szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A PC vírus 20. születésnapját ünnepli, ugyanis az első számítógépes kártevő 1986 januárjában jelent meg. Bár maga a floppy lemezeken keresztül terjedő Brain vírus viszonylag ártalmatlan volt, mégis ez indította el a mai drámai vírushelyzethez vezető események láncolatát.

Az eltelt 20 év alatt több mint 150 ezer vírust észleltek, és ez a szám gyorsan növekszik, csak az elmúlt hat hónapban 40 ezerrel emelkedett. Az első vírus megjelenése óta a legnagyobb változás nem a vírusok típusaiban vagy azok mennyiségében történt, hanem sokkal inkább a víruskészítők szándékaiban.

„A legnagyobb változás kétségkívül, hogy a vírusokat már nem amatőrök írják kedvtelésből, hanem bűnöző csoportok, mégpedig anyagi haszon reményében. Ráadásul semmilyen jel nem utal arra, hogy ez a jövőben megváltozna” – mondta el Mikko Hyppönen, az F-Secure kutatási igazgatója. „Már vannak arra utaló jelek, hogy a rosszindulatú kódok szerzői a laptopok WLAN (vezeték nélküli) hálózatait fogják megcélozni az automatikusan terjedő férgekkel. Bármi is legyen a következő lépés, érdekes lesz látni, hogy milyen típusú vírusokról beszélhetünk majd húsz év múlva – lehet, hogy a számítógépes vírusok házakat is megfertőznek majd?”

A floppykkal együtt már hosszú ideje eltűnt bootszektor vírusok viszonylag sokáig, 1986-tól 1995-ig hódítottak. Mivel floppy lemezeken keresztül terjedtek számítógépről számítógépre, a fertőzés csak hónapokkal vagy évekkel a kártevő megjelenése után érhetett volna el jelentősebb szintet. Ez a helyzet 1995-ben, a korai Windows operációs rendszerek sebezhetőségeit kihasználó makróvírusok megjelenésével változott meg. A makróvírusok négy éven át uralták az informatika világát. A vírusok terjedési ideje az első felfedezéstől a globális probléma kialakulásáig körülbelül egy hónapra csökkent.

Az internet elterjedésével megjelentek az e-mail férgek, amelyek közül egyes példányoknak a globális járvány eléréséhez csupán egy napra volt szükségük. A leginkább említésre méltó az egyik legelső ilyen e-mail féreg, a Loveletter, más néven az ILOVEYOU volt, amely széles körben pusztított, és hatalmas anyagi károkat okozott 1999-ben.

A hálózati férgek 2001-es megjelenésével (Blaster, Sasser, sbt.) a terjedési idő egy napról egyetlen órára csökkent. Ezek a kártevők automatikusan és megkülönböztetés nélkül megfertőztek minden olyan internetre csatlakoztatott számítógépet, amelynek nem volt megfelelő vírusvédelme. Az e-mail és a hálózati férgek jelenleg is pusztítanak az informatika világában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Az üzenőszoftvereket támadják az új vírusok

A levelezők után a kártékony algoritmusokat gyártó vírusírók most az üzenőszoftvereket vette célba. Egy biztonsági cég az elmúlt hónap során több új ilyen kártevőt azonosított mint valaha.

Infinit Tech

Taktikát változtatnak a vírusírók

A Kaspersky Kutatóközpont a vírusírók viselkedésében változást állapított meg.A globális méretű támadások tavalyi évhez képest történt mérséklődése azt mutatja, hogy a vírusírók a tömeges attakokkal szemben a helyi támadásokat részesítik előnyben.

hvg.hu Tech

Új vírus támadja a Windows 2000-et

Több mint 100 amerikai cég érintett egy újfajta víruscsalád támadásaiban, amelyek a Windows 2000 egy nemrégiben felfedezett biztonsági hibáját használják ki.

hvg.hu Tech

Megjelent a világ első mobiltelefonokra írt vírusirtója

Már piacon van az első mobiltelefonokra íródott víruskereső és irtó szoftver, amelynek megjelenését az operációs rendszerrel működő (így megfertőzhető) készülékek népszerűsödése kényszerítette ki.

hvg.hu Tech

Egyre gyorsabban szaporodnak a mobilvírusok

Bár a mobileszközökre írt és azonosított vírusok száma még alig érte el a százat, a biztonsági cégek máris figyelmeztetnek, hogy az okos telefonokon és más hordozható eszközökön ugyanolyan védelemre van szükség, mint a számítógépeken, ha lassítani akarjuk a terjedésüket. Ezt ugyanis megakadályozni aligha lehet.

MTI Tech

21 hónap börtön a Sasser-vírus alkotójának

21 hónapi börtönbüntetésre ítélte pénteken egy német bíróság a számítógépes Sasser-vírus alkotóját, ám a büntetés végrehajtását próbaidőre felfüggesztette.

MTI Tech

Napi 4 milliárd vírusos e-mail 2009-re

A következő négy évben az előrejelzések szerint több mint négyszeresére nő az interneten küldött vírushordozó elektronikus levelek száma, meghaladja majd a napi 4 milliárdot, és ezért egyre fontosabbá válik a kulcsfontosságú vállalati adatok védelme.