szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az idei Consumer Electronic Show (CES) kiállítási csarnokaiban minden eddiginél nagyobb felvonulást tart a szórakoztató- és háztartási elektronikai ipar január 5-e és 8-a között. Több mint 130 ezer kiállítási tárgy és 2500 kiállító mutatkozik be a szórakoztatás fővárosában.

Las Vegas by night. A CES 130 ezer kiállítási
tárgyat mutat be
© AP
A Las Vegas Convention Centerben és néhány további helyszínen rendezett kiállítás több mint 1,6 millió négyzetlábon, azaz közel 150 ezer négyzetméteren mutatja be a legújabb, de már kapható eszközöket, s a jövő kütyüit. Emiatt az egyébként nagyon lelkes amerikai sajtó szerint is egészséges szkepticizmussal kell közeledni a bemutatott tárgyakhoz, amelyek közül sokat alighanem sohasem vásárolhatunk meg a kereskedelemben.

A Microsoft beígérte, hogy a fejlesztők januárban (remélhetőleg már a CES idején) megismerkedhetnek a már olyannyira várt új operációs rendszer, a Vista egy teljes, minden funkciójában működő „előnézetével”. Most mutatkozik be az Intel vadonatúj fogyasztói elektronikai márkája is, a Viiv. Vannak, akik ettől nem várnak egyebet, mint a cég új következő generációs chipkészletét, de az Intel szerint a Viiv jobb játékprocesszorokat és sokkal rugalmasabb számítógépeket jelent majd, amelyek PC-ként is megállják a helyüket, de videók rögzítésére és editálására is alkalmas otthoni eszközként is használni lehet.

Az Intel a Viiv brand alatt megjelenő termékeit még nem fogja bemutatni, de a CES alkalmas lesz arra, hogy világossá tegye a márkához kapcsolódó stratégiáját. Az Intel fő konkurense, az Advanced Micro Devices (AMD) szintén újdonságokat, talán új márkát is bemutat Las Vegasban, de biztosan ez lesz az az alkalom, amikor elmagyarázhatja a nagyközönségnek, hogy az átalakulóban lévő chiptechnológiai piac kínálatában miben is különböznek termékei a konkurensekétől.

A mobiltelefonok piacán a következő hívószavak lesznek a legfontosabbak a közeljövőben: okostelefon, nagysebesség, és internettelefon. Három olyan gyártótól is megjelennek kéziszámítógép jellegű okostelefonok, amelyek eddig ebben a versenyben nem igazán mutatták még meg magukat. Pedig a Motorola, a Nokia és a Palm a közeljövőben akár domináns szereplő is lehet ezen a piacon. Alighanem a CES lesz az első alkalom, ahol Amerikában bemutatkozik a W-CDMA, az az új mobiltelefon szabvány, amely már igen nagy, 400-1100 kilobit/sec adatátviteli sebességet képes garantálni. Ez azt jelenti, hogy a 15 kép/sec lefutású videoklipek simán letölthetők, s talán már az élő, jó minőségű képtelefonálás is megvalósulhat a segítségével. A Nokia és a Samsung 2006 közepére piacra viszi e termékeket, legalábbis az USA-ban. Ugyancsak megjelennek az idén a hibridtelefonok, amelyek a VoIP (azaz internetes) telefonálást tesznek lehetővé. Ez különösen amiatt érdekes, hogy a wi-fi technológia használata egyre sebesebben terjed.

A játékok között a legnyilvánvalóbb összecsapásra a Sony követkerző generációs konzolja, a PS3 és a Microsoft Xbox 360 között kerül sor, amely már karácsony előtt sikeresen debütált.

A hatalmas LCD- és plazmatévék uralják majd a kiállítás szinte minden szegletét, amelyek majd új formátumú, nagyfelbontású, például a szintén idén piacra lépő Blu-Ray szabvány szerinti videókat mutatnak be.

Ezek az előre látható újdonságok. A kiállítás ízért azonban a meglepetések fogják adni, amelyekről beszámolunk.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Az elektronikai világ 25 legnagyobb tévedése

A technológiák fejlődése és a gyártók remek marketing tevékenysége nyomán hajlamosak vagyunk minden újítást fenntartások nélkül magasztalni. A digitális eszközök rengetegében könnyű elveszni, most megpróbáljuk olvasóinkat az osztrák Trend Magazin összeállítása segítségével ebből az erdőből "kivinni".

MTI Gazdaság

Megtorpant a szórakoztató elektronikai piac

A magyarországi szórakoztató elektronikai piac bővülésének üteme az elmúlt években csökkent, de nő a modern technológiát képviselő és a digitális készülékek iránti kereslet - derül ki a GfK Hungária Piackutató Intézet jelentéséből.

MTI Világ

Elektronikai multikat vádol a Greenpeace

A Greenpeace nemzetközi környezetvédelmi szervezet japán és amerikai vállalatokat bírál, amiért egészségére ártalmas anyagokat használnak az általuk gyártott számítógépekben és telefonokban. A hulladék-hasznosítást kínai munkások végzik, s a mérgező anyagok az ő egészségüket károsítják.

Gazdaság

Újabb elektronikai óriás Magyarországon

Újabb nemzetközi elektronikai gyártó jön Magyarországra. A vezeték nélküli híradás-technikai rendszerekben és a hadiiparban használt mikrohullámú alrendszereket gyártó brit Filtronic Plc. még az idén termelőüzemet létesít nálunk – erősítette meg John Roulston vezérigazgató.

Meixner Zoltán (hvg.hu) Tech

A fogyasztói elektronika öt legfontosabb idei technológiája

Az amerikai Fogyasztói Elektronika Társaság (Consumer Electronics Association –CEA) elemzése szerint a média szerverek, a hordozható szórakoztató eszközök, a hibrid háztartási eszközök, az innovatív játékok és a telemetria tartoznak a fogyasztói szempontból legfigyelemreméltóbb technológiák közé 2005-ben.

Köves Slomó: Demeter Szilárd eszmefuttatása ízléstelen és méltatlan

Köves Slomó: Demeter Szilárd eszmefuttatása ízléstelen és méltatlan

Eljönnek a magyarok gyerekeiért – fenyegetőzött Beregszászon egy maszkos férfi

Eljönnek a magyarok gyerekeiért – fenyegetőzött Beregszászon egy maszkos férfi

Elítélte Demeter Szilárd publicisztikáját az izraeli nagykövetség és a Nemzetközi Auschwitz Bizottság is

Elítélte Demeter Szilárd publicisztikáját az izraeli nagykövetség és a Nemzetközi Auschwitz Bizottság is