szerző:
hvg.hu

Az ingyenes internetes telefonálási lehetőséget kínáló cég komoly gondok elé nézhet, ahogy egyre több internetszolgáltató kínálja az IP-alapú telefont a különböző szélessávú csomagjai részeként.

A ZDNet értesülései szerint a szélessávú hálózatokat figyelő Sandvine cég jelentéséből kiderül, hogy a szolgáltatások részeként értékesített IP-telefonok népszerűbbek a harmadik fél szoftvereit igénylő megoldásoknál.

A Sandvine szerint Európába a Skype felhasználók számát már meghaladta a British Telecom-hoz, a Wanadoo-hoz és az AOL-hoz hasonló szolgáltatók által elérhetővé tett VoIP-megoldások felhasználóinak száma.

Az öreg kontinensen a különböző cégekhez köthető VoIP hívások a teljes forgalom 51,2 százalékát teszik ki, míg a Skype „csak” a teljes forgalom 45 százalékát bonyolítja le. Az amerikai Vonage  csupán kevesebb mint egy százaléknyit tudott kihasítani magának az európai piacból, míg a fennmaradó rész további VoIP-szolgáltatók között oszlik meg.

„Egy évvel ezelőtt a teljes VoIP-forgalom 90 százaléka zajlott a Skype rendszerén keresztül, de ma az emberek már a nagy cégek csomagjait választják” – fejtette ki a ZDNet-nek Chris Colman, a Sandvine európai üzletágának ügyvezető igazgatója.

Bár a Skype kliensprogramját eddig több mint 245 millióan töltötték le, az elemzők szerint a tényleges felhasználói tábor lényegesen kisebb. A Point Topic elemzői 5,3 millióra teszik a Skype aktív felhasználóinak a számát.
Míg a luxemburgi cég programját továbbra is hűségesen használják az eddigi felhasználók, a telefonnal összekapcsolt szélessávú szolgáltatásra előfizetők tábora egyre növekszik.

„Egyre többen fizetnek elő szélessávú internetre, a kezdők pedig gyakran igénybe veszik a szolgáltatók által kínált csomagokat” – magyarázta Colman.
Hasonló tendencia figyelhető meg az Egyesült Államokban is. A Sandvine felmérése szerint az amerikai, internet-szolgáltatóhoz kötődő VoIP-percek a teljes forgalom 53 százalékát jelentik, 21,7 százalék jut a Vonage-nek, s mindössze 14,4 százalék a Skype-nak. A Yankee Group elemzője szerint a szélessávú internet mellé kedvezőbb áon, vagy akár ingyen kínált telefonok megdobják az emberek felhasználói kedvét

„A szélessávú szolgáltatók által kínált VoIP-megoldások kulcsfontosságúak voltak az elmúlt esztendőben” – nyilatkozta Nicole Klein, a Yankee Group egyik fő technológiai elemzője.

A Sandvine saját felmérését nem kevesebb mint 700 000 VoIP-et és szélessávú internetet használó család szokásainak elemzésével készült, A becslések szerint a megfelelő szolgáltatást nyújtó cégeknek összesen mintegy hatmillió előfizetője van.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Trend

Skype-guide

A Skype használatához először a www.skype.

hvg.hu Tech

Már vezetékes telefonról is elérhető a Skype

A különféle hálózati megoldásairól ismert D-Link az idei Consumer Electronics Show-n egy olyan USB-csatlakozással ellátott telefonos adaptert mutatott be, amelynek segítségével a felhasználók otthoni, vezetékes telefonjaikról is elérhetik a Skype ingyenes hangátviteli szolgáltatásait.

hvg.hu Tech

A Skype a kínai piacon tartaná el magát

A Skype európai internetes telefonszolgáltató összefogott a kínai Tom Online portállal, közös kockázatot vállalva egy prémium szolgáltatásrendszer kialakítására.

hvg.hu Tech

Az eBay 2,6 milliárdért megveszi a Skype-ot

Az online aukciós ház 2,6 milliárd dollárt fizet ki készpénzben és részvényekben az internetes telefonszolgáltatással befutó cégért, s további másfél milliárdot fizet, ha a luxemburgi Skype pénzügyi mutatói teljesülnek 2009-ig.

A magyar átlag tripláját keresi, aki kimegy Németországba

A magyar átlag tripláját keresi, aki kimegy Németországba

Szerdán újra füstölhetnek a 3-as metró északi állomásai

Szerdán újra füstölhetnek a 3-as metró északi állomásai

A bíróságnak is sok volt, hogy a TV2 a Sargentini-jelentés megszavazása után Orbán éltetéséről beszélt

A bíróságnak is sok volt, hogy a TV2 a Sargentini-jelentés megszavazása után Orbán éltetéséről beszélt

Megvan a következő El Clásico időpontja

Megvan a következő El Clásico időpontja

Még előrébb jutottak Szalayék a Dakaron

Még előrébb jutottak Szalayék a Dakaron

Letakart freskók Orbán új munkahelyén: az UNESCO-hoz fordul a DK

Letakart freskók Orbán új munkahelyén: az UNESCO-hoz fordul a DK