szerző:
hvg.hu

Bár a mobileszközökre írt és azonosított vírusok száma még alig érte el a százat, a biztonsági cégek máris figyelmeztetnek, hogy az okos telefonokon és más hordozható eszközökön ugyanolyan védelemre van szükség, mint a számítógépeken, ha lassítani akarjuk a terjedésüket. Ezt ugyanis megakadályozni aligha lehet.

Az okos telefonok robbanásszerűen
terjednek. A vírusok is
Az első valódi mobilkártevőt, a Cabirt 2004 júniusában észlelték a vírusvédelmi cégek. A Cabir 27 variánsával azóta a legelterjedtebb mobilvírus családdá nőtt, s a kártevő legalább 23 országban terjedt el. A mobilplatformokat tekintve a Symbian rendszert használó készülékekre íródott a legtöbb – 95 darab – rosszindulatú kód, Palmtopra három, míg Pocket PC-re mindössze két darab mobilvírus készült. A mobilvírusok egyelőre nem okoznak nagy veszteségeket a készülékek használóinak: leginkább a telefonon tárolt adatok elvesztése és a számlázási összeg növekedése tapasztalható.

A Bluetooth kapcsolaton vagy MMS üzenetekben terjedő rosszindulatú kódok megjelenése teljesen általános jelenséggé vált az olyan nagy eseményeken, amelyekre országok tucatjaiból érkeznek. Ez a jelenség volt tapasztalható például a Live 8 koncerten és a Helsinkiben megrendezett atlétikai világbajnokság helyszínén.

A mobilvírusok által okozott kár mértéke összességében egyelőre csekély, hiszen a Symbian operációs rendszert használó készülékek aránya is alacsony. Napjainkban mintegy 1,5 milliárd mobiltelefont használnak világszerte, a Gartner piackutató cég előrejelzése szerint 2010-re viszont megduplázódik a mobilkészülékek száma. Az Ovum piackutató cég szerint az adott évben eladott okostelefonok száma 2007-ben elérheti a 100 millió darabot, míg az IDC piackutató cég adatai szerint 2007-re a mobil károkozók által veszélyeztetett okostelefonok adják majd az intelligens mobileszközök 85 százalékát.

„Mivel ebben a pillanatban egy – feltehetőleg hosszú – folyamat elején vagyunk, nem tudni, milyen méretű problémát fognak okozni a mobil kártevők. Összehasonlításképpen: 1995-ben mindössze 100 darab új számítógépes vírus készült, míg napjainkban körülbelül naponta jelenik meg ennyi kártevő. Bár a PC vírusokhoz hasonló járvány előjelei még nem tapasztalhatók, de a mobilvilágra leselkedő fenyegetések már tisztán láthatók, mivel a kártékony kódok egyre fejlettebbek” – mondta Antti Vihavainen, a finn F-Secure IT-biztonsági cég alelnöke.

A legfrissebb mobilvírusok (Oldaltörés)

A Cardtrap.F és G Symbian SIS fájl trójai programok, melyek letiltják a telefonba épített rendszeralkalmazások futását, és Windows férgeket, Win32.Rays, Win32.Padobot.Z és Win32.Cydog.B kártevőket másolnak a telefon memóriakártyájára. A Cardtrap.F ezenkívül számos Cabir változatot, többek között a Cabir.C férget is telepíti a készülékre. Ha a felhasználó PC segítségével próbálja meg leolvasni a memóriakártya tartalmát, véletlenül aktiválhatja a Win32.Rays férget. A Cardtrap.F és G trójaiak Doomboot.A trójai komponenseket is felraknak a telefonra, amelyek megakadályozzák, hogy a telefon bebootoljon.

A Locknut.C egy rosszindulatú SIS fájl trójai, amely Symbian Series 60 mobiltelefonokhoz készült javításnak álcázza magát. A Locknut.C installálásakor a kártevő egy futtatható fájlt telepít a készülékre, amely tönkreteszi a kritikus rendszer összetevőt. Ezzel a művelettel minden alkalmazást megbénít a telefonon. A Locknut.C egy Cabir.B kártevőt is feltesz a készülékra, de ez nem indul el automatikusan, mivel a Locknut.C minden alkalmazást hatástalanít a fertőzött telefonon, így a Cabir.B-t is.

A Skulls.S a Skulls.C trójai legújabb variánsa, a trójai alkotófájljai szinte teljesen megegyeznek a Skulls.C elemeivel. A legfőbb különbség, hogy a Skulls.S több alkalommal Cabir.F-et tesz fel a készülékra. Ha Skulls.S-et telepítik, csak a telefon hívó és hívásfogadó funkciói működnek, használhatatlan lesz minden egyéb funkció – így az SMS- vagy MMS- használat, böngészés, fényképezés.

Az elektronikus kártevők elleni védekezsére már több cég dolgozott ki tűzfalmegoldásokat és vírusirtókat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Tech

Megjelent a világ első mobiltelefonokra írt vírusirtója

Már piacon van az első mobiltelefonokra íródott víruskereső és irtó szoftver, amelynek megjelenését az operációs rendszerrel működő (így megfertőzhető) készülékek népszerűsödése kényszerítette ki.

MTI Tech

Napi 4 milliárd vírusos e-mail 2009-re

A következő négy évben az előrejelzések szerint több mint négyszeresére nő az interneten küldött vírushordozó elektronikus levelek száma, meghaladja majd a napi 4 milliárdot, és ezért egyre fontosabbá válik a kulcsfontosságú vállalati adatok védelme.

Infinit Tech

Taktikát változtatnak a vírusírók

A Kaspersky Kutatóközpont a vírusírók viselkedésében változást állapított meg.A globális méretű támadások tavalyi évhez képest történt mérséklődése azt mutatja, hogy a vírusírók a tömeges attakokkal szemben a helyi támadásokat részesítik előnyben.

MTI Tech

21 hónap börtön a Sasser-vírus alkotójának

21 hónapi börtönbüntetésre ítélte pénteken egy német bíróság a számítógépes Sasser-vírus alkotóját, ám a büntetés végrehajtását próbaidőre felfüggesztette.

hvg.hu Tech

Az üzenőszoftvereket támadják az új vírusok

A levelezők után a kártékony algoritmusokat gyártó vírusírók most az üzenőszoftvereket vette célba. Egy biztonsági cég az elmúlt hónap során több új ilyen kártevőt azonosított mint valaha.

Guantanamóról szóló dallal tért vissza a Who

Guantanamóról szóló dallal tért vissza a Who

Nemzetközi hárfafesztivál lesz Gödöllőn hangszerkiállítással

Nemzetközi hárfafesztivál lesz Gödöllőn hangszerkiállítással

Videó: Neten írt dal lett a hongkongi tüntetések új himnusza

Videó: Neten írt dal lett a hongkongi tüntetések új himnusza

Egy VII. kerületi lépcsőházba berántva próbált megerőszakolni egy nőt egy férfi

Egy VII. kerületi lépcsőházba berántva próbált megerőszakolni egy nőt egy férfi

Már a külföldieknek is túl drágák a magyar szállások?

Már a külföldieknek is túl drágák a magyar szállások?

Mától Budapesten a Legóból készített 1:1 méretarányú, működőképes Bugatti

Mától Budapesten a Legóból készített 1:1 méretarányú, működőképes Bugatti