szerző:
hvg.hu

Egy amerikai kutatás eredményei szerint az 1918-19 között 50 millió ember halálát okozó spanyolnátha vírusa eredetileg madarakról terjedt át az emberre.

A madárinfluenza lehet a következő spanyolnátha?
© sxc.hu
A BBC értesülései szerint amerikai tudósok felfedezték, hogy az 1918-as vírus genetikai mutációi hasonlítanak az Ázsiában jelenleg észlelt madárinfluenzáéval. A Nature-ben megjelent cikk szerzői szerint a kutatás felhívja a figyelmet az ázsiai kórokozó veszélyeire.

A Science magazin is közölt egy írást, amelyben beszámolnak arról, hogy egy másik amerikai kutatócsoport kísérleti egerekben sikeresen létrehozta az 1918-as vírust, amelyet az amerikai Járványvédelmi és Megelőzési Központban (US Centers for Disease Control and Prevention (US CDC)) őriznek, szigorú biztonsági intézkedések mellett.

Az újonnan létrehozott kórokozó segítségével a kutatók szeretnék jobban megismerni a vírus azon biológiai eszközeit, amelyek lehetővé tették, hogy ennyire hatékonyan és gyorsan terjedjen. A vírust az Amerikai Fegyveres Erők Patológiai Intézetének kutatói hozták létre.

Az 1918-as járvány áldozatainak maradványain dolgozva a kutatók képesek voltak a vírus teljes genetikai anyagát azonosítani. Felfedezték, hogy a kórokozó olyan elemeket tartalmazott, amelyeket a XX. század elején aligha tudtak volna azonosítani – emiatt törhetett ki a világméretű járvány.

A vírus genetikai kódjának utolsó három darabjában a kutatók olyan mutációkra bukkantak, amelyek ijesztő hasonlóságot mutatnak azon influenza vírusokkal, amelyeket eddig kizárólag madaraknál azonosítottak. Az Ázsiában feltűnt, az emberre is veszélyes H5N1 vírustörzs is ezek közé tartozik. A madárinfluenzának is nevezett kór eddig legalább 65 ember életét követelte.
Szakértők véleménye szerint csupán idő kérdése, amíg a H5N1-nek kialakul egy hasonlóan fertőző törzse, – vélhetőleg azután, hogy egyesül az emberi influenza vírussal – amely egy újabb világjárvány kitöréséhez vezethet.

Az amerikai kutatók által azonosított mutációkat éppen a vírus azon génjeiben találták, amelyek a vírus szaporodását szabályozzák a gazdasejtekben. Az elmélet szerint ezen a mutációk segítségével tudott a spanyolnátha vírusa hatékonyan és gyorsan szaporodni. A H5N1 egyelőre csupán néhányat tartalmaz a fellelt mutációkból. Ez azonban elég lehet ahhoz, hogy a vírus fertőzési hatékonysága megnövekedjen.

A kutatók szerint a XX. század két másik nagy influenzajárványa – az 1957-es és az 1968-as – emberi vírusokból alakult ki, amelyek két vagy három kulcsfontosságú génre tettek szert bizonyos madarakat fertőző vírustörzsekből. Ezzel szemben a spanyolnátha vírus teljes mértékben egyfajta madárinfluenza volt, amely adaptálódott az emberi szervezetre is.

„Az 1918-as vírus feltérképezésével megfejtettük annak néhány titkát, amelyek segítségével hatékonyabban megjósolhatjuk a következő nagy járvány kitörését és felkészülhetünk rá” – nyilatkozta a BBC-nek Julie Gerberding a US CDC igazgatója.

„Annak megállapítása, hogy az influenzavírusok többféle úton válhatnak fertőzővé, lehetővé teszi, hogy megfelelően fókuszáljuk a figyelmünket, s a megelőzésre tett erőfeszítéseket” – tette hozzá Dr. Jeffery Taubenberger, a Nature-ben megjelent tanulmányt készítő kutatócsapat vezetője.

John Oxford, a londoni Queen Mary College virológus professzora szerint a felvetés, mely szerint a vírus képes a normál influenzával való egyesülés nélkül átterjedhet az emberre, még veszélyesebbé teszi a H5N1-et.

„A tanulmányok kifejezetten riasztóak, s azt jelentik, hogy a madárinfluenzát sokkal komolyabban kell vennünk, mint eddig” – mondta Oxford professzor.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Emberre veszélyes madárinfluenza terjed Oroszországban

A Cseljabinszk környéki madárinfluenza esetekért az a H5N1 vírustörzs felelős, amely korábban Ázsiában mintegy ötven halálos megbetegedést okozott emberek körében is, közölték az orosz polgári védelmi és rendkívüli helyzetek minisztériumában.

MTI Itthon

Miniszteren tesztelik a madárinfluenza elleni vakcinát

Néhány napon belül megkezdődik Magyarországon a madárinfluenza elleni oltóanyag embereken történő tesztelése, az első két oltást Rácz Jenő egészségügyi miniszter és az országos tiszti főorvos kapja.

MTI Itthon

Egyelőre nem kell félnünk a madárinfluenzától

"Jelen pillanatban nincs olyan helyzet, amely indokolná, hogy Magyarországon a lakosság megijedjen" - mondta Süth Miklós országos főállatorvos. Ám minden uniós tagország tervet dolgozott ki az esetleges betegség megszüntetésére.

MTI Világ

A vonuló madarak is terjesztik a madárinfluenzát?

A legújabban Oroszországban megjelent vírus egyelőre nem jelent veszélyt a Németországban élőkre nézve - mondta Alexander Müller, a berlini fogyasztóvédelmi, élelmezésügyi és mezőgazdasági minisztérium államtitkára Stuttgartban egy zöld rendezvény alkalmával.

MTI Világ

Orosz madárinfluenza: tömeges irtás

Negyven oroszországi településen pusztít a madárinfluenza, további 78 esetében pedig még folyik a szárnyasállományt megtizedelő betegség vírusának pontos azonosítása.

Apák napja alkalmából végre közelről is láthatjuk Meghan Markle és Harry herceg gyermekét

Apák napja alkalmából végre közelről is láthatjuk Meghan Markle és Harry herceg gyermekét

Ma is viharos idő lesz, a hőségriadó egy megyében maradt

Ma is viharos idő lesz, a hőségriadó egy megyében maradt

Erzsébet királynőnek fontosabb dolga is akad, mint a dédunokája keresztelője

Erzsébet királynőnek fontosabb dolga is akad, mint a dédunokája keresztelője

Új helyén koszorúzták meg a Nagy Imre-szobrot

Új helyén koszorúzták meg a Nagy Imre-szobrot

Most megnézheti, mennyire lett forróbb a szülővárosa, mióta él

Most megnézheti, mennyire lett forróbb a szülővárosa, mióta él

Lebénulhat a férfi, aki a stégről ugrott fejest a Balatonba

Lebénulhat a férfi, aki a stégről ugrott fejest a Balatonba