szerző:
MTI

Közkeletű vélemény szerint az emberek egészségi állapotában megmutatkozó különbségek társadalmi helyzetükkel és jövedelmükkel függnek össze, ám brit kutatók szerint a magas(abb) IQ a hosszú élet záloga.

© sxc.hu
A Glasgow-i és az Edinburgh-i Egyetem kutatói 17 éven át követték nyomon Skóciában 1347 férfi és nő egészségi állapotát - olvasható az smi című orosz hírportálon. A programot 1987-ben indították 56 évesnél idősebb önkéntesek részvételével. A vizsgálat kezdetén a résztvevőknek nemcsak az egészségi állapotát mérték fel, hanem intelligenciahányadosát is megállapították.

A későbbiekben rendszeresen vizsgálták a kísérleti alanyok egészségi állapotát, amely, mint ez várható volt, sokkal jobbnak bizonyult a tehetősebbek esetében, mint a szegényeknél. Ám amikor a kutatók az intelligenciahányadost is figyelembe vették, a vizsgált személyek társadalmi helyzete és egészsége közötti összefüggés sokkal kevésbé volt szignifikáns.

A kutatók szerint ez azzal magyarázható, hogy az IQ meghatározza az egyén magatartását, az emberek hozzáállása viszont sokszor lehet ilyen vagy olyan betegségek kiváltója. Példaként azokat az eseteket említették, hogy magasabb intelligenciahányadossal rendelkező egyének hamarabb hagyják abba a dohányzást (vagy esetleg el sem kezdenek cigarettázni), mint azok, akiknél alacsonyabb IQ-t mértek.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Világ

Kivégzés IQ-növekedés miatt?

Jogászok, jogvédők és ítéletvégrehajtók számára egyaránt képtelen problémává vált a halálraítélt Daryl Atkins esete, akit szellemi képességeinek javulása miatt fenyeget a kivégzés.

hvg.hu Karrier

Az infománia felmorzsolja az IQ-t

A világ egyik legnagyobb informatikai vállalata, a Hewlett-Packard (HP) nemrégiben tette közzé azt a tanulmányt, amely arról számol be, hogy azok az alkalmazottak, akiket a folyamatosan beérkező e-mailek és sms-ek állandó készenlétben tartanak az új és újabb információk felhörpintésére, kétszer olyan gyorsan veszítenek IQ-jukból, mintha folyamatosan marihuánát szívnának.

Mindig is szeretett volna egy moziszéket? Holnap a Corvin Moziban ezer forintért vehet egyet

Mindig is szeretett volna egy moziszéket? Holnap a Corvin Moziban ezer forintért vehet egyet

Kövér után a NATO-közgyűlés is törölte Demeter Márta tagságát

Kövér után a NATO-közgyűlés is törölte Demeter Márta tagságát

Citromleveket vizsgált a Nébih, és megmondta, melyik a tuti

Citromleveket vizsgált a Nébih, és megmondta, melyik a tuti

Halott csecsemőt találtak az Amazon raktárának egyik mosdójában

Halott csecsemőt találtak az Amazon raktárának egyik mosdójában

Élőszereplős mozi készül a Monopoly társasjátékból

Élőszereplős mozi készül a Monopoly társasjátékból

Palkovics is dönteni fog a Széchenyi- és Kossuth-díjakról

Palkovics is dönteni fog a Széchenyi- és Kossuth-díjakról