szerző:
MTI

Már öt beteget kezeltek sikeresen infarktust követően őssejtekkel a Debreceni Egyetemi Orvos és Egészségtudományi Centrumának (DEOEC) kardiológiai intézetében.

Édes István professzor tájékoztatása szerint a négy férfi és egy nő az infarktus szakszerű ellátását követően két héten belül kapta meg az őssejt-kezelést. Az őssejt-bevitel során az orvosok 4-5 millió CD-34+sejtet fecskendeztek be szívkatéterezés segítségével az infarktusért felelős érbe - mondta. Hozzátette: az őssejteket a beteg csontvelőjéből állítják elő folyamatos minőségbiztosítási ellenőrzés mellett.
   
Az őssejt-kezeléstől a szakemberek azt várják, hogy segíti az infarktus során károsodott szívizom regenerációját, pótlását. A javulást a szívkamra összehúzódásának erejével mérik.
   
Elmondta azt is, hogy a kezelés hatékonyságát Pozitron Emissziós Tomográfos (PET) vizsgálattal lehet véglegesen mérni, amit a kezelést megelőzően, majd azután hat hónappal ismételten elvégeznek.
   
Édes István 2005 márciusában jelentette be, hogy a debreceni kardiológiai klinika Magyarországon elsőként megkapta az engedélyt az Egészségügyi Tudományos Tanácstól, hogy alkalmazza az infarktus gyógyításában nagy reményekkel kecsegtető eljárást. Az első őssejt-kezelésre múlt év szeptemberében került sor, a klinikai vizsgálat lezárása a végleges eredmények ez év szeptemberére várhatóak.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Fókusz

Őssejteket juttattak szívizomba Debrecenben

Első alkalommal ültettek csontvelőből származó őssejteket elhalt szívizomba a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centruma (DEOEC) kardiológiai klinikáján - jelentette be a sikeres beavatkozást követően Édes István egyetemi tanár, a klinika igazgatója.

MTI Itthon

Privát őssejtbank nyílt Budapesten

Új köldökzsinórvér-őssejtbank nyílt meg az Országos Gyógyintézeti Központ (OGYK) szakmai hátterével és egy egészségügyi szervező magánszolgáltató közreműködésével.

MTI Tech

Máj gyógyítás saját őssejtekkel

Brit sebészeknek súlyos májbetegségeket sikerült meggyógyítaniuk úgy, hogy a beteg vérében jelenlévő őssejteket sikeresen koncentrálták a májba. Az a kezelés újdonsága, hogy nem embrionális, hanem csontvelőből származó őssejteket alkalmaztak, és azokat a véráramból gyűjtötték, nem pedig a csontvelőből.

Kettős záróvonalon előzött a magyar kamionos, azonnal elvették a jogsiját

Kettős záróvonalon előzött a magyar kamionos, azonnal elvették a jogsiját

Dollármilliárdokat követelt, egy bocsánatkérést kapott a Wall Street óriásától a meglopott ország

Dollármilliárdokat követelt, egy bocsánatkérést kapott a Wall Street óriásától a meglopott ország

Busszal ütközött egy autó Bátonyterenyén, egy ember meghalt

Busszal ütközött egy autó Bátonyterenyén, egy ember meghalt

Hadházy végrehajtót fogad, ha Bayer nem kér tőle bocsánatot

Hadházy végrehajtót fogad, ha Bayer nem kér tőle bocsánatot

Spermát fecskendezett egy férfi az alkarjába, mert annyira fájt a háta

Spermát fecskendezett egy férfi az alkarjába, mert annyira fájt a háta

Fotók: Több ezren kísérték a meggyilkolt lengyel polgármester koporsóját

Fotók: Több ezren kísérték a meggyilkolt lengyel polgármester koporsóját