szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A férfiak másként érzékelik a rendetlenséget, mint a nők, vagyis a hölgyeknek teljességgel fölösleges korholniuk életük párját, ha szalad a lakás – erről nem ők, hanem az agyuk tehet.

Michael Gurian amerikai pszichológus szerint a férfiak agya kevésbé érzékeny, vagyis a teremtés koronái kevésbé fogékonyak a részletek iránt, mint a hölgyek. Ez az oka annak, hogy a férfiak kisebb jelentőséget tulajdonítanak a pornak, vagy a rendetlenségnek, mint hitvesük.

Michael Gurian meglátásait a Mire gondolhat? Hogyan működik a férfi agya? ("What Could He Be Thinking? How a Man's Mind Really Wokrs) című könyvében tette közre. Mint mondja, szeretne segíteni a nőknek abban, hogy jobban megértsék a férfiakat. Művét elsősorban az emancipált nők nemzedékének szánja, akik abban a hitben nevelkedtek, hogy a sikeres házasság érdekében elsősorban a férfiaknak kell alkalmazkodniuk.

„Általános vélekedés szerint a házasságok amiatt bomlanak fel, mert a párok eltávolodtak egymástól. Szerintem viszont sokan agyuk strukturális sajtosságai miatt a társas lét helyett inkább a magányra vágynak" – véli a szerző, aki – állítása szerint – „agyszkenneléssel” képes megállapítani, hogy valóban szerelmes-e egymásba egy pár, vagy sem.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Panoráma Tech

Már vérből is ki tudják mutatni az agyszivacsosodást

Amerikai kutatóknak sikerült vérben kimutatnia a szivacsos agyvelősorvadást okozó kóros prion-fehérjéket. A texasi orvosi egyetem galvestoni kutatói eredményeiket a Nature Medicine című amerikai tudományos folyóiratban ismertették.

hvg.hu Tech

A diszlexiás agyban lassabban halad az információ

Amerikai és svéd kutatók a diszlexiával kapcsolatba hozható két újabb gént fedeztek fel egy évvel azután, hogy első ízben azonosítottak egy ilyen genetikai elváltozást. Nem kizárt azonban, hogy több tucat gén is szerepet játszik ebben az olvasást megnehezítő fejlődési rendellenességben.

MTI Tech

Magyar módszer a kreativitás mérésére

Kidolgozta a kreativitást mérő tesztet, amellyel képes meghatározni az emberek alkotóképességét - állította Tallér József, az új módszer feltalálója.

hvg.hu Tech

Gondolatolvasás agyszkennerrel

Amerikai és brit tudósok azt állítják, sikerült egy különleges szkenner segítségével gondolatokat kiolvasni emberek agyából.

MTI/hvg.hu Tech

A zenei gyakorlat hatékonyabbá teszi az agyműködést

A zenészek agya jobb hatásfokkal, gyorsabban dolgozza fel a hangjelenségeket, így a zenei képzés segíthet a nyelvi képességek fejlesztésében is, és hasznos lenne, ha az olvasással-számolással azonos súllyal szerepelne a kisiskolások tanrendjében.

Panoráma Tech

Az agyturkász professzornő elméletei

Elisabeth Loftus pszichológus, a UCLA kaliforniai egyetem kutatója negyedszázada foglalkozik azzal, hogy hamis emlékeket ültessen az emberek fejébe. Sikerült elérnie, hogy diákjai olyan nem létező eseményekre emlékezzenek, mint hogy kiskorukban vásárlás közben elvesztek, hogy kórházba kerültek fülfertőzéssel, hogy egy esküvőn leöntötték punccsal a menyasszony szüleit, hogy megszállta őket az ördög, stb.

Doku360: Senki nem mondja a családban, hogy az elején hittünk a náciknak

Doku360: Senki nem mondja a családban, hogy az elején hittünk a náciknak

Visszavonja gázkamrázós írását Demeter Szilárd

Visszavonja gázkamrázós írását Demeter Szilárd

Egy új randiappban fotók helyett hang alapján dönthetünk

Egy új randiappban fotók helyett hang alapján dönthetünk