szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Két újabb Uránusz-hold és két újabb gyűrű felfedezését jelentették be amerikai kutatók a Science című tudományos folyóirat hasábjain.

Ezek a holdak és gyűrűk távolabb helyezkednek el az Uránusztól mint az eddig ismert gyűrűk, de közelebb mint a nagyobb, régóta ismert holdak. Létezésüket a Voyager 2 űrszonda által közvetített felvételek alapján kezdték gyanítani. A szonda eddig a korábban ismert öt mellett további tíz kisebb Uránusz-hold létét segített felfedni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

A NASA 2018-ig négy űrhajóst kíván a Holdra juttatni

Az amerikai űrkutatási hivatal holdkutatási programot dolgozott ki és négy űrhajóst a kíván a Holdra küldeni 2018-ig. Előzetes becslések szerint a következő 12 évben az Egyesült Államok holdkutatásra 100 milliárd dollárt költ.

MTI Tech

Kína 2007-re tervezi holdrakétája fellövését

Kína 2007-ben szándékozik felbocsátani első holdrakétáját, s még az idén újabb űrhajót indít a világűrbe emberekkel a fedélzetén - jelentette a kínai sajtó, Je Pej-csienre (Ye Peijian), a kínai űrprogram egyik vezetőjére hivatkozva.

hvg.hu Tech

Lehetséges oxigénforrást talált a Hubble a Holdon

A Hubble űrteleszkóp, amellyel általában fényévekre lévő galaxisok csillagait vizsgálják, most a Hold felszíne felé fordította lencséit, s olyan ásványi anyagokra bukkant, amelyekből ember felhasználásra alkalmas oxigént lehetne előállítani.

MTI Tech

Geológiai aktivitást mutat az Enceladus Szaturnusz-hold

Geológiai aktivitás zajlik a Szaturnusz Enceladus nevű holdjának a déli pólusa környékén - jelentették be kedden a kutatók az Amerikai Geofizikai Szövetség éves közgyűlésén a gyűrűsbolygó körül 2004 júliusa óta keringő Cassini amerikai űrszonda felvételei alapján.

Szellem

Vissza a Holdra

Az űrkutatók egy része politikai lufit emleget a Hold újrafelfedezését nemrégiben meghirdető nagyszabású amerikai terv hallatán. Bár az sem teljesen lehetetlen - vélik mások -, hogy egy holdbéli támaszpont gyakorlóterep lehet távolabbi hódításokhoz.

Az Apple lecseréli az iPhone-ok képernyőjét – és jó eséllyel mindenki más megy majd utána

Az Apple lecseréli az iPhone-ok képernyőjét – és jó eséllyel mindenki más megy majd utána

Kifordított abortuszplakátokkal üzennek az LMBTQ-gyerekeiket el nem fogadó szülőknek

Kifordított abortuszplakátokkal üzennek az LMBTQ-gyerekeiket el nem fogadó szülőknek

Tüntetéseket szerveznek szerdára Navalnij támogatói

Tüntetéseket szerveznek szerdára Navalnij támogatói