szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A sajthoz felszolgált vörösbor akármilyen ócska lőre is lehet, mert a sajt után nem érezni az aromáját – derítették ki amerikai kutatók, akik annak jártak utána, hogy milyen élettani alapja van a sajt és a vörösbor hagyományos párosításának.

Vörösbor és sajt. Nem nagyon
férnek össze
© janugget.com
Hildegarde Heymann és segítője Bernice Madrigal-Galan a kaliforniai egyetemen tapasztalt borkóstolóknak többféle bor olcsó, majd drága változatát kínálta, azután pedig sajt következett, és utána megismételték a borkóstolót.

Kiderült, hogy a sajt íze gyakorlatilag a bor aromájának minden összetevőjét elnyomja. Eltűnik gyümölcsös íz, nem érződik, hogy tölgyfahordóban tartották a bort, nem érzékelhető a savtartalom és az esetleges fanyarság. A vajillat a borok egyetlen olyan aromája, amelyet a sajt felerősít, valószínűleg azért, mert a sajtban is megvan ennek a molekulája.

A kísérleti személyek nyolcféle sajtot próbáltak ki. Az erős ízű sajtok hatása nagyobb volt, mint az enyhéké, de az összes sajt elnyomta minden bor ízét. Vagyis kiderült, hogy nem léteznek mágikus, egymást kiegészítő sajt-vörösbor párosítások.

A kutatók két lehetséges magyarázatot is felvetettek: vagy a sajtok megkötik a bor ízét meghatározó molekulákat, vagy a sajt zsírtartalma réteggel vonja be a szájban található érzékelő bimbókat, és ezáltal teszi lehetetlenné az érzékelést.

A francia nyelvű, kanadai VinQuebec.com borportál ínyenc kommentátorai szerint a kutatási eredmények nem vonatkoznak a fehér- és a likőrborokra, s saját tapasztalataik alapján sajtok mellé az édes fehér likőrborokat ajánlják.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

MTI Itthon

Vincze Béla lett az Év Bortermelője

Vincze Béla egri bortermelőnek ítélte oda a Magyar Borakadémia az Év Bortermelője címet az idén - jelentette be Módos Péter, a testület elnöke szerdán Budapesten, a Magyar Borok Házában.

Itthon

Bikavérrel lett az év borásza

A szekszárdi Takler Ferenc egy 2002-es bikavérrel nyerte el az "év borásza" címet. A címet a borászatban jártas kereskedők, vendéglátósok és szakújságírók ítélték oda.

MTI Gazdaság

Szigorúbban ellenőriznék a bortermelőket

Várhatóan szigorítják az ellenőrzéseket a borászat területén a minőségi borelőállítás feltételeinek javítása érdekében - közölte Magda Sándor, az MSZP agrár- és vidékfejlesztési munkacsoportjának vezetője, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának elnöke.

MTI Gazdaság

Együtt a francia borászokkal az amerikai piacon

A francia és magyar bormarketing közös erővel próbálná megdolgozni az amerikai piacot. Ezt célozza a Rhone és Elzász környéki borszakemberek és a Magyar Bormarketing Kht. tervezett együttműködése.