Új dioxin-határértékekről döntött az Európai Bizottság

A rákkeltő kémiai vegyület miatti félelem növekedése arra késztette az EU-t, hogy új dioxin-határértékeket állapítson meg.

  • euractiv.hu euractiv.hu
Új dioxin-határértékekről döntött az Európai Bizottság

Az Európai Bizottság pénteken ismertette erre vonatkozó terveit. Brüsszelben cáfolják, hogy a lépés összefüggésben lenne belga, holland és német farmok közelmúltban történt bezárásával.

A bizottsági szóvivő szerint régebben találtak dioxint csirkében és tojásban, de jelenleg nem tudnak olyan mezőgazdasági termékről, amely ne felelne meg a szabályoknak. Markosz Kiprianu fogyasztóvédelmi és egészségügyi EU-biztos szerint a fogyasztók biztosak lehetnek abban, hogy az ételek ma is biztonságosak, mert a mostani szabályok is kellő garanciát jelentenek a termelés minden fázisában.

Európa-szerte tavaly júliustól léteznek dioxin-határértékek, amelyek most elhatározott módosítása novemberben lép életbe.

A dioxin egy kémiai reakció melléktermék-csoportja. Dioxin termelődik vulkánkitöréskor vagy erdőtüzekkor, de olyan, emberi tevékenységek során is, mint például a vegyianyagok gyártása, a kipufogógáz-kibocsátás vagy az égetés. A dioxin rákot okozhat, illetőleg felboríthatja a hormonháztartást.