szerző:
MTI

Űrhajók számára öngyógyító burkolóanyagot kísérleteztek ki, amelyben a sérüléskor szétroppanó mikrokapszulákból kifolyó, gyorsan keményedő anyag azonnal eltömi az apró repedéseket és lyukakat. Az ilyen anyagból épített szerkezetek hosszabb ideig üzemben maradhatnak.

Az Európai Űr-ügynökség (ESA) számára a Bristoli Egyetem kutatói, Ian Bond és Richard Trask fejlesztették ki az űr-eróziónak fokozottan ellenálló, önjavító képességekkel rendelkező anyagot az emberi bőr mintájára, amelyen a megalvadó vér ki tudja javítani az apró karcolásokat.

Olyan üvegszálakat kevertek az anyagba, melyben apró folyadékbuborékok voltak. Az üvegszálak külső átmérője 50 mikron, a folyadékcsepp belső átmérője 30 mikron volt. A kétkomponenses, epoxigyantás ragasztók mintájára itt is kétféle folyadékkal töltött üvegszál készült.     Ha az új üvegszálas anyagon kis rés keletkezik, széttörik az üveg, és a folyadékok kitöltik a repedést. Olyan gyorsan megszilárdulnak, hogy nincs idejük kipárologni a kozmikus vákuumba, és az azonnali javítás következtében a repedés sem tud tovaterjedni.

A vákuumkamrás kísérletek sikerre után kiadott sajtóközlemény megjegyzi, hogy az önjavító burkolóanyagok elterjedésére még vagy tíz évet várni kell. Számtalan kísérlet szükséges ugyanis ahhoz, hogy megbízhatóan értékelni lehessen az anyag szilárdságát és a hőmérsékletálló voltát.

Az űrhajók teste állandóan nagy hőmérsékletváltozásnak van kitéve. A napfény 100 foknál melegebbre is felfűtheti a burkolatot, amely árnyékban gyorsan hűlni kezd és a puszta forgás nyomán is változik a hőmérséklet. Ezek az állandó változások feszültségeket okoznak az űrhajó testében, és előbb utóbb megjelennek a mikrorepedések. A kozmikus erózióban szerepük van a mikrometeoritoknak is. A komoly károkat objektumok ritkák, a milliméternél kisebb részecskékből és kozmikus porból viszont sok van, és a másodpercenként több tíz kilométeres sebességgel becsapódva ezek egy idő után meggyengítik az anyag szerkezetét, szükség van az automatikus javításra.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Világ

A NASA 2018-ig négy űrhajóst kíván a Holdra juttatni

Az amerikai űrkutatási hivatal holdkutatási programot dolgozott ki és négy űrhajóst a kíván a Holdra küldeni 2018-ig. Előzetes becslések szerint a következő 12 évben az Egyesült Államok holdkutatásra 100 milliárd dollárt költ.

hvg.hu Tech

Visszatér az űrhajókhoz a NASA

Az űrsikló programot nem sikerült az elvárásoknak megfelelő hatékonysággal újraindítani, ezért az amerikai űrügynökség azt fontolgatja, hogy a jövőben modernizált rakétákra szerelt kapszulákkal oldanák meg az asztronauták és a felszerelések feljuttatását a világűrbe.

MTI Tech

A Discovery két űrhajósa már szereli az űrállomás új giroszkópját

Megkezdte 48 órán belül második külső űrszerelési munkáját a nyílt világűrben a Nemzetközi Űrállomáson a múlt héten kikötött Discovery amerikai űrrepülőgép hétfős legénysége közül két asztronauta – jelentette a houstoni amerikai és a koroljovi orosz irányítóközpont.

Óriási megfejtést adott egy pécsi besúgó a popzene sikeréről

Óriási megfejtést adott egy pécsi besúgó a popzene sikeréről

Kirabolták a Kutyapárt irodáját

Kirabolták a Kutyapárt irodáját

"Felelősségérzetből" a 82 éves Berlusconi is indul az EP-választáson

"Felelősségérzetből" a 82 éves Berlusconi is indul az EP-választáson

Meglepő eredményt hozott, hogy kik tudnak igazán takarékoskodni

Meglepő eredményt hozott, hogy kik tudnak igazán takarékoskodni

A Football Leaks fejét foghatták el Budapesten

A Football Leaks fejét foghatták el Budapesten

Nem fogadták el a cég ajánlatát, sztrájkba lépnek a győri Audi dolgozói

Nem fogadták el a cég ajánlatát, sztrájkba lépnek a győri Audi dolgozói