szerző:
euractiv.hu

Brüsszel másodszor is az Európai Bíróság elé citálta Franciaországot, mert az nem teljesítette a bíróság 2003-as döntését a biotechnológia törvényi szabályozásával kapcsolatban.

A bíróság korábbi elmarasztaló határozata ellenére, a Bizottság folyamatos figyelmeztetése dacára a franciák csak részlegesen ültették át nemzeti törvénykezésükbe a genetikailag módosított mikroorganizmusok biztonságos kezeléséről szóló EU-jogszabályokat.

Az Európai Unió célja a környezet és az emberi élet védelme azoktól a lehetséges veszélyektől, amelyek a biotechnológiai laboratóriumokban, mikroorganizmusokkal végzett kísérletek során fenyegetnek.

A Bizottság arra kéri majd a bíróságot, hogy Franciaországra rójon ki napi 168800 eurós bírságot, amit az ítélet jogerőssé válásának napjától kezdve kell majd megfizetni.

Az Európai Bíróság még 2003. november 27-én hozta meg döntését arról, hogy Franciaországnak teljes egészében át kell vennie nemzeti törvénykezésébe a genetikailag módosított mikroorganizmusokat szabályozó EU-direktívát. Az ítéletet követően a Bizottság több levelet küldött a francia hatóságoknak, emlékeztetve, hogy a mikroorganizmusok biztonságos használata érdekében milyen konkrét intézkedésekre van szükség.

A genetikailag módosított mikroorganizmusok kezelésével kapcsolatos direktíva, vagyis GMM Direktíva azokat a kutatási és ipari tevékenységeket szabályozza, amelyek során fertőzésveszély alakulhat ki.

Franciaország nem dolgozta ki a szükséges eljárási rendet vészhelyzet esetére, nincs terve arra vonatkozóan, hogy ha baleset történik, milyen intézkedésekre van szükség a lakosság védelme érdekében.

Az uniós szerződés 226-dik cikkelye felhatalmazza a Bizottságot, hogy törvényes eszközöket alkalmazzon, ha egy tagállam nem teljesíti kötelezettségeit. A procedúra első lépése egy hivatalos írásos figyelmeztetés megküldése. Ebben Brüsszel észrevételeket, reagálást kér a felvetett problémával kapcsolatban, a válaszadás határideje általában két hónap.

A válasz birtokában – vagy annak hiányában – a Bizottság egy végső írásos figyelmeztetést (Reasoned Opinion) küld a tagállamnak. Ez világosan és véglegesen megfogalmazza azokat az okokat, amely alapján Brüsszel úgy ítéli meg, hogy szabálytalanság történt, és felhívja a tagállamot, hogy pótolja a hiányosságot megadott határidőn (általában ismét két hónapon) belül.

Ha a tagállam nem reagál erre a végső figyelmeztetésre sem, akkor a Bizottság az Európai Bíróság elé viheti az ügyet. A Bíróság döntése kötelező érvényű, elmarasztaló ítélet esetén a tagállamnak meg kell tennie a szükséges intézkedéseket. A Bizottság kérésére a jogi szankció súlyos bírság is lehet, amit napi összegben határoznak meg, s ezt mindaddig fizetni kell, amíg az adott tagállam nem tesz eleget kötelezettségének.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Tech

Csapatban támadnak ránk a mikroorganizmusok

Az igen gyorsan változó polio vírusok csapatban támadnak – erre találtak bizonyítékot amerikai biológusok matematikai modellezés segítségével. A kvázi fajnak is nevezett, egymást segítő mutáns felhő együttesen erősebben fertőző és jobban alkalmazkodik, mint a mutáció során létrejött vírus variációk külön-külön.

Panoráma Tech

Génmódosított szupergyom fenyegeti a világot

Nagy-Britanniában már megjelent a génmódosított gyom. Pedig csak egy éve folynak kísérletek olyan génmódosított növényekkel, amelyek kereszteződhetnek a gymokkal. Utóbbiak fürgébbek voltak új képességek megszerzésében, mint a kutatók a védekezésben.

MTI Gazdaság

Betörne a biotechnológiai piacra Magyarország

Hamarosan elkészül az a koncepció, amely meghatározza a biotechnológiai ágazat fejlesztéséhez szükséges vállalkozás-fejlesztési, tőkepiaci és hitelpiaci támogatási eszközöket - mondta Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter.

Panoráma Tech

Génmódosított rizs a vakság ellen

Brit tudósok géntechnikai eljárással olyan rizsfajt alakítottak ki, amely csökkentheti a gyermekek A-vitaminhiányát és így elősegítheti a vakság elleni küzdelmet a harmadik világban - jelentette a BBC brit közszolgálati rádió.

eurohirek.hu Tech

Aktualizálná biotechnológia-stratégiáját az EU

A modern biotechnológia európai következményeit, lehetőségeit és kihívásait vizsgáló munkát követően az Európai Bizottság még 2007 előtt aktualizálni kívánja az EU vonatkozó stratégiáját, összehangolva azt a lisszaboni célokkal.

Havazás helyett ma napsütésre számíthatunk

Havazás helyett ma napsütésre számíthatunk

Józan érveléssel nem lehet megfékezni a populisták által is heccelt sárgamellényeseket

Józan érveléssel nem lehet megfékezni a populisták által is heccelt sárgamellényeseket

Aggasztóan lassan halad a kútba zuhant spanyol kisfiú mentése

Aggasztóan lassan halad a kútba zuhant spanyol kisfiú mentése

Váratlan helyről kapott pofont a Huawei

Váratlan helyről kapott pofont a Huawei

Jönnek az új csúcstelefonok: az akkumulátoroknál is odateszi magát a Samsung

Jönnek az új csúcstelefonok: az akkumulátoroknál is odateszi magát a Samsung

Márki-Zay a legszegényebb nagyvárosi polgármester

Márki-Zay a legszegényebb nagyvárosi polgármester