szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Geológiai aktivitás zajlik a Szaturnusz Enceladus nevű holdjának a déli pólusa környékén - jelentették be kedden a kutatók az Amerikai Geofizikai Szövetség éves közgyűlésén a gyűrűsbolygó körül 2004 júliusa óta keringő Cassini amerikai űrszonda felvételei alapján.

A Cassini az idén júliusban 483 kilométerre közelítette meg az 500 kilométer átmérőjű Enceladust. A földi irányítóközpontba küldött fotók áradatokra hasonló jelenséget, parányi jégdarabokat mutatnak. Ezek feltehetően a rendkívül hideg égitest belsejében keletkezett esetleges felmelegedés következtében alakultak ki, de ennek okát a szakemberek még nem tudják.

A csillagászok azonban a Cassini szonda adatai alapján az Enceleadust a Naprendszer geológiailag aktív holdjai közé sorolták. Eddig a Jupiter Io és a Neptunusz Triton nevű égi kísérőjének a felszínén tapasztaltak hasonló jelenséget. 

A Cassini, miután 2004. július 1-jén az óriásbolygó körüli pályára állt, megkezdte a Szaturnusznak és környezetének a vizsgálatát. Tudományos alapprogramját 4 évre tervezték. A Cassiniről vált le tavaly december végen a Huygens európai fejlesztésű űrszonda, amely január 14-én sikeresen elérte a Szaturnusz legnagyobb holdjának, a Titánnak a felszínét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Lehetséges oxigénforrást talált a Hubble a Holdon

A Hubble űrteleszkóp, amellyel általában fényévekre lévő galaxisok csillagait vizsgálják, most a Hold felszíne felé fordította lencséit, s olyan ásványi anyagokra bukkant, amelyekből ember felhasználásra alkalmas oxigént lehetne előállítani.

SZFE: Vidnyánszkyra hivatkozva mégis lemondott egy nyilvános beszélgetést Stumpf István kormánybiztos

SZFE: Vidnyánszkyra hivatkozva mégis lemondott egy nyilvános beszélgetést Stumpf István kormánybiztos

Összehajtható, kinyújtható telefonok? Készüljön, jön a dömping belőlük

Összehajtható, kinyújtható telefonok? Készüljön, jön a dömping belőlük

Egy ember meghalt, ketten megsérültek egy lövöldözésben Long Islanden

Egy ember meghalt, ketten megsérültek egy lövöldözésben Long Islanden