szerző:
MTI

Egész raj mobiltelefonos galamb fogja ellepni Kalifornia egét augusztusban. A húsz szárnyas hátára kis hátizsák kerül, amelyben a levegő szennyezettségét mérő detektort, a műholdas nyomkövető rendszerhez (GPS) szükséges antennát, és egy mobil telefon leegyszerűsített szerkezetét helyezik el, a madár nyakára pedig pici kamerát erősítenek.

Mindennek segítségével a galamboktól szöveges üzenetek érkeznek majd egy külön az ő számukra létrehozott blogba, ahol olvashatók lesznek majd a levegő minőségéről érkezett jelentések és láthatók lesznek a kamerák küldte képek egy interaktív térkép formájában – írta a The New Scientist című tudományos magazin.

Az ötlet gazdája a Kaliforniai Egyetemen tanító Beatriz da Costa és két tanítványa. A kis csapat már el is készítette a galambfelszerelés prototípusát, benne a szénmonoxidot és a nitrogéndioxidot regisztráló detektorokat. A galambokat az Inter-Society for the Electronic Arts (Az Elektronikus Művészetekért Társaság, ISEA) éves szimpóziumán fogják a levegőbe repíteni San Joséban.

Az ISEA nemzetközi non-profit szervezet, amely hisz a tudományok és kultúrák közti kommunikációban és együttműködésben, s legfőbb törekvése az elektronikus művészetek terjesztése és gyarapítása.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Hét nap

EURÓPAI LÉGSZENNYEZÉS

A csatlakozókkal együtt az EU 2002-ben 33 százalékkal kevesebb üvegházhatású gázt (ühg) bocsátott ki, mint 1990-ben -...

Hét nap

AGGASZTÓ LÉGSZENNYEZÉS

A 126 zöld szervezetet tömörítő Levegő Munkacsoport (LMCS) akcióba lépett, mivel több napon át az egészségügyi...

Mozi TOP 10 Budapest

A boszorkányok előzik a galambokat

Bemutatója hetén első lett a Földre szállt boszorkány, lekörözte a szintén debütáns Vad galambot. Rossz idő, sok néző: összesen közel százezer jegyvásárló és 90 milliónyi összbevétel a fővárosi mozikban az elmúlt héten.

MTI Itthon

Galambtetemeket találtak Szegeden

Galambtetemeket találtak a hét végén Szegeden; az eddigi vizsgálati eredmények nem utalnak madárinfluenzára - közölte a megyei főállatorvos hétfőn.

eurohirek.hu Gazdaság

Légszennyezési kvóta miatt is drágulnak a repülőjegyek

Stavros Dimas környezetvédelmi EU-biztos 2006-ban olyan uniós direktívát készül előterjeszteni, amely szerint a légiközlekedés okozta környezeti szennyezést is beszámítanák az európai károsanyag-kibocsátási kvótába. A légitársaságok emellett a növekvő kerozinár miatt is kénytelenek árat emelni.

MTI Kult

SMS-nyelven publikálna egy francia író

Miután honfitársait nem sikerült lebeszélnie a mobilhasználatról, most újabb ötlettel állt elő egy francia író. Az SMS-ek nyelvét akarja irodalmi műfajként elismertetni.

MTI Világ

SMS-sel keresik a futballhuligánokat Hollandiában

A holland rendőrség 17 ezer sms-t küldött el azoknak a szurkolóknak akik ott voltak az Ajax Amsterdam és a Feyenoord közötti labdarúgó-mérkőzésekre az elmúlt idényben. Az akció eredményeképpen újabb száz letartóztatásra került sor.

LOL, beindul a mémgyár? Itt a Facebook új alkalmazása

LOL, beindul a mémgyár? Itt a Facebook új alkalmazása

Összehangolják az Echo Tv és a Hír Tv hírgyártását

Összehangolják az Echo Tv és a Hír Tv hírgyártását

Majdnem harminc éve a leglassabb a kínai növekedés

Majdnem harminc éve a leglassabb a kínai növekedés

Elhunyt Az Argo-akció filmet ihlető CIA-ügynök

Elhunyt Az Argo-akció filmet ihlető CIA-ügynök

Inkább fizet sok nyugdíjas, csak ne kelljen a netbankot használnia

Inkább fizet sok nyugdíjas, csak ne kelljen a netbankot használnia

Sokkal könnyebb lesz a földhivatali ügyintézés, ha valóra válik a kormány terve

Sokkal könnyebb lesz a földhivatali ügyintézés, ha valóra válik a kormány terve