szerző:
hvg.hu

Brit kutatók egy mindössze hatvan mikrométer nagyságú nanorobotot hoztak létre, amely így a világ legkisebb irányítható eszközévé vált.

A nanoméretű robot a leggyorsabb a hasonló
szerkezetek közül
Az NBC értesülései szerint a kis robot mindössze hatvan mikorméter széles (ez körülbeül egy emberi hajszál vastagságával egyezik meg), s 250 mikrométer hosszú. Ez annyit jelent, hogy 200 ilyen kis eszköt lehetne elhelyezni egy drazsén.

„Méretét tekintve tized-, tömegét tekintve ezredakkora, mint a korábbi irányítható mikrorobotok” – nyilatkozta a NBC-nek Bruce Donald a Dartmouth egyetem munkatársa. „Amikor azt mondom ’irányítható’, úgy értem, ahogyan egy autó esetében gondoljuk. Akárhová el tudjuk vezetni egy lapos felületen. Egy fontos különbség, hogy nincsenek kerekei, hanem úgy araszol, akárcsak egy miniatűr hernyó. Egy másodperc alatt több tízezer tíz nanométeres „araszt” tud megtenni. Fordulásnál lerak egy apró szilícium lábat és úgy kanyarodik, akárcsak egy motoros egy szűk kanyarban.”

Az araszolásnak köszönhetően a nanobot mozgását nem korlátozzák drótok és miniatűr sínek, mint a korábbi változatok esetében, így szabadon mozoghat. Ezen módszer segítségével a mérnökök egy korábban gyakran felmerülő problémát is ki tudtak küszöbölni.

„Az ilyen nanoméretű gépek rendszerint minden felülethez hozzátapadtak, akárcsak a homokszemek az ember bőréhez” – mondta az NBC-nek Craig McRay a National Institute of Standards and Technology munkatársa. „Ezért szándékoltan kerekek vagy ízületek nélkül terveztük meg ezeket a mikrobotokat, amelyek meglepően gyorsak a méretükhöz képest.”

A mozgását a robot két egymástól független mozgatókar – afféle robotikus „izom” – segítségével oldja meg. Ezek közül az egyik az előre mutató mozgásért, a másik a fordulásért felel. Nincsenek előre programozott mozgásminták, ehelyett a robot az elektródáiban fellépő elektromos változásokra reagál. Az elektródahálózat egyben a mozgáshoz szükséges energiával is ellátja az apró masinát.

A későbbiekben a továbbfejlesztett nanobotok az információvédelem területén juthatnának fontos szerephez, emellett gyorsan és hatékonyan tudnák felderíteni és kijavítani az integrált áramkörök hibáit, veszélyes környezetben is hasznukat lehetne venni, s emberi sejtek és szövetek manipulálására is alkalmasak lennének.

A kutatás eredményeiről az októberi International Symposium of Robotics Research konferencián számolnak be San Franciscóban. A részletek emellett megjelennek a Journal of Microelectrochemical Sytems következő kiadásában is.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Tech

Nanotechnológiával a rák ellen

Nano-részecskékkel akarják gyógyítani a rákos megbetegedéseket amerikai mérnökök: a részecske a vérárammal bejut a daganatba, tönkreteszi a hajszálereket, és ezután adja ki magából a daganatos sejtekre halálos mérgét, nem bántja az egészséges sejteket.

MTI Tech

Mengindulhat a nanocsövek sorozatgyártása

Az eddigi növesztéses technológia helyett amerikai pennsylvaniai egyetem fizikusai kész nanocsöveket tudnak szilícium áramköri morzsákra ragasztani megadott minta szerint.

ATV Tech

A lyukkártyától a nanotechnológiáig

A kutatással és fejlesztéssel foglalkozó részlegek minden cég legféltettebb titkait, a legelőremutatóbb technológiai csodákat rejtik. A nagy kék óriásvállalat kutatási ágazata idén ünnepli hatvanadik születésnapját. Nézzük milyen út vezetett a lyukkártyás számológéptől a bolygó legmodernebb és legnagyobb kutatási infrastruktúrájának létrejöttéig.

MTI Itthon

Nanotechnológiai kutatóközpont létesül Miskolcon

Az orosz együttműködéssel épülő intézmény várhatóan még ebben az évben elkészül. A négy-ötmillió dolláros kezdeti beruházással gazdálkodó központ a későbbiekben nanotechnikai gyártási eszközök fejlesztésével is foglalkozik majd.

Szellem

Nanoprofesszorok

A szuperszámítógépek teljesítményére - vagy legalábbis ahhoz mérhetően - fogja felturbózni "gépgazdáját" az új mikroprocesszor, amely a közeljövőben szórakoztatóelektronikai eszközökbe kerül. Szerkezete gyökeresen új irányt jelenthet az immár több mint harmincéves csipfejlesztésben.

hvg.hu Tech

Nanotechnológiával készülnek a jövő ruhái

Egy tajvani nanotechnológiai vállalat termékei segítségével megelőzhető az izzadás, a viszketés, sőt, még a kellemetlen szagoknak is búcsút mondhat az, aki – egyelőre meglehetősen sok – pénzt áldoz a nano-ruhákra.

Panoráma Tech

Ezüst nanorészecskékkel a kórházi fertőzések ellen

Az orvosi műszerek, tűk, katéterek felületére ezüst nanorészecskéket juttatva csökkenteni lehetne – csak az Amerikai Egyesült Államokban évi 2 millióra becsült – kórházi fertőzések számát, amelyek közül minden huszadik halállal végződik.

Panoráma Tech

Nanotechnológiával a tartós sörhabért

A frissen csapolt sör elengedhetetlen tartozéka a dús hab, ami azonban túl gyorsan összeesik. Ezen segíthet brit vegyészek új eljárása, amelyet kifejezetten a hab tartósítására fejlesztettek ki.

Félig-meddig Android: megjött Magyarországra a Huawei szuperkamerás mobilja, de akad vele némi probléma

Félig-meddig Android: megjött Magyarországra a Huawei szuperkamerás mobilja, de akad vele némi probléma

Tönkreverték a versenytársakat a Váci úti cégek

Tönkreverték a versenytársakat a Váci úti cégek

"Le lettem kapva a tíz körmömről" - Karácsony megszólalt a köztévés szereplés után

"Le lettem kapva a tíz körmömről" - Karácsony megszólalt a köztévés szereplés után

Újabb alagutat találtak a déli határon

Újabb alagutat találtak a déli határon

Egy igazi amerikai tragédia: Ezt akarta bemutatni új filmjével Clint Eastwood

Egy igazi amerikai tragédia: Ezt akarta bemutatni új filmjével Clint Eastwood

Már hatan haltak bele a koronavírusba Kínában

Már hatan haltak bele a koronavírusba Kínában