szerző:
euractiv.hu
Tetszett a cikk?

A rákkeltő kémiai vegyület miatti félelem növekedése arra késztette az EU-t, hogy új dioxin-határértékeket állapítson meg.

Az Európai Bizottság pénteken ismertette erre vonatkozó terveit. Brüsszelben cáfolják, hogy a lépés összefüggésben lenne belga, holland és német farmok közelmúltban történt bezárásával.

A bizottsági szóvivő szerint régebben találtak dioxint csirkében és tojásban, de jelenleg nem tudnak olyan mezőgazdasági termékről, amely ne felelne meg a szabályoknak. Markosz Kiprianu fogyasztóvédelmi és egészségügyi EU-biztos szerint a fogyasztók biztosak lehetnek abban, hogy az ételek ma is biztonságosak, mert a mostani szabályok is kellő garanciát jelentenek a termelés minden fázisában.

Európa-szerte tavaly júliustól léteznek dioxin-határértékek, amelyek most elhatározott módosítása novemberben lép életbe.

A dioxin egy kémiai reakció melléktermék-csoportja. Dioxin termelődik vulkánkitöréskor vagy erdőtüzekkor, de olyan, emberi tevékenységek során is, mint például a vegyianyagok gyártása, a kipufogógáz-kibocsátás vagy az égetés. A dioxin rákot okozhat, illetőleg felboríthatja a hormonháztartást.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

MTI Világ

Juscsenko vérében a dioxinszint a megengedett 6000-szerese

A Juscsenko vérzsírjában talált grammonkénti 100 000 egységnyi koncentráció a második legmagasabb érték, amelyet eddig emberi szervezetben találtak - közölte szerdán Abraham Brouwer, annak az amszterdami szabadegyetemnek a toxikológia professzora, ahová vizsgálatra elszállították az ukrán politikustól a múlt hét végén Bécsben levett mintákat.