szerző:
Infinit
Tetszett a cikk?

Az skót képviselőház által másfél éve elindított e-petíciós rendszer elismerést váltott ki külföldön, többek között a Bundestag is méltatta, sőt mára odáig jutott a tetszés, hogy a német törvényhozás is kipróbálja.

Szeptember elsején indult Németországban az az e-petíciós rendszer, amelynek lényege, hogy az állampolgárok egy internetes rendszeren keresztül közvetlenül a Bundestagnak, azaz a német országgyűlésnek küldhetnek beadványokat, és ugyanitt az elektronikus petíciók formálódását megalapozó online vitákhoz is hozzászólhatnak. A rendszer támogatja a nyitott és elszámolható döntéshozatali folyamatokat, és eközben leszámol az olyan offline problémákkal, mint az olvashatatlan aláírás. Az e-petíció hatalmas előnye, hogy általa bárki résztvevője lehet a döntéshozatalnak, ráadásul a beadványok előterjesztői és aláírói sokkal szélesebb támogatottságot tudnak elérni az adott ügynek, mint korábban, a hagyományos módszerekkel.

Arra, hogy a rendszer nemcsak kipróbálóinak a tetszését nyerte el, bizonyíték, hogy az e-petíció bejutott az Európai Bizottság által létrehozott eEurope díj – a novemberi manchesteri miniszteriális e-kormányzati konferencián megrendezendő – döntőjébe. Az eszközt eredetileg – a legjobb nemzetközi minták figyelembevételével – az edinburghi Napier Egyetemen működő International Teledemocracy Centre (ITC) és a BT Scotland fejlesztette ki a skót képviselőház számára, amely viszont az elmúlt években szoros együttműködést alakított ki a német parlament beadványokkal foglalkozó bizottságával – innen az újdonsült kooperáció is. A Bundestagban a skót minta alapján kialakított megoldást két évig fogják tesztelni, párhuzamosan a saját fejlesztésű online petíciós rendszerükkel.

A skót e-petíciós szájt 2004 februárja óta működik, azóta mintegy 21 ezren írtak alá különböző beadványokat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Infinit Tech

Új e-kártyák Európában

E-személyi itt, e-útlevél ott: Európa több országában is új intelligens kártyákat próbálnak ki. Körpékünk ezúttal a portugál, ír és olasz kezdeményezéseket ismerteti.

hvg.hu Tech

Magyarország 30-ik az EIU és az IBM e-felkészültségi rangsorában

Talán első ízben azóta, hogy kipukkadt a technológiai buborék, a világgazdaság megint kezdi jól érezni magát digitális bőrében. Az információs és hírközlési technológiákra (ICT) költött pénzek megint növekedni kezdenek, a fejlett piacokon pedig ez a folyamat már némi lendületet is vett.

Infinit Tech

Az e-banking 2002 óta 47 százalékkal növekedett

Az elektronikus bankolásról készített tanulmányában a Pew Internet & American Life azt állítja, hogy az online pénzügyi szolgáltatás az elmúlt öt év legdinamikusabban fejlődő internetes tevékenysége. Legalább is így volt, az Egyesült Államokban.

Márciusban nyílik az új budapesti luxushotel

Márciusban nyílik az új budapesti luxushotel

Először kapott Michelin-csillagot egy vegán étterem Franciaországban

Először kapott Michelin-csillagot egy vegán étterem Franciaországban

Nálunk nem ajánlott kismamáknak a koronavírus elleni oltás, de van, ahol megkaphatják

Nálunk nem ajánlott kismamáknak a koronavírus elleni oltás, de van, ahol megkaphatják