szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Steve Jobs bemutatta az első Intel-processzorral szerelt iMac-et. A tervezettnél hat hónappal korábban bemutatott, egyetlen sík képernyőből álló gép mellett az Apple új hordozható számítógépével, a MacBookkal is megismerkedhetett a közönség.

Az iPodból eddig 42 millió fogyott
© AP
A szokásához híven fekete garbót és farmert viselő Jobs elmondta, az új iMac 2-4-szer olyan gyors, mint a korábbi, még az IBM és a Motorola által kifejlesztett PowerPC chipekkel operáló masinák.

„Ezek a gépek valósággal dübörögnek” – nyitotta meg a beszédét az Apple feje, aki elárulta. hogy, a most bemutatott  gépek az Intel legújabb Core Duo chipjeivel készülnek, s ezzel teljesítményük felülmúlja a G4-es és G5-ös PowerPC-ket.

A februárban megjelenő MacBook Pro a G4 PowerBook utódja lesz majd. Az új modellről Jobs elmondta, a mindössze 1 inch (2,54 cm) vastagságú gép a jelenleg kapható Apple notebooknál csaknem négyszer gyorsabb lesz. A 15-inches képernyővel és beépített iSight videokonferenciát is lehetővé tévő kamerával szerelt eszközt két konfigurációban dobják majd piacra. Az 1,67 GHz-es processzorral szerelt változat 2000, a 2,1 GHz-es csúcsgép 2500 dollárba kerül majd. Újdonság a mágneses tápkábel-csatlakozó, amely könnyen lecsatlakozik a gépről, megelőzve ezzel a véletlen baleseteket.

Az új iMac felépítésében teljesen megegyezik a G5-ös modellel, amelynek a helyébe lép, azonban Jobs szerint ez is 2-3-szor gyorsabb elődjénél. Az Apple-vezér hozzátette, a cég a 2006-os év vége előtt átalakítja teljes termékportfolióját, s havonta jelentet majd meg hardvermódosításokat.

Rick LePage, a MacWorld elnöke az új készülékek dizájnját dicsérte.

„Az új MacBookokat el fogják kapkodni” – nyilatkoztatta ki a rendezvény fő szervezője. „Az Apple az utolsó darabig el fogja adni ezeket a masinákat.”

A várakozások ellenére Jobs nem említette meg a nappalikba szánt kompakt dobozokat, amelyeket az otthoni szórakoztatóközpont legfőbb egységének szán az Apple. A gépek az Intel Viiv hardverplatformjára épülnek majd.

Jobs beszédében korábban elmondta, az Apple népszerű zenelejátszójából, az iPodból 2005 utolsó negyedévében nem kevesebb, mint 14 millió darab fogyott, s ezzel az összeladások száma meghaladta a 42 milliót. Érdekesség, hogy a MacWorld-ön a farmernadrágjairól ismert Levi’s bejelentette, hogy kifejezetten iPod-tulajdonosok számára készíti el legújabb farmercsaládját. A RedWire DLX nevet viselő nadrágokon külön erre a célra szabott zseb várja majd a kis készülékeket, s beépített behúzható fejhallgató segíti majd a zenehallgatást, megakadályozva, hogy a felhasználó belegabalyodjon a drótokba. Korábban a Burton készített olyan snowboard-kabátot, amelyben kifejezetten az iPod számára alakítottak ki egy megfelelő csatlakozókkal ellátott, párnázott zsebet.

iLife és UWB (Oldaltörés)

Jobs bemutatta az Apple új szoftvercsomgaját, az iLife Suite-ot, amely iWeb alkalmazása segítségével lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy egyszerűen hozzanak létre weboldalakat, filmeket készítsenek, illetve „photocastoljanak”. Az iPod kapcsán elterjedt podcasting mintájára a photocasting a fényképek egyszerű és automatizált internetes megosztását jelenti.

További újdonságként mutatkozott be az évek óta várt UWB-szabvány. Az Ultrawideband a különböző eszközök vezeték nélküli összekapcsolását teszi lehetővé, csaknem százszor nagyobb sebességgel, mint a Bluetooth, s kétszer olyan gyorsan, mint a Wi-Fi (802.11a) szabvány. A MacWorld-ön a Belkin mutatta be vezeték nélküli USB hubját, amelyre egyszerre négy különböző eszközt lehet csatlakoztatni, amelyek ezután drót nélkül csatlakoznak a számítógéphez tíz méteres hatótávolságon belül.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Az Apple 2006-tól Intel processzorokat épít a Mac számítógépekbe

Az évente megrendezett Worldwide Developer Conference (WWDC) szakkiállítás és konferencia megnyitóján az Apple bejelentette, hogy 2006 első felében megkezdi egyes Mac modellek forgalmazását Intel processzorral is és 2007 végére minden újonnan bemutatott Mac számítógép Intel processzort tartalmaz majd.

Gazdaság

Az U2 zenéjével előzne be az Apple

Megjelent az Apple fotók nézegetésére és tárolására alkalmas iPod Photo készüléke, és az iPod U2 Special Edition, amely világító vörös tekerőkkel hívja fel magára a figyelmet, és 5 ezer dal tárolására képes.

IT-SZALON

Testre szabható rádióadás az Apple-től

Az Apple az iPod üzlet újabb és újabb rétegeit tárja fel a fogyasztók előtt. Steve Jobs, a cég elnök-igazgatója szerint ismét forradalmat csinálnak. Legújabban az úgynevezett Podcast technológiával, amely tulajdonképpen testre szabható rádióadások piacra lépést jelenti.

Tech

Apple Tiger Night ma este 6-tól Magyarországon is

A világpremierrel egyidőben az Apple április 29-én este 6-kor kezdi meg Magyarországon is a Mac OS X operációs rendszer legújabb, 10.4-es, mellesleg Tiger névre hallgató változatának forgalmazásá. A termék angol verzióját a boltokban tesztelni is lehet, ahol szakemberek adnak felvilágosítást vásárlás előtt. A magyar verzió három hét múlva lesz elérhető.

Visszavonja gázkamrázós írását Demeter Szilárd

Visszavonja gázkamrázós írását Demeter Szilárd

Bár intim probléma, muszáj beszélni róla

Bár intim probléma, muszáj beszélni róla

A kormány kiírta a Facebookra, hogy korlátozások nélküli karácsonyt szeretne

A kormány kiírta a Facebookra, hogy korlátozások nélküli karácsonyt szeretne