szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Hétéves küldetését befejezve vasárnap eljuttatja a Földre rakományát a Stardust (azaz Csillagpor névre keresztelt) amerikai űrszonda.

Csaknem hét évig tartó utazás után befejezi küldetését és eljuttatja a Földre értékes, üstökösből vett anyagmintáit a Stardust (Csillagpor) amerikai űrszonda vasárnap.

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) űrszondáját 1999.február 7-én bocsátották fel a floridai űrközpontból. A 385 kilogramm súlyú kutató robotberendezés ellipszis alakú, Nap körüli pályára állt, hogy meg tudja közelíteni a Wild 2 üstökös magját és annak csóvájából anyagmintákat gyűjtsön. A Stardust teljesítette az első olyan küldetést, amelynek az volt a célja, hogy a Holdon túl fogjon be csillagport és elsősorban is üstökösből származó anyagmintákat. A legelfogadottabb elmélet szerint az üstökösök a 4,5 milliárd éves Naprendszer ősi anyagát tartalmazzák, így tudományos szempontból igen érdekesek az űrkutatók számára.

A Stardust kétszer tette meg Nap körüli pályáját, mielőtt a Wild 2 üstökös közelébe merészkedett. A Jupiter közelében 2004. január 2-án óránként 22 ezer kilométeres sebességgel hatolt be az üstökös magját körülvevő légkörbe, és a kómában – ahol por- és gázrészecskék vad zivatara zúdul kifelé – teniszütő alakú kollektorával anyagmintát fogott be az üstökösből kiáramló anyagból, valamint 72 kiváló minőségű, nagyfelbontású fényképet készített. Az űrszonda mindössze 240 kilométerre volt ekkor az üstökös magjának felszínétől, a Földtől pedig mintegy 400 millió kilométerre. (A szakemberek korábban az üstökösmagok felszínéről úgy vélték, hogy az jég és por elegyével borított vidék lehet. A Stardust-fotók tanúsága szerint azonban az üstökösmag felszíne, legalábbis a Wild 2-é meglepően tiszta és takaros, mi több nagyon változatos. Harminc négyzetkilométernyi területen kiterjedt síkvidékek, kráterek, kanyonok, hegycsúcsok, gejzírek váltják egymást.)

A robotberendezés gondosan elcsomagolta és egy kapszulába zárta a Wild 2-ről gyűjtött értékes mintákat, majd a Föld felé vette az irányt. Ha minden a tervek szerint megy, a világűrben eddig 4,63 milliárd kilométernyi utat megtett Stardust közép-európai idő szerint vasárnap reggel 6 óra 57 perckor a Földtől 110 ezer kilométerre útnak indítja a kapszulát, majd mindörökre Nap körüli pályára áll. Az összesen 46 kilogramm súlyú kapszulának közép-európai idő szerint vasárnap 11 óra 12 perckor kell landolnia az egyesült államokbeli Utah állam egyik katonai támaszpontján, ahonnan helikopterrel szállítják el a houstoni Kennedy űrközpontba.

A kapszula egy kávéskanálnyi mennyiségű űranyagot tartalmaz, de a minták tanulmányozása így is tíz évnyi munkát ad a kutatóknak. Tevékenységüket segítendő a kaliforniai Berkeley egyetem több mint 30 ezer önkéntest toborzott, akik interneten keresztül egy nagy teljesítményű virtuális mikroszkóppal vizsgálódhatnak.

Ha a Föld felé 6,4 kilométer/másodperces sebességgel közelítő Stardust a kiszámított pillanatban valamilyen ok miatt nem tudja kilőni a kapszulát, a NASA mérnökei új pályára állítják át. Ebben az esetben azonban további három évet kell várni ahhoz, hogy az űrszonda újabb kísérletet tegyen rakományának a Földre történő eljuttatásához.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI/hvg.hu Tech

Leszállt a Huygens európai űrszonda a Titánra

A Szaturnusz legnagyobb holdja, a Titán fagyos légkörén keresztülhatolva leszállt a felszínre a Huyghens európai űrszonda, – közölte péntek délután a Darmstadtban lévő irányítóközpontban a vállalkozás igazgatója, a francia Jean-Pierre Lebreton. Sőt megjöttek az első képek is.

hvg.hu Tech

Késik a Hayabusa japán űrszonda leszállása

Leállították a Hayabusa japán űrszonda leszállási folyamatát az Itokawa kisbolygóra a földi irányítók - közölte pénteken Kavagucsi Junicsiro, a program igazgatója.

MTI Tech

Üstökösbe csapódott a Deep Impact űrszonda

A terveknek megfelelően, hétfő reggel közép-európai idő szerint néhány perccel nyolc óra előtt, becsapódott a Temple-1 üstökös magjába a Deep Impact amerikai űrszonda - jelentette be Kaliforniában lévő pasadenai repülésirányító központ.

MTI Tech

A cél előtt az öngyilkos űrszonda

Hétfőn érkezik meg úti céljához, a jelenleg a Földtől 132 millió kilométerre lévő Tempel 1 üstököshöz a Deep Impact (Mély Becsapódás) nevű amerikai űrszonda, hogy a tudomány oltárán feláldozva magát behatoljon a kométa magjába, és hatalmas krátert vájjon a felszínbe.

Astrazeneca: hamisítvány lehet az a vakcina, amit a feketepiacon árulnak

Astrazeneca: hamisítvány lehet az a vakcina, amit a feketepiacon árulnak

Negyven felett nem úgy megy az újrakezdés, mint gondolnánk

Negyven felett nem úgy megy az újrakezdés, mint gondolnánk

Az eddigi legszigorúbb korlátozások jönnek Csehországban

Az eddigi legszigorúbb korlátozások jönnek Csehországban