szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az első, igazoltan öngyógyuló HIV-fertőzöttként vonul be az egészségügy történelmébe a brit Andrew Stimpson. Először tévedésre gyanakodott, hiszen csak immunjavítókat szedett, ám szervezetéből eltűnt az AIDS-megbetegedést okozó vírus. Vizsgálják, reprodukálható-e másnál is a folyamat.

A 25 éves Stimpsonnal 2002-ben közölték az orvosok, hogy HIV-vizsgálati eredménye pozitív. A Skóciában született, Londonban élő szendvicsbár-alkalmazott a News of the World brit lap híre szerint nemi úton kapta el a vírust.
   
Stimpson, aki évekkel korábban tanúja volt nagybátyja AIDS-haldoklásának, majd halálának, elmondta: miután értesült saját fertőzöttségéről, azonnal elhatározta, hogy ugyanezt nem csinálja végig, és inkább "békében" véget vet életének.
   
El is kezdett kutakodni eutanáziát ajánló cégek után, eközben azonban immunjavító gyógyszerkoktélt is szedett. Orvosai ugyanakkor nem írtak fel neki közvetlen vírusellenes készítményeket, mert egyébként kitűnő egészségi állapotában semmilyen változás nem történt, és alacsony volt a kezdeti tesztek által kimutatott HIV-vírusszám is.
   
Amikor állapota változatlanul nem romlott, az orvosok 2003 októberében elvégeztek egy újabb vizsgálatot - és legnagyobb megdöbbenésükre az eredmény negatív lett, csakúgy, mint a 2003 decemberében, illetve a tavaly márciusban elvégzett újabb vizsgálatoké. 
   
Stimpson először azt hitte, hogy első, pozitív tesztjét keverték össze valaki máséval, és fontolóra vette még azt is, hogy bepereli a brit állami egészségügyet (NHS). 
   
Az egészségügyi szolgálat peres ügyekkel foglalkozó osztálya hivatalos levélben azt közölte Stimpsonnal, hogy a "pozitív antitest-eredmények után" produkált negatív tesztsorozat "kivételes, orvosi szempontból figyelemreméltó" fejlemény.
   
A vizsgálatokat végző londoni NHS-részleg szóvivője azonban a The Sunday Timesnak nyilatkozva - már kevésbé visszafogottan - odáig ragadtatta magát, hogy "potenciálisan fantasztikusnak" minősítette az esetet.
   
Brit szakértők szerint az esetnek alaposan a mélyére kell járni, hogy meg lehessen állapítani: Stimpson eddig egyedülálló kigyógyulása a HIV-fertőzöttségből bármilyen módon reprodukálható-e.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Magyar Rádió Online Tech

Hogyan működik a készülő AIDS-gyógyszer?

Az amerikai-magyar kutatócsoport által előállított kísérleti AIDS gyógyszerrel – amelyet majmokon már sikerrel próbáltak ki –, most kezdik meg az embereken folytatott kísérleteket.

MTI Tech

Tévesek az eddigi AIDS-ellenes stratégiák?

Az AIDS elleni oltóanyag kifejlesztésére követett eddigi stratégiák alapvetően tévesek, és a HIV-vírus felszíni alkotóelemeivel készített vakcinák nem ösztönzik az immunrendszert ellenanyagok termelésére, hanem ellenkezőleg: a jelek szerint elősegítik a fertőződést - állítja egy osztrák orvoscsoport.

BBC Tech

SMS-ben segítik az AIDS-es betegeket

SMS-ben segítik a dél-afrikai HIV fertőzötteket, a mostantól széles körben hozzáférhető antiretroviális gyógyszerek alkalmazásában való eligazodásban a Cape Town-i Egyetem kezdeményezésének köszönhetően.

Maszkban tartott tömegesküvőt 220 pár a Fülöp-szigeteken - videó

Maszkban tartott tömegesküvőt 220 pár a Fülöp-szigeteken - videó

Ilyen döbbent macskákat ritkán látni

Ilyen döbbent macskákat ritkán látni

Elhagyhatták a karantént, jól vannak a Vuhanból hazatért németek

Elhagyhatták a karantént, jól vannak a Vuhanból hazatért németek