szerző:
MTI

Őssejtek beültetésével jelentősen javítható a bőrfarkasban szenvedők állapota - derült ki egy kedden publikált amerikai tanulmányból.

A chicagói Northwestern Memorial kórház klinikai kísérletében résztvevő negyvennyolc beteg a bőrfarkas súlyos, bőrpírral és hólyagokkal járó változatában szenvedett. Az ötéves kezelés után a betegek 50 százaléka teljesen tünetmentessé vált – derült ki az Amerikai Orvosszövetség (The American Medical Association) lapjában olvasható tanulmányból.

A csontvelőben termelődött őssejteket előzetesen kiemelték a betegek véréből, ezután következett egy többhetes kemoterápia, amely teljesen lerombolta a betegek immunrendszerét.

Ekkor ültették be az őssejteket, amelyek a test bármilyen szövetévé képesek alakulni. Az őssejtek feladata a sérült helyett egy egészséges immunrendszer felépítése volt.

A bőrfarkas betegségét a múlt században írták le először, és lupus erythematosus-nak (vörös farkasnak) nevezték, a bőr gyulladására, fokozatos roncsolódására utalva. A bőrfarkas általános tünetei a láz, hasmenés, és gyengeség. Az érintett szervek különböző mértékben károsodnak, legelterjedtebb változata súlyos bőr-, vese és ízületi gyulladást okoz.

Az ismeretlen eredetű bőrfarkasban az Egyesült Államokban 1,5 millióan - többnyire nők – szenvednek. Magyarországon 7-9000 embert érint a krónikus kór, a betegek kilencven százaléka nő - olvasható a Magyar Lupus Egyesület honlapján.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Tech

Sikeres az őssejtes gyógyítás Debrecenben

Már öt beteget kezeltek sikeresen infarktust követően őssejtekkel a Debreceni Egyetemi Orvos és Egészségtudományi Centrumának (DEOEC) kardiológiai intézetében.

MTI Fókusz

Őssejteket juttattak szívizomba Debrecenben

Első alkalommal ültettek csontvelőből származó őssejteket elhalt szívizomba a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centruma (DEOEC) kardiológiai klinikáján - jelentette be a sikeres beavatkozást követően Édes István egyetemi tanár, a klinika igazgatója.

MTI Itthon

Privát őssejtbank nyílt Budapesten

Új köldökzsinórvér-őssejtbank nyílt meg az Országos Gyógyintézeti Központ (OGYK) szakmai hátterével és egy egészségügyi szervező magánszolgáltató közreműködésével.

MTI Tech

Máj gyógyítás saját őssejtekkel

Brit sebészeknek súlyos májbetegségeket sikerült meggyógyítaniuk úgy, hogy a beteg vérében jelenlévő őssejteket sikeresen koncentrálták a májba. Az a kezelés újdonsága, hogy nem embrionális, hanem csontvelőből származó őssejteket alkalmaztak, és azokat a véráramból gyűjtötték, nem pedig a csontvelőből.

Összetörték az értékes Zsolnay-szökőkutat Harkányban – videó

Összetörték az értékes Zsolnay-szökőkutat Harkányban – videó

Felfoghatatlanul sok pénzt, 672 milliárd forint bevételt termelt ez az ingyenes videojáték

Felfoghatatlanul sok pénzt, 672 milliárd forint bevételt termelt ez az ingyenes videojáték

Az elnökség balhézik, az unió kedélyesen figyeli

Az elnökség balhézik, az unió kedélyesen figyeli

Klimt-dombormű Budapesten? Nyugati szakértők szerint semmi köze a művészhez

Klimt-dombormű Budapesten? Nyugati szakértők szerint semmi köze a művészhez

Négyezer Audi-dolgozó sztrájkolt Győrben

Négyezer Audi-dolgozó sztrájkolt Győrben

A tévészékháznál tüntetett a Momentum a melegeket gyógyító műsor miatt

A tévészékháznál tüntetett a Momentum a melegeket gyógyító műsor miatt