szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Akár már egy éven belül piacra kerülhetnek olyan videojátékok, amelyek nem csak hanghatásokat és látványt kínálnak majd, hanem további érzékszerveinket is bevonják a történésekbe. Tollba épített számítógép is készül majd a közeli jövőben.

Városnézés, digitális segédlettel
A Sony már korábban beadott egy szabványkérelmet, amely egy mind az öt érzékszervet stimuláló szórakoztató elektronikai eszköznek készítheti elő a terepet. Bár a konkrét készülékről még nincsenek konkrét hírek, egyre több információ támasztja alá, hogy ez a technológia rövidesen megjelenhet a piacon.

A Philips nemrégiben bejelentette, hogy „teljes érzékelést lehetővé tévő surround élményt” kínáló játékokat fejlesztene, amelyek elmossák a valóság és a játék közötti határokat.

Az amBX nevet viselő technológia ventillátorokat, fűtőtesteket és fényforrásokat használ, hogy „életre keltse” a játékokban látható környezetet.

„Képzeljék el a jövő nappaliját, ahol minden készülék amBX-kompatibilis” – írta a vállalat az új technológiáról kiadott sajtóanyagában. „Egy dzsungelben játszódó harci játék zöldre festi majd a szobát, míg a tengeren zajló történések kékbe borítják a falakat. Ha fúj a szél, bekapcsolódnak a ventillátorok, a viharban csapkodó villámokat stroboszkóp-szerű fények hozzák majd közelebb. Ha pedig robbanás történik, a fűtőtestek biztosítják az „emberközeli” élményt.”

A cég saját közleménye szerint már megkezdte a tárgyalásokat a videojátékok, illetve a különféle számítógépes tartozékok gyártóival – ugyanis nem csak a játékoknak, a készülékeknek is amBX-kompatibilisnek kell lenniük a tökéletes működéshez – s azt ígérik, hogy 2006 májusában már meg is jelenhetnek az első új generációs szoftverek. A Philips már jelenleg is gyárt olyan televíziókat, amelyekben a felhasználói élményt fokozó világítótesteket építettek be.

A távolabbi jövő ígérete az NEC tanulmánya, a tollkészletbe épített számítógép.
Az egyelőre csupán tervező asztalon létező készüléket P-ISM néven emlegetik a cégnél, de szinte biztos, hogy mire a boltok polcaira kerül, már valami jóval hangzatosabb titulussal csábítja majd a vásárlókat.

Van is miért elcsábulni, ugyanis a P-ISM egyszerre öt funkciót ötvöz: egy toll-méretű mobiltelefon, amely kézírás-felismeréssel vezérelhető, egy virtuális billentyűzet, egy apró projektor, egy digitális kamerával egybeépített szkenner, illetve egy digitális azonosító.

Az eszköz úgy épül fel, hogy a több toll alkatrész a számítógép különböző összetevőit tartalmazza. Az egyik rejti a projektort, amely kivetíti a monitor képét, a másik a virtuális billentyűzet lézerhálóját jeleníti meg. Az egyes tollakat drótnélküli adatátviteli technológia köti össze, s a mobilként működő darab biztosítja az összeköttetést az internettel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Infinit Tech

Az emberi szenzoros érzékelést helyettesítő eszköz került piacra

Az emberi agynak megvan az a különleges képessége, hogy ha egy adott agyterület funkciói megsérülnek, a kieső műveletek irányítását az agy más területei veszik át. Ehhez hasonló, a károsodott érzékelési funkciókat helyettesítő szerepben már információtechnológiai eszközök is debütáltak.

Panoráma Fókusz

A mesterséges szaglószerv érzékeli a betegségeket

Egy nemrégiben bemutatott mesterséges orr segítségével orosz kutatók nemcsak azt tudják megállapítani, hogy milyen romlott élelmiszereket rejt a hűtőszekrény, hanem számos betegség is diagnosztizálható a segítségével.

Videón a titok: így működik az Oppo feltekerhető kijelzős telefonja

Videón a titok: így működik az Oppo feltekerhető kijelzős telefonja

Bruce Springsteen 500 dolláros bírságot kapott

Bruce Springsteen 500 dolláros bírságot kapott

Így spórolhat személyi hitelénél akár havi 50 ezer forintot

Így spórolhat személyi hitelénél akár havi 50 ezer forintot