szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A filter: max internetbiztonsági cég vizsgálatai szerint a hazai vállalatok és intézmények a tartalomszűrő-, spam- és vírus-szűrő alkalmazások használatában még messze járnak az elvárhatótól.

A filter: max megbízásából a BellResearch által megkérdezett kis- és közepes cégek informatikai döntéshozói szerint a teljes e-mail forgalmuk 29,2 százalékát spam teszi ki. Ennek ellenére a vizsgált kisebb tűsaságok körülbelül fele nem védekezik a kéretlen levelek ellen. Azok a vállalatok, ahol valamiféle spam-szűrő megoldásokat alkalmaznak, a levélszemét átlagos aránya a teljes levelezésen belül kevesebb, mint harmadára esik vissza, 29,2-rőll 9,07 százalékra. A jelenleg használt spam-filterek téves riasztásai viszonylag gyakoriak, a vállalatok   41 százalékánál már előfordult ilyesmi.

A vizsgált kis-, közepes cégek 54 százalékánál az elektronikus levelek legfeljebb 5 százalékát teszik ki a vírusos levelek, azonban az esetek tizedében a fertőzött levelek aránya meghaladja a 20 százalékot. Ez az arány már a levélforgalomban is igen jelentős méretet jelent.

A vírusok elleni többszintű védekezés és az antivírus adatbázis rendszeres frissítése ellenére is előfordulhat, hogy a belső hálózat megfertőződik akár e-mail-en, akár más módon érkező vírusok által. A vizsgált vállalatok 49 százalékánál előfordult az elmúlt egy évben, hogy a vírus jutott be a belső rendszerbe, vagyis a védelmi rendszer vagy nem működött tökéletesen, vagy az antivírus adatbázis nem volt megfelelően aktualizálva, vagy a vírus érkezésének időpontjában még nem állt rendelkezésre a vírus elleni védekezésre alkalmas antivírus-adatbázis.

A vizsgált vállalatok 35 százalékánál használnak valamilyen megoldást az alkalmazottak webhasználatának korlátozására.

A mail-szervernek gyakran stratégiai jelentőségük is van a vállalatok számára az elektronikus levelezés központi tárolása és menedzselhetősége miatt. Mégis magas az olyan társaságok száma, amelyek ezt nem használnak professzionális megoldásokat. A vizsgált vállalatok 54 százalékának van saját e-mail szervere, ez az informatikai védekezésnél lényeges kérdés, hiszen így saját maguknak kell gondoskodniuk a különböző tűzfal-megoldásokról, vírusirtó és szűrő alkalmazásokról.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Perbe fogott izraeli spammer

Médiaértesülések szerint a Microsoft két és fél millió sékeles (fél millió dolláros) keresetet nyújtott be Izrael legnagyobb spammere ellen, mert az a Hotmail nevében küldött kéretlen leveleket felhasználók százezreinek.

hvg.hu Tech

Spam-szűrés és vírusvédelem okos telefonok számára

Az előrejelzések szerint az okos (adatközpontú) mobiltelefonok és a személyes digitális asszisztensek, a PDA-k terjedésével ezek az eszközök vonzó célponttá válnak a vírusírók számára. A hálózati vírusvédelmi és internetes tartalombiztonsági termékekkel és szolgáltatásokkal foglalkozó tokiói központú Trend Micro cég e támadások ellen kínál védelmet új termékével.

hvg.hu Tech

A hvg.hu olvasói spam-ellenes fellépést követelnek

A hvg.hu olvasói egy nem reprezentatív (de több mint kétezer választ tartalmazó) megkérdezés során döntő többséggel amellett álltak ki, hogy Magyarországon is legyen spam-ellenes jogszabály, amely képes meggátolni a levélszemét áradatot. Nem csak mi, hanem az egész világ próbálja felvenni a küzdelmet a kéretlen levelek özöne ellen.

hvg.hu Karrier

A spam az idén 50 milliárd dollár kárt okoz

Egy nemrégiben nyilvánosságra hozott kutatás szerint a spam az elmúlt évben jelentősen csökkentette a termelékenységet, illetve más módokon is extra kiadásokat okoz a vállalatoknak. A számla az idén legalább 50 milliárd dollárra rúg majd.