szerző:
MTI

Újfajta karóra jelzi majd, hogy viselője maláriával fertőződött - a készülék a jövő hónapban kerül forgalomba a Dél-afrikai Köztársaságban.

A malária, azaz a váltóláz kórokozója évente 300-500 millió embert betegít meg a trópusi országokban, közülük több mint egymilliót megöl - olvasható a Membrana című orosz hírportálon.

Ezért lehet érdekes a dél-afrikai Gervan Lubbe Malaria Monitor nevű találmánya, amely azonnal jelzi, ha valakit megfertőződött. A "karóra" apró beépített tű segítségével naponta négyszer vesz vért a szerkezet viselőjétől, s amennyiben a mintában a malária kórokozójára bukkan, monitorján megjelenik egy figyelmeztető ábra. Az érintettnek azonnal be kell vennie három pirulát, amelyek 48 órán belül elpusztítják a betolakodót.

A készülék nem olcsó - 1700 randba, vagyis csaknem hatvanezer forintba került, ennek ellenére a feltaláló cége, a Gervans Trading különböző afrikai vállalatoktól, kormányzati szervektől és karitatív szervezetektől eddig már másfélmillió készülékre kapott megrendelést.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Tech

Az érzékelhető videojátékoké a jövő

Akár már egy éven belül piacra kerülhetnek olyan videojátékok, amelyek nem csak hanghatásokat és látványt kínálnak majd, hanem további érzékszerveinket is bevonják a történésekbe. Tollba épített számítógép is készül majd a közeli jövőben.

Panoráma Fókusz

A mesterséges szaglószerv érzékeli a betegségeket

Egy nemrégiben bemutatott mesterséges orr segítségével orosz kutatók nemcsak azt tudják megállapítani, hogy milyen romlott élelmiszereket rejt a hűtőszekrény, hanem számos betegség is diagnosztizálható a segítségével.

Infinit Tech

Az emberi szenzoros érzékelést helyettesítő eszköz került piacra

Az emberi agynak megvan az a különleges képessége, hogy ha egy adott agyterület funkciói megsérülnek, a kieső műveletek irányítását az agy más területei veszik át. Ehhez hasonló, a károsodott érzékelési funkciókat helyettesítő szerepben már információtechnológiai eszközök is debütáltak.