szerző:
MTI

Öt hónappal előrejelzi a maláriajárvány várható kitörését egy új rendszer, amelyet brit, amerikai és botswanai kutatók dolgoztak ki.

Mint a Nature című tudományos folyóirat beszámolt róla, a hálózat az éghajlat-modellezés, a csapadékátlag-számítás és a szezonális maláriajárványok adatainak egybevetése és feldolgozása alapján működik, mégpedig megbízhatóan. Ez utóbbi állítást sikerült is bizonyítani: amikor a rendszer elkészült, betáplálták a Botswanára vonatkozó 1982-2002-es adatokat, s a központ ezek alapján húsz évre visszamenőleg „megjósolta" az afrikai országban időközben valóban lezajlott járványokat.

Tim Palmer, az angliai Readingben működő középtávú időjárás-előrejelző európai központ munkatársa elmondta: az új rendszer jóvoltából "még az esős évszak beállta előtt figyelmeztetni tudjuk az (adott) ország egészségügyi hatóságait és más illetékeseit a nagyfokú járványveszélyre. Korábban ilyesmi nem létezett".

A malária, amelyet moszkitók közvetítenek, évente több mint egymillió embert – főként gyerekeket – öl meg Afrikában. Az éghajlati változások és az esőzések jelentősen befolyásolják a járványok súlyosságát. Olyan országokban, mint Botswana – ahol a rendszert kipróbálták – egy-egy esős időszak után fokozódik a járványveszély.

Az új rendszer előrejelzése alapján az egészségügyi hatóságok idejében tehetnek megelőző lépéseket, például permetezhetik az állóvizes területeket és tömegesen oszthatják szét a malária elleni gyógyszereket.

"Ha ezek az intézkedések csak az esős idő- vagy évszakok vége felé történnek meg, az már igencsak késő lehet. ... Ezentúl viszont jóval korábban hangozhat el a figyelmeztetés, s ezzel igen értékes időt nyerhetünk" – idézte a Reuters hírügynökség Palmert.

A rendszer létrehozásban az angliai intézmény mellett a New York-i Columbia Egyetem Föld Intézetének tudósai és a botswanai egészségügyi minisztérium munkatársai vettek részt.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Világ

A WHO főnöke szerint jön a halálos járvány

Sokat beszélnek róla, de az előkészületek még sehol sem tartanak, igy azután a halálos influenzajárvány kitörése csak idő kérdése – jósolta az ENSZ egészségügyi szervezetének, a WHO-nak igazgatója, Lee Jong-wuk.

MTI Világ

800 milliárdba is kerülhet a járvány

A madárinfluenza emberről emberre terjedő változatának kialakulása akár 800 milliárd dollárjába is kerülhet a világ országainak a Világbank jelentése szerint.

MTI Világ

WHO: Európában felkészültek a madárinfluenza-járványra

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) megfelelőnek ítélte a különböző európai országok nemzeti felkészülési terveit, amelyet egy esetleges madárinfluenza-járvány esetére dolgoztak ki - mondta Kökény Mihály népegészségügyi kormánymegbízott.

MTI Világ

Kolerajárvány Iránban

A fertőzöttek száma az utóbbi két napban megkétszereződött. Teherán tartományból 57, Kom tartományból 81 esetet jelentettek - mondta Mohammad Szorus.

hvg.hu Itthon

Rendhagyó járványtanóra

Az Állatorvosi Egyetem két professzora rendhagyó járványtanórát tartott a sajtó képviselőinek a hangsúlyozottan állati megbetegedésről.

Ahmed H.: "Egy államgépezet akart eltaposni"

Ahmed H.: "Egy államgépezet akart eltaposni"

Több tízmilliós kárt okozó csaló magyar webáruház után nyomoz a rendőrség

Több tízmilliós kárt okozó csaló magyar webáruház után nyomoz a rendőrség

Olyan borotvát villantott a Gillette, amit gombnyomásra felfűthetünk

Olyan borotvát villantott a Gillette, amit gombnyomásra felfűthetünk

Elkötelezetten szolgálta a paksi bővítést, aztán egyszer csak kirúgták

Elkötelezetten szolgálta a paksi bővítést, aztán egyszer csak kirúgták

Tavaly június óta most először kerül 320 forintnál kevesebbe egy euró

Tavaly június óta most először kerül 320 forintnál kevesebbe egy euró

Sorra mondanak fel a dolgozók az Új Nemzedék Központnál

Sorra mondanak fel a dolgozók az Új Nemzedék Központnál