szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az amerikai Szövetségi Repülésügyi Hivatal (FAA) 123 oldalas dokumentumban szabályozta a jövendőbeli űrturisták viselkedési szabályait.

A dokumentumtervezet, amelyen a hivatal több mint egy éven át dolgozott, előírja, hogy a kozmikus kalandra vágyóknak az űrutazás előtt alapos orvosi vizsgálaton kell átesniük, valamint alá kell írniuk egy nyilatkozatot, amelyben tudomásul veszik az űrutazás összes lehetséges kockázatát.

Az űrutazásokat szervező irodáknak pedig részletesen ismertetniük kell minden lehetséges veszélyt, amely odafent leselkedik az amatőr asztronautákra, sőt mindezt megfelelő statisztikákkal is alá kell támasztaniuk. Amennyiben a baljós statisztikák sem tántorítanák el a vállalkozó szelleműeket a kalandtól, az utazásszervezőknek külön foglalkozás keretében kell megismertetniük ügyfeleiket a különféle tűz- és biztonságvédelmi előírásokkal. Az űrturisták viselkedési szabályzata a tervek szerint 2006 júniusában lép hatályba.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

A NASA 2018-ig négy űrhajóst kíván a Holdra juttatni

Az amerikai űrkutatási hivatal holdkutatási programot dolgozott ki és négy űrhajóst a kíván a Holdra küldeni 2018-ig. Előzetes becslések szerint a következő 12 évben az Egyesült Államok holdkutatásra 100 milliárd dollárt költ.

Világ

Sikeresen földet ért az első kínai űrhajós

Csütörtök hajnalban ért földet Belső-Mongóliában az embert szállító első kínai űrhajó, a Szencsou-5, Jang Li-vej tajkonauta pedig épen és egészségesen szállt ki az űrkabinból. A tervek szerint Kína újabb embert küld az űrbe egy-két éven belül.

Először mászták meg télen a világ második legmagasabb hegyét, a K2-t

Először mászták meg télen a világ második legmagasabb hegyét, a K2-t

Amatőr módon módosított gyalázkodó képpel gratulál a katonai elitképzéshez Orbán Gáspárnak a győri Fidesz

Amatőr módon módosított gyalázkodó képpel gratulál a katonai elitképzéshez Orbán Gáspárnak a győri Fidesz

Szlávik: minden vakcina megakadályozza a súlyos betegség kialakulását

Szlávik: minden vakcina megakadályozza a súlyos betegség kialakulását