ezer postai levelezőlap és 75 ezer röplap szétosztását engedélyezi a választási kampány során; tiltja azonban a média valamennyi formájának használatát. A pártok számára ugyan engedélyezi, hogy rádiószpotokban és televíziós reklámokban népszerűsítsék magukat, ám az egyéni jelöltek számára ez is tilos.

Az első számú ellenzéki párt így hiába tette ki a minap a szervezet webkikötőjére a legutóbbi kampánybeszédeket letölthető videók formájában, a választási bizottság illetékesei figyelmeztették őket az ötvenöt éve hatályos rendeletre, így a bejátszás nem sokáig maradhatott a szájton.

A rendelet miatt a képviselőjelöltek nem frissíthetik weboldalaikat, nem küldhetnek kampány-hírleveleket és hasonló tiltás érvényes a blogokra és egyéb potenciális online kampánycsatornákra is. Az ország egyik vezető internetes vállalkozásának első embere a kormánypárt támogatásával indul a szeptember 11-i alsóházi választásokon: be is szüntette napi ötvenezer látogatót számláló blogjának frissítését.

A sokak által őskövületnek titulált törvény megváltoztatását sokan szeretnék elérni, hiszen lehetetlen állapot, hogy egy 50-es években megalkotott jogszabály határozza meg egy fejlett információs társadalom választási rendszerét. Vannak persze olyanok is, akiknek kedvez e sajátos helyzet; a liberális demokraták számára például az internettel kevésbé ellátott vidéki települések – világháló iránt kevésbé fogékony – lakosai jelentik a stabil szavazóbázist, így ők nem sürgetik a változást. Sőt hangsúlyozzák, hogy az idősebb szavazókat hátrányos helyzetbe hozná az online kampány, hiszen ők nem, vagy kisebb számban férnének hozzá; másfelől előszeretettel emlegetik azt is, hogy a webes politizálás terepet nyújtana a jelöltek rágalmazására.

Egy évekkel ezelőtti tanulmányban a belügyi és kommunikációs tárca már utalt arra, hogy a jelenlegi szabályozáson változtatni kell. Ajánlásuk – legalábbis az illetékesek körében – süket fülekre talált.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Feloszlatták a japán parlamentet

Koidzumi Dzsunicsiro japán kormányfő pártja, a Liberális Demokrata Párt vezetői előtt bejelentette a parlament feloszlatásáról és előrehozott választások kiírásáról szóló döntését, miután a japán szenátus leszavazta a postai privatizációt előirányzó törvényjavaslatát.

hvg.hu Tech

Japán a falanszter, vagy a technológia általi szabadság felé halad

A mobiltelefon a jelenleg ismert állapotából olyan integrált szerkezetté fejlődik, amely képes lesz kommunikációs eszközként, média terminálként, hitelkártyaként, távirányítóként, s ki tudja még mi mindenként működni – állítja legújabb jelentésében a telekommunikációs piac kutatására specializálódott Berg Insight cég.

MTI Világ

Japán nem mondott le az állandó ENSZ BT-tagságról

Japán nem mondott le arról az igényéről, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) állandó tagja legyen, de nem fogja sürgetni a szavazást a világszervezetben a Brazíliával, Németországgal és Indiával közösen benyújtott indítványáról.

MTI Világ

Elhunyt a legidősebb japán férfi

Száztíz éves korában elhunyt a legidősebb japán férfi. Sigeta Kohacsi 1895. május 10-én született, Hirosima tartományban élt, és halálát tüdőgyulladás okozta.

Halálra gázolt a vonat egy nőt Dorognál

Halálra gázolt a vonat egy nőt Dorognál

370 lóerős lett a Cupra Formentor

370 lóerős lett a Cupra Formentor

Összeesküvés-elméletre építi digitális szabadságharcát a kormány

Összeesküvés-elméletre építi digitális szabadságharcát a kormány