szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Teljes egészében hamis adatokon alapuló vizsgálatról közölt beszámolót egy tekintélyes nemzetközi szakfolyóiratban egy norvég rákkutató - közölte az orvos, Jon Sudbo munkaadója, az oslói Radium kórház illetékese.

Mint a Dagbladet című norvég lap írta, a 44 éves kutató légből kapott nevekkel és kórtörténetekkel operált a "Nem szteroid alapú gyulladásgátlók és a szájrák kockázata" című tanulmányában, amelyet a Lancet című brit tudományos folyóirat 2005 októberi számában ismertetett.

A hamisításra akkor derült fény, amikor az onkológus egyik kollégája megkérdőjelezte a cikkben szereplő adatokat. Amint a tudósnak szembesülnie kellett az írásában lévő ellentmondásokkal, kénytelen volt beismerni azt, hogy az egész tanulmány valótlan adatokon alapul. "Meg vagyunk döbbenve. Nem csupán arról van szó, hogy a kutató manipulált a tényekkel, hanem arról, hogy az egész írás valótlanság" - jelentette ki Stein Vaaler a norvég általános rákkutató központ egyik vezetője.

A Radium leállította Jon Sudbónak a kórház onkológiai osztályán folytatott egyéb kutatásait, és vizsgálatot kezdeményezett az ügyben, áttekintve a tudós korábbi publikációit is, megállapítandó, hogy azokban nem történtek-e hasonló hamisítások.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hogyan végezzük el a feladatainkat? És hogyan legyünk hatékonyak benne?

Hogyan végezzük el a feladatainkat? És hogyan legyünk hatékonyak benne?

Újabb emeletes vonatokat állít forgalomba a MÁV

Újabb emeletes vonatokat állít forgalomba a MÁV

Így forgatja fel Afrika szarvát egy Nobel-békedíjas

Így forgatja fel Afrika szarvát egy Nobel-békedíjas