szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A paradicsomlé rendszeres fogyasztása meggátolja az emphysema (tüdőtágulat) kifejlődését dohányosoknál.

A tokiói Juntendo University kutatói kísérleti alanyként részben egyszerű, "mezei" laboratóriumi egereket, részben olyan genetikailag "módosított" rágcsálókat "alkalmaztak", amelyeket gyorsított öregedésre programoztak be - olvasható a JNews című orosz nyelvű hírportálon.

Az egereket nyolc héten keresztül dohányfüstös helyen tartották, s a kísérlet egész ideje alatt mindkét csoport egyedeinek egy részét ötven százalékos paradicsomlével itatták.

A kísérlet végére a gyorsított öregedésre beprogramozott egereknél tüdőtágulat alakult ki, kivéve a csoport azon egyedeit, amelyek paradicsomlét kaptak. (A normális laboratóriumi egereknél nem fejlődött ki a betegség).

A japán kutatók a paradicsomlé védőhatását a benne lévő lycopen nevű antioxidánssal magyarázzák, amely meggátolja a szöveteket károsító úgynevezett szabadgyökök képződését. Véleményük szerint adott esetben a lycopen a dohányfüst által az oxidáló hatású és az antioxidáns vegyületek között megbomlott  egyensúlyt állítja helyre.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

MTI Tech

Káposztafélékkel a tüdőrák ellen

Orvosok már régóta feltételezik, hogy a káposztafélék fogyasztása védelmet nyújt a tüdőrák ellen. Új vizsgálatok kiderítették, hogy ez csak bizonyos genetikai adottságú emberekre érvényes.