szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A közlekedési hálózat fejlesztése mellett a legtöbbet az informatika fejlesztésére költötte a kormány az elmúlt négy évben, s az ország valamennyi oktatási intézményében van már szélessávú internet-csatlakozási lehetőség - közölte pénteken Székesfehérváron az informatikai és hírközlési miniszter.

Kovács Kálmán az informatikai fejlesztésekről tartott sajtótájékoztatón elmondta: míg 2002-ben az 1 milliót sem érte el az internet-hozzáféréssel rendelkező számítógépek száma Magyarországon, most 3 millió komputerrel lehet belépni a világhálóra és csaknem hétszeresére nőtt négy év alatt a internethasználat. 

A miniszter hangsúlyozta: a Közháló program eredményeként tavaly év végére az ország valamennyi oktatási intézményében van szélessávú internet-csatlakozási lehetőség, és kialakult az e-Magyarország pontok 2700 egységből álló hálózata. A világhálón belül létrejött egy magyar alháló és megkezdődött 300 intézmény adatainak egységes rendszerben való feltöltése a nemzeti digitális adattárba.

Európában elsőként Magyarország szabályozta törvényben az elektronikus információszabadságot, és tette lehetővé törvényes keretek között a hozzáférést a közadatokhoz. Ennek eredményeként két év alatt 25 ezer közhivatal adatai lesznek hozzáférhetőek az interneten - hívta fel a figyelmet Kovács Kálmán.

A miniszter újságírói kérdésre elmondta: Fejér megyében a települések 90 százaléka nyert informatikai pályázatot és valamennyi helységben megvalósult valamilyen mértékű informatikai fejlesztés. Az e-ügyintézés megteremtésére Székesfehérvár több településsel közös pályázaton 400 millió forint európai uniós támogatást nyert.  

A megye településein 200 eredményes pályázat segítette az iskolák felszerelését multimédiás eszközökkel, továbbá 20 e-Magyarország pont épült ki a megyében - mondta a miniszter.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Az űrből jön a szélessávú internet

A brit űrtávközlési óriáscég, az Inmarsat a héten működésbe helyezi az első két műholdját annak a globális szolgáltatóhálózatnak, amely mobil hang- és nagysebességű internet-szolgáltatást nyújt. A hat évig tartó fejlesztés tervezett költsége 1,3 milliárd euró.

Infinit Tech

Szélessáv a villanyvezetékeken keresztül

Az egyesült államokbeli Manassas városka az elsők között van, ahol elindult az elektromos vezetékeken keresztül történő szélessávú internetszolgáltatás.

Infinit Tech

Világszerte 215 millió felhasználó szörföl szélessávon

A Computer Industry Almanac piackutató szerint 2005 végére világszerte 215 millióan kapcsolódnak a világhálóhoz szélessávú kapcsolaton keresztül. A cég 1990 és 2010 közötti adatgyűjtését, illetve prognózisait jelentette meg legújabb jelentésében, mely 55 országot és hat régiót érint.

MTI Gazdaság

NHH: tovább nő a verseny a szélessávú piacon

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) Tanácsa a piacmeghatározás, illetve piacelemzés során meghozta "a helyi hurkok átengedésére, a szélessávú hozzáférésekre, valamint a bérelt vonali szolgáltatások nagykereskedelmi piacaira vonatkozó határozatait, s ennek révén tovább növeli a versenyt az internetpiacon" - közölte a szervezet csütörtökön.

Csehország már lazít a járvány elleni szabályokon

Csehország már lazít a járvány elleni szabályokon

Amikor bekapcsolja telefonján a GPS-t, jusson eszébe: adatai máshoz is eljuthatnak

Amikor bekapcsolja telefonján a GPS-t, jusson eszébe: adatai máshoz is eljuthatnak

Kepes András Demeter Szilárdról: Ez az ember így gondolkodik

Kepes András Demeter Szilárdról: Ez az ember így gondolkodik