szerző:
MTI

A rákos szöveteket közvetlenül elpusztító újfajta immunsejtet azonosított az egereknél egy francia kutatócsoport.

A Nature Medicine internetes oldalán olvasható kutatási eredmény szerint az egér szervezetében kimutatott, nagyon ritka és nagyon kicsi, 5-6 mikronos immunsejtek képesek a tízszer nagyobb rákos sejteket kísérleti körülmények között négy óra alatt elpusztítani.

Laurence Zitvogel professzor irányítása alatt a párizsi Gustave Roussy Intézet és az Université Paris I orvoscsoportja szerint az IKDC (interferon producing killer dendritic cell) feltehetően valamennyi emlős állat és az ember szervezetében is megtalálható.

Ennek bizonyítására a klinikai kísérletek hamarosan megkezdődnek, és ha a feltételezés igazolódik, a rák elleni küzdelem leghatásosabb, természetes fegyverének megalkotása válik lehetővé.

Az IKDC az immunsejtek egyik nagyon ritka csoportjához, az alig negyedszázada felfedezett dendritikus sejtekhez tartozik, amelyek a fehérvérsejtek mindössze ezredrészét teszik ki. A lépben, a májban, a csontvelőben, a nyirokcsomókban fordulnak elő. A bőrben és a nyálkahártyában találkoznak a szervezetet megtámadó kórokozókkal, így az immunválasz elindításában kulcsszerepet töltenek be. A szövetekben folyamatos őrjáratok végeznek és a nyirokcsomókban a többi immunsejtet "tanítják" a védekezésre. A most felfedezett IKDC-nek az a különlegessége, hogy nincs szüksége a nyirokcsomóban előzetes képzésre, hanem közvetlenül képes a rákos sejteket elpusztítani.  

A kutatók célja az IKDC emberben való kimutatása mellett a nagyon ritka előfordulás miatt annak azonnali szaporítása is.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Táplálkozás

Nem véd a rák ellen az Omega-3 zsírsav

A szív-és érrendszeri betegségekre jótékony hatással van az Omega-3 zsírsav, a rákos megbetegedések kockázatát azonban, ellentétben néhány kutató korábbi elgondolásával, nem csökkentik - állapította meg egy átfogó amerikai vizsgálat.

Kúria: Kimondható, hogy Matolcsy ellopta a közpénzt

Kúria: Kimondható, hogy Matolcsy ellopta a közpénzt

Elvesztette a McDonald's a Big Mac európai védjegyét

Elvesztette a McDonald's a Big Mac európai védjegyét

Még a Ford Mustangból is lesz SUV, ráadásul elektromos

Még a Ford Mustangból is lesz SUV, ráadásul elektromos

Egy remek ötlet: ejtőernyőt szerelnek a DJI drónjaira, hogy senkinek ne fájjon, ha ráesnek

Egy remek ötlet: ejtőernyőt szerelnek a DJI drónjaira, hogy senkinek ne fájjon, ha ráesnek

Súlyos vereséget szenvedett Theresa May a brit parlamentben, kérdéses, mi lesz a Brexittel

Súlyos vereséget szenvedett Theresa May a brit parlamentben, kérdéses, mi lesz a Brexittel

Szemérmeskedő fasizmus, kicsit sok pénzért

Szemérmeskedő fasizmus, kicsit sok pénzért