szerző:
hvg.hu

A cég az Open Ajax nevet viselő program elindításával az új generációs internetes alkalmazások elterjedését szeretné elősegíteni.

Ennek érdekében az IBM néhány forráskódját a fejlesztői közösség rendelkezésére bocsátja, hogy az Eclipse fejlesztői környezet segítségével AJAX-ot használó webalkalmazásokat hozhassanak létre.

Az AJAX – Asynchronous JavaScript + XML – használatával a felhasználók dinamikusan kezelhetik a weboldalakon található tartalmat, s nem kell folyamatosan frissíteni a honlapot, hogy a változások életbe lépjenek.

Az Open Ajax programot számos szoftverfejlesztéssel is foglalkozó vállalat támogatja, köztük az IBM, a Google, a Red Hat, a Borland Software, a Novel, az Oracle, a Yahoo, illetve a telefonos szoftvereket fejlesztő Openwave Systems. További résztvevő a The Eclipse Foundation, a the Mozilla Corporation és a Dojo alapítvány.

Az AJAX-os fejlesztések népszerűsége a tavalyi évben ugrott meg, köszönhetően az olyan alkalmazásoknak, mint például a Google levelezőrendszere a Gmail, illetve térkép-adatbázisa a GoogleMaps. Azóta számos, a szabványhoz való fejlesztést megkönnyítő eszközcsomag készült, amely leegyszerűsíti a programozást. Az Open AJAX projekt lehetővé teszi, hogy a fejlesztők ezek közül bármelyiket használhassák az Eclipse segítségével.
„Számtalan eszközcsomag elérhető, s úgy vélem, rövidesen kialakul, hogy melyek a leghatékonyabbak ezek közül” – nyilatkozta a c|net weboldalnak Rod Smith az IBM haladó technológiai fejlesztési részlegének elnökhelyettese.

Smith szerint egy éven belül kiderülhet, melyik lesz az a 2-5 fejlesztői környezet, amelyet a szakemberek előszeretettel használnak majd. Az elnökhelyettes jóslata szerint a különböző területek igényeit kiszolgáló eszközcsomagok lesznek a legnépszerűbbek, tehát míg az egyikkel a webdizájnerek dolgoznak majd, egy másikat a céges alkalmazások fejlesztői részesítik majd előnyben.

Jelenleg az Open Ajax szoftver a Dojo Toolkit, illetve a Kabuki nevű eszközcsomagokat támogatja az Eclipse-szel közös használatra.

„Úgy láttuk, hogy az AJAX-hoz egyelőre óvatosan közelítenek, mert meglehetősen bonyolult a fejlesztése” – magyarázat Smith. „Ezért úgy gondoltuk, hogy ha segítünk a fejlesztők útjában álló akadályokat elhárítani, megtesszük a megfelelő első lépést. További eszközökre és további munkára lesz azonban szükség, hogy a fejlesztői közösséget növelni tudjuk.”

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Tech

Az agy virtuális modelljén dolgozik az IBM

Az első lépés az emberi agykéreg legkülső részének, a gondolkodásért, tanulásért, problémamegoldásért, nyelvi funkciókért felelős, az agytömeg 85 százalékát kitevő neocortex szimulációja. A teljes virtuális modell elkészítéséhez legalább tíz évre lesz szükség.

hvg.hu Média

Nyílt forráskódú malátasör az interneten

A Vores Øl nevű sör boltban nem kapható, ellenben receptje és logójának paraméterei mindenki számára szabadon hozzáférhető. Itthon csak az ötletet díjazhatjuk, az otthoni sörfőzés ugyanis hazánkban engedélyköteles.

hvg.hu Tech

IBM: Robbanás előtt az online játékipar

Az IBM pár napja megrendezte az online játékiparról szóló világméretű webkonferenciát. A szakmai fórumra azért van szükség, mert az elektronikus játékokkal való szórakoztatás az utóbbi időben jelentős iparággá nőtte ki magát.

MTI Gazdaság

Jön az IBM kínai utódja, a Lenovo

A kínai Lenovo számítástechnikai nagyvállalat a hét végén bejelentette, hogy sikerrel lezárta az amerikai IBM PC-gyártó részlegének felvásárlási ügyletét és heteken belül már Lenovo márkanév alatt dob piacra új korszerű számítástechnikai termékeket.

Játékos kedvű vidracsaládot videóztak le Békéscsaba belvárosában

Játékos kedvű vidracsaládot videóztak le Békéscsaba belvárosában

Mohácsi legendás Csárdáskirálynője ismét látható

Mohácsi legendás Csárdáskirálynője ismét látható

"Tiszta vizet a pohárba" - magyarázkodik a melegek gyógyításáról szóló műsor miatt az MTVA

"Tiszta vizet a pohárba" - magyarázkodik a melegek gyógyításáról szóló műsor miatt az MTVA

Hazug hatalom, elszánt tüntetők - magyaros hangulat Belgrádban

Hazug hatalom, elszánt tüntetők - magyaros hangulat Belgrádban

A jeges víz is segít: győzni kell a kéziseknek Tunézia ellen

A jeges víz is segít: győzni kell a kéziseknek Tunézia ellen

Fejbe rúgták, majd elájult a kispadon a magyar focista

Fejbe rúgták, majd elájult a kispadon a magyar focista