szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bill Gates a Microsoft fejlesztők számára rendezett Professional Developers Conference (PDC) című szakmai rendezvényen bemutatta a közeljövőben megjelenő Windows Office „12” legújabb fejlesztéseit.

A Max képnézegető képernyője.
Csak nézünk mint a moziban
© Microsoft
Bill Gates az Office „12” termékcsaládról elmondta, hogy a szoftvert alapjaiban tervezték újjá, eredményközpontú felhasználói felületet kapott, amely lehetővé teszi, hogy a felhasználók a megvalósítás mikéntje helyett az elvégzendő feladatra összpontosítsanak. Az új megjelenés a vállalat folyamatos és kiterjedt kutatásaiból származó összefüggésekre épül. Ezek alapján az új felhasználói felület a szokásos menüket és eszköztárakat egy igen gazdag grafikájú „szalagra” cseréli, amely igazodik a felhasználó által elvégezni kívánt munkához. A speciális feladatokhoz tartozó jellemzőket és funkciókat tartalmazó parancslapok akkor jelennek meg, amikor a felhasználóknak éppen szükségük van rájuk és eltűnnek a feladat elvégzésével. A parancsok szervezésének és megjelenítésének ilyen megközelítésmódja leegyszerűsíti a felhasználók számára a Microsoft Office funkcióinak megtalálását és használatát.

„Az Office 95 óta az Office „12” a Microsoft Office utóbbi tíz évének legjelentősebb kiadása” – mondta Gates. Az új felhasználói felület nem csak hatékonyabban rendezi és teszi elérhetővé az Office szolgáltatásait, de lehetővé teszi a professzionális megjelenésű dokumentumok elkészítését is. Az Office „12” új grafikus „galériáiban” (Gallery) azonnal láthatóvá válnak a szövegformázás eredményei a teljes dokumentumban, és ezek alapján egyszerű rákattintással kiválasztható a megfelelő elrendezés. Az „élő minta” (Live Preview) technológiával azonnal láthatóvá válik, hogy az egyes beállítások módosítása milyen formában változtatja meg a dokumentumot. Az Office „12” megjelenése a tervek szerint 2006 második felére várható, a korlátozott számban elérhető bétaverzió kiadását a Microsoft idén őszre tervezi.

A konferencián bemutatkozott egy új alkalmazás is, ami az otthoni felhasználók számára mutatja meg, mire is képes a Vista, és az új megjelenítési technológiák. A Max nevű szoftver látványosan és meglepően kényelmesen teszi lehetővé fotóalbumok készítését és nézegetését, vagy akár azok megosztását a hálózaton keresztül, hogy barátaink is láthassák azokat. A későbbi fejlesztések várhatóan azt is megoldhatóvá teszik, hogy akár zenéket, vagy más fájltípusokat is rendszerezni vagy éppen megosztani lehessen a környezetünkkel.

A Max előzetese ingyenesen letölthető , viszont mivel a WinFX-re épül, szükség van a .NET keretrendszer 2.0-s változatának és a Windows Presentation Foundation (WPF) telepítésére is: ebben a telepítő azonban készségesen segít. Ez az első olyan alkalmazás demója, ami már valóban kihasználja a WPF adta 3D és egyéb megjelenítési lehetőségeit, és nem csak a fejlesztőknek mutatja meg, milyenek is lesznek a jövő szoftverei.

A Microsoft bejelentette, hogy egy 100 millió dolláros közös marketingprogramot indít a független szoftvergyártói közösség támogatására, Windows Vista Partner Showcase Program néven. A program célja, hogy ösztönözze a Windows Vista rendszerre épülő vállalati, kisvállalati és végfelhasználói célú független szoftvergyártói alkalmazások kifejlesztését. A résztvevő független szoftvergyártók számára így új terjesztési csatornák, közös marketinglehetőségek és pénzügyi ösztönzők válnak elérhetővé.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Ingyen oktatta a tanárokat a Microsoft

Idén is sokan megfordultak a Microsoft nyári tanártovábbképzésén. A , informatikatanároknak és rendszergazdáknak szóló ingyenes programot immár kilencedik alkalommal rendezték meg.

hvg.hu Tech

Bill Gates: Kína kib…ott a Microsofttal!

Bill Gates egyes meg nem erősített sajtójelentések szerint minden csalódottságát belefoglalta egyetlen indulatos mondatba, amikor meghallotta a bíróság ítéletét a Kai-Fu Lee perben: Kína kib…ott a Microsofttal!

Egyéb

Piaci bemutatása előtt Microsoft SQL Server 2005 a NEXON-nál

A NEXON budapesti székházában látta vendégül Simon Brown-t, a Microsoft európai, közel-keleti, valamint afrikai régió Fejlesztési platform üzletágának igazgatóját. A találkozó során a NEXON menedzsmentje és az üzletágigazgató közösen értékelte a két vállalat eddigi együttműködésének sikereit, majd új célokat határoztak meg a jövőre nézve.

hvg.hu Tech

Feltörték a Microsoft online eredetiségvizsgálóját

A július 26-a óta működő alkalmazás feladata, hogy visszaszorítsa az illegális szoftverhasználatot. Az alkalmazás biztonsági hibájára 24 óra leforgása alatt derítettek fényt élelmes felhasználók.

Gazdaság

A Microsoft beperelte a Google-t

Újabb fordulatot vett a Microsoft és a Google közötti rivalizálás, a világ vezető szoftvergyártója ugyanis beperelte a legnépszerűbb internetes keresőt működtető céget.

hvg.hu Tech

Tíz dollár jár a Microsoftnak minden iPod után?

Megtörténhet, hogy az Apple-nek minden eladott zenelejátszó után fizetnie kell a redmondi óriásnak, amely birtokolja az iPodban használt technológia egyik részének szabadalmait.

Orbán: Május elejére több mint 4 és félmillió ember lesz beoltva Magyarországon

Orbán: Május elejére több mint 4 és félmillió ember lesz beoltva Magyarországon

Íme az ötös lottó nyerőszámai

Íme az ötös lottó nyerőszámai

Orbán ismét megígérte, hogy senkit sem hagynak az út szélén

Orbán ismét megígérte, hogy senkit sem hagynak az út szélén